Развий себе си: културно-дигитален афиш

Предлагаме ви няколко културни пътешествия, докато пазим себе си и другите от вкъщи.


От Gergana Daneva, публикувана на 30 март 2020

Вируси, home office, стрес, социална отговорност, икономически колапс - водещи теми от почти изминалата седмица, които коментираме ежедневно с колегите. На фона им в страни сякаш остана грижата за душата и личността, за които и без друго не говорим много в обществен план. Работа от вкъщи означава дисциплина, подреденост и стриктност, също така, обаче, тя ни добавя и два допълни часа, които няма да прекараме в  колата или в градския транспорт. Именно за тези два часа ще говорим в рубриката: Развий себе си! 

*N.B.

Това е рубрика, създадена специално от нас, в която екипът ще сподели личните си интереси и “хакове” за справяне с комплексността на света и личността. Не претендираме, че ресурсите, които следва да споделим са панацея.

Лайв концерти от най-известните зали по света

Във време на дълбоки катаклизми се прави музика не за публиката в залата, а за целия свят. Сега имате възможността да чуете известни класически концерти, в края на които аплодисментите липсват. Това е така, защото през пролетта на 2020 г. световните музиканти не свирят пред публика в зала, не проявяват занаята си за аплодисменти и почести. Те просто свирят, за да споделят музика със свят, който има нужда да я чуе.

Остани си вкъщи, гледай наука 

Наред с поредицата от научно-популярни лекции, MediaBricks.bg са подбрали за вас и „разходки“ из някои от най-големите световни музеи, свързани с науката и техниката. В момента те са отворени онлайн с всички техни експозиции благодарение на Google Art.

Настанете се удобно, заминете на пътешествие из миналото на науката и техниката и разберете:

  • Какво има в колекцията на Медичите;
  • Как изглеждат солната мина и военната подводница отвътре;
  • Какви са били първите телескопи;
  • Защо един от първите самолети не се е издигнал на повече от няколко сантиметра.

Environmental film festival

  • В рамките на месец март имате възможността да се докоснете до поредица научно популярни филми на тема околна среда, които ни дават отговор на редица въпроси като:
  • Как функционират природните закони;
  • Колко взаимосвързано е всичко на планетата;
  • Как с действията си сме способни не просто да унищожим, а да преобърнем цикъла на цели екосистеми, водени от алчност и желание за икономически прогрес.

И за да не стане прекалено емоционална статията, авторът няма да сподели своето не безпристрастно мнение, а само ще ви препоръча да изгледате Artificial и сами да направите извод за света, който изграждаме и за мерките, които трябва да предприемем, за да бъде посоката на съществуването ни поне една идея по-светла!

Онлайн литература: Джордж Оруел - "1984"

Книгата, която ще ви препоръчам в настоящата статия, не е от най-отпускащите и развлекателни. Ако търсите това, останете на източниците от първите два линка.

Точно обратното "1984" е "антиутопичен политически роман, написан от британския писател Джордж Оруел през 1948 г. като противопоставяне на тоталитаризма". Четейки я си дадох сметка, че много от понятията в "1984" влизат в днешната реалност сред които: "Big Brother" и "doublethink". Неговият "оруелски език" е така свързан с ежедневието ни, че ние дори не си даваме сметка. Болезнено актуално, можем да кажем дори като предсказание,  звучат емблематични фрази от книгата му:

1."Големият брат гледа."; 2. "Партията се стреми към власт изключително заради самата власт. Ние не се интересуваме от доброто на другите, ние сме заинтересовани единствено от властта, чистата власт." ; 3. "Който контролира миналото, контролира бъдещето; който контролира настоящето, контролира миналото."; 4. "Свобода е свободата да кажеш, че две и две правят четири. Приеме ли се това за дадено, оттук следва всичко останало."; 5. "Войната е мир. Свободата е робство. Невежеството е сила."; 6. "Най-хубавите книги са тези, които ти казват това, което ти вече знаеш.”

Още съвети от "Развий себе си", прочетете тук.

Автор
още по темата

още от Решения за България: Култура