Онлайн дискусия: “Руско-турските войни и българите”

108 години след подписването на Лондонския мирен договор ще си говорим с д-р Александър Стоянов, преподавател в НБУ. Очакваме ви в понеделник от 18:00 часа.


От Моята българска история, публикувана на 16 май 2021

Подписаният на 17 май 1913 година Лондонски мирен договор между Балканските съюзници и Османската империя ознаменува успеха на бившите поданици на султана срещу все още простиращия се на три континента „Болен човек“ на Европа. От ключово значение за българската победа е натрупаният в продължение на десетилетия опит от българското население - както от периода на Българското възраждане, така и след създаването на свободното българско княжество.

Заедно с нашия гост д-р Александър Стоянов - историк, основател на списание „Военна история“, избрахме на тази важна дата да се върнем назад във времето, към участието на българите във войните между Османската и Руската империя, по време на които нашите предци с действията си са един от водещите фактори за добиване на надмощие на едната или другата империя над своя противник.

Ще говорим както за българските офицери, разузнавачи и преводачи към двете армии, така и за обикновените хора и отражението на войните върху техния живот.

Разговорът ще се излъчва на страницата ни във “Фейсбук” страницата на програма “Моята българска история” (тук). Вашите въпроси към нашия гост са добре дошли - може да ги зададете предварително като коментари в самото събитие.

Гледайте запис от събитието тук.

Моята българска история

Една програма на MOVE.BG, с която популяризираме българската история и стимулираме нейния обективен прочит чрез иновативен модел на включване и съучастие. Организираме специализираното предаване Историци и истории, чрез което обсъждаме важни исторически теми с доказани експерти. Предаването стимулира неидеологизираното обсъждане на нашето общо минало както и съвременното му измерение.

Програмата поддържа и и интерактивна историческа карта на България, защото в сърцето на “Моята българска история е идеята, че всички ние заедно създаваме съдържанието на нашия общ исторически разказ. Вярваме, че за да продължим напред в общото ни бъдеще, първо трябва заедно да разкажем и познаваме общото ни минало.

Помогнете ни да намерим заедно частите на нашия общ пъзел!

Разкажете ни история на нашата интерактивна карта! Защото всяка история освен лична е и наша обща!

Добави в Календар 2021-05-17 18:00:00 2021-05-17 19:00:00 Europe/Istanbul Онлайн дискусия: “Руско-турските войни и българите” 20 Serdika Str, Sofia MOVE.BG contact@move.bg
Автор
още по темата

още от Историци и истории