Развий себе си: меки умения и личностно развитие

Предлагаме ви няколко полезни съвета за душата и личността.


От Gergana Daneva, публикувана на 21 март 2020

Вируси, home office, стрес, социална отговорност, икономически колапс - водещи теми от тази седмица, които коментираме ежедневно с колегите. На фона им в страни сякаш остана грижата за душата и личността,  които и без това подценяваме в обществения разговор. Работа от вкъщи означава дисциплина, подреденост и стриктност, също така, обаче, тя ни добавя и два допълни часа, които няма да прекараме в колата или в градския транспорт. Именно за тези два часа ще говорим в рубриката: Развий себе си! 

*N.B.

Това е рубрика, създадена специално от нас, в която екипът ще сподели личните си интереси и “хакове” за справяне с комплексността на света и личността. Не претендираме, че ресурсите, които ще  споделим са панацея.

И така...започваме с малък подарък за отключване на творческата енергия - Пролетна разходка по света под звуците на вечното произведение на Вивалди - "Пролет"...

Веднага след това първо изречение си задавам фундаменталния въпрос - какво представлява творчеството? От къде идва идеята за неговия божествен заряд и свръхестественост? 

Етимологията на английската дума “creativity” идва от латински - “creare”, което означава да създадеш, да направиш. Думата се появява в английския език през XIVв., за да вербализира божественото сътворение. От тогава до днес то помага на човечеството и на индивида да изрази и развие себе си, да даде път на трансценденталната си връзка с нещата, живеещи отвъд материалното и осезаемото. То може и има множество форми, споделено или не, вярвам, че творчеството е присъщо на всички нас. Някои му обръщат внимание и грижливо го развиват и съхраняват, други избират да се посветят на рационалното. Ако има едно единствено нещо, което е ясно в това уравнение е, че трябва да бъде балансирано, за да не страда нито душата, нито тялото ни.

Накратко: обръщайте внимание на твореца в себе си. Балансът ще дойде стига да имаме търпение и време, с които да платим необходимата цена.

По-долу може да намерите няколко идейки за развитие на творчеството без значение от мястото и времето, в което се намирате...все пак те са напълно относителни.

Онлайн уроци по рисуване 

Открийте къде “живее” вашият източник на топлина с помощта на Боб Рос, който ще ви преведе през създаването на студен планински пейзаж с ярко слънце високо в небето, което превръща снежния рай в топъл и уютен. 

Онлайн уроци по свирене на китара 

Всяка сутрин преди да сложа ръкавиците, маската, очилата, да си измия и дезинфекцирам ръцете, да яхна метлата и да отпраша към офиса...отплеснах се. Всъщност, всяка сутрин преди да седна на стола пред симпатичния ми *телекран /компютър/  взимам китарата и се отдавам на 30 мин. изучаване на ноти. Като всеки акт и този има своите последици не само върху нервите на съседите, а и върху мозъка ми! Как точно може да разберете от кратката анимация тук.

„Ако слушането на музика активира много области на мозъка, то свиренето на музикален инструмент е „мозъчният еквивалент на пълна физическа тренировка,” споделя Анита Колинс, продуцент на филма *„Как свиренето на музикален инструмент подпомага мозъка”.

*телекран - термин измислен от Джордж Оруел, в книгата му 1984г, символ на разрушителна и репресивна власт на технологиите

Портретна фотография - безплатен курс 

„В края на XX в. изкуството навлиза в нова ера на артистична масова продукция. Две главни развития водят до тази ситуация. Първото е появата на дигиталните технологии за производството на образи на потребителския масов пазар, а второто е промяна в разбирането за изкуство, промяна в правилата, според които нещо бива разпознато като изкуство или не.” 

* К. Терзиев, Ре-композиция, Изток-Запад, София: 2012, 59

Фотографията бива призната като изкуство чрез процеса на нейното институционализиране. Важното в случая е, че се сдобиваме с още едно средство за изразяване на “себе си”. Без значение, дали фотографията е в музей, галерия или на стената у вас, тя носи, макар и разбираем само за вас самите, своя творчески заряд. 

Ако обичате да снимате портрети можете да посетите този курс напълно безплатно. 

Още от магията на фотографията

Повече за света на фотографията може да разберете от приятелите ни от Photoworld.bg - “Клуб Фото Свят”, които са  подготвили серия от уебинари:  

Yoga lessons

Укрепване на тялото, изчистване на ума,  извисяване на душата, подобряване на кръвообращението - все смислени причини да започнете денят си не с мигновено заставане пред компютъра, а със слънчев поздрав, независимо дали гледа към терасата на съседа или към жълтия кръг на хоризонта. Опитайте сега.

Споделяйте и вие полезни примери на нашата страничка във “Фейсук”, а ние ще ги разпространим до максимално много хора!

Автор
още по темата

още от Актуално