Препоръки за развитие на дигиталната икономика


От МOVE.BG, публикувана на 28 март 2017

Мрежата EDIT представи доклад с препоръки и конкретни мерки за развитие на дигиталната икономика на страната, както и призив на стартъп екосистемата за подкрепа на прилагането им.

Няколко са направленията, в които средата за стартиране и разрастване на дигитален бизнес може да бъде подобрена, показва докладът. Необходимо е стимулиране на предприемачеството още в образователните институции, както и улесняването на административните процеси за стартиращи компании. Препоръките включват и ревизиране на дейността на институции като Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия (ИАНМСП), които трябва да подпомагат развитието и излизането на български компании на международните пазари. Сред препоръките е и популяризирането и създаването на нормативна рамка и стимули за форми на алтернативно финансиране като краудфъндинг (съвместно инвестиране) или от т.нар бизнес ангели.

Централно място сред препоръките към правителството заема и темата за развиването на стартъп екосистеми в цялата страна.

Според доклада на EDIT доказано добра практика е съвместната работа на администрацията с местните дигитални общности и университети за изграждането на по-устойчива екосистема. Това може да спомогне и за формиране на специализирани технологични хъбове, подкрепящи иновативното развитие на индустиални сектори, както и за създаването на повече технологични паркове.

Ето и пълния текст на доклада:

MOVE.BG

Автор
още по темата

още от Решения за България: Digital