Дебат: 140 години от създаването на Търновската конституция

Събитието ще бъде на 16 април (вторник) от 19:00 часа в MOVE.BG в София.


От Angel Zatkov, публикувана на 5 април 2019

На 16 април 1879 година Учредителното събрание в Търново приема единодушно основния закон на Княжество България - Търновската конституция. 140 години по-късно в дома на MOVE.BG ще си спомним отново за Учредителите и тяхното дело с помощта на едни от най-добрите български специалисти по темата.

Княжество България се конструира като наследствена конституционна монархия с народно представителство. Гласувайки член по член основния закон, учредителите се стремят да гарантират гражданските и политическите свободи на българските граждани, осигурявайки стабилно и максимално независимо от Османската империя държавно управление.

По време на заседанията се открояват и различните идеи за устройството на Княжеството, което постепенно води и до създаването на първите български политически партии.

В следващите години дебатът за и против Търновската конституция е определящ за българския политически живот. Отричана от едни и пазена с цената на всичко от други, всъщност тя постоянно е нарушавана и дори е временно отменена само две години след създаването й.

Въпреки добрите си намерения, учредителите допускат редица пропуски в Основния закон, които дават легитимност на личния режим на княз Фердинанд и компрометират политическите партии в страната. Въпреки това Търновската конституция с няколко малки изменения продължава да съществува до установяването на диктатурата на Българската комунистическа партия след Втората световна война.

Очакваме Ви на 16 април (вторник) от 19:00 часа в MOVE.BG на адрес ул. "Сердика"№20 в София.

Входът е свободен, но за да си гарантирате място по време на събитието, вземете своя безплатен билет тук.

Съвсем скоро ще обявим и нашите гости, така че бъдете нащрек!

тагове
Актуално,
Автор
още по темата

още от Моята българска история