MOVE.BG на Нощ на учените 2022: Дискусия за съдбата на османското наследство в съвременна България

Програма “Моята българска история” на MOVE.BG заедно с Регионалния исторически музей-София ви представят запис на интересната лекция на д-р Иво Страхилов и д-р Славка Каракушева, която проведохме през април.


От Моята българска история, публикувана на 29 септември 2022

Преди близо 40 години френският историк Бернар Лори публикува изследването си „Съдбата на османското наследство в България. Българската градска култура 1878–1900 г.“. В него той описва следосвобожденските усилия по скъсване с „ориенталското“ и „османското“, както и противоречивите резултати от тези процеси в модерната българска държава.

  • Как, обаче, стои този въпрос днес и каква е съдбата на османското наследство в съвременна България?
  • Продължава ли то да бъде пренебрегвано и отричано?
  • Има ли османското наследство своите наследници днес и какво е мястото му в националния патримониум?
  • Доколко са устойчиви представите и разказите, които противопоставят „османското“ срещу „европейското“ и как това се отразява на разбирането за българските наследства?

На тези въпроси търсим отговор в дискусията “Съдбата на османското наследство в съвременна България”, която програма “Моята българска история” на MOVE.BG организира заедно с Регионален исторически музей-София.

Лекцията е част дискусионния ни формат “Историци и истории”, в който обсъждаме важни теми от нашето общо минало. Този брой на формата е и част от програмата на “Европейска нощ на учените 2022”, като разговорът ке проведе на живо през април. Тази седмица по повод началото на Нощта на учените 30 септември ви представяме пълен запис на разговора*.

Гостите

Наши специални гости са д-р Иво Страхилов и д-р Славка Каракушева.

Иво Страхилов е доктор по културология и преподавател в катедра „История и теория на културата“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Научните му интереси са в областта на културното наследство и неговите съвременни употреби.

Славка Каракушева е доктор по културна антропология от Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Интересува се от миграции, културна памет, етнически и религиозни общности в България.

Моята българска история

Една програма на MOVE.BG, с която популяризираме българската история и стимулираме нейния обективен прочит чрез иновативен модел на включване и съучастие. Организираме специализираното предаване Историци и истории, чрез което обсъждаме важни исторически теми с доказани експерти. Предаването стимулира неидеологизираното обсъждане на нашето общо минало както и съвременното му измерение.

Програмата поддържа и и интерактивна историческа карта на България, защото в сърцето на “Моята българска история е идеята, че всички ние заедно създаваме съдържанието на нашия общ исторически разказ. Вярваме, че за да продължим напред в общото ни бъдеще, първо трябва заедно да разкажем и познаваме общото ни минало.

Помогнете ни да намерим заедно частите на нашия общ пъзел!

Разкажете ни история на нашата интерактивна карта! Защото всяка история освен лична е и наша обща!

Моята българска история- твоята история е нашата обща история!

 

*Инициативата е част от Европейска нощ на учените 2022, свързана с проект К-TRIO, финансиран от Европейския съюз по програма Дейности "Мария Склодовска-Кюри", Договор № 101061564.

Автор
още по темата

още от Моята българска история