Събитие: Ролята на обучението по българска история в училище

Очакваме ви на 8-ми май от 16:30 часа в залата на Военната академия в София.


От Моята българска история, публикувана на 24 април 2024

Историята на българското образование едва ли познава по-често и радикално променяни учебници от тези по История на България. Паметта за миналото представлява основна част от стратегията на всеки политически режим в България за оставане на власт. Корекциите в съдържанието обикновено се извършват не като следствие от развитието на науката и увеличаването на познанието ни за нашата история, а от моментни партизански интереси и страсти. Това обрича поколения български граждани на лъкатушене между различните разкази за нашата история и поставя под заплаха самото съществуване на българската нация.

Осъзнавайки тежките последици за обществото ни от многократното употребяване на историята в миналото, столичният район „Оборище“ и фондация MOVE.BG организират дебат относно съвременната роля на обучението по история в училище. Нашето дълбоко убеждение е, че историческият разказ не само задължително трябва да отговаря на историческата истина, но и да се пише с мисълта за утрешния ден. Пред българското училищно образование стои тежката задача да преодолее налаганите в продължение на години чрез него разделения в нашето общество, за да ни подготви за предизвикателствата на новото време – предизвикателства, които можем да решим само и единствено заедно, като една обща българска нация.

Какво е Вашето мнение?

Каним Ви да вземете участие в дебата, който ще се състои на 8-ми май от 16:30 часа във зала „Георги Стойков Раковски“ във Военната академия в София. Регистрирайте се тук.

Специални участници в дебата ще са:

  • проф. Екатерина Келбечева, Професор доктор по история, Преподавател в Американския университет в България; 
  • Богдан Чиновски, учител по история в Националната гимназия за древни езици и култури; 
  • доц. Симеон Симеонов, Институт за балканистика с Център по тракология „Проф. Александър Фол“, с докторска степен Brown University.

Домакин на дебата ще бъде д-р Ангел Златков, д-р по история от СУ "Св. Климент Охридски" и ръководител на програма „Моята българска история“ към MOVE.BG.

Регистрирайте се тук.

Моята българска история

Една програма на MOVE.BG, с която популяризираме българската история и стимулираме нейния обективен прочит чрез иновативен модел на включване и съучастие. Организираме специализираното предаване Историци и истории, чрез което обсъждаме важни исторически теми с доказани експерти. Предаването стимулира неидеологизираното обсъждане на нашето общо минало както и съвременното му измерение.

Програмата поддържа и интерактивна историческа карта на България, защото в сърцето на “Моята българска история е идеята, че всички ние заедно създаваме съдържанието на нашия общ исторически разказ. Вярваме, че за да продължим напред в общото ни бъдеще, първо трябва заедно да разкажем и познаваме общото ни минало.

Помогнете ни да намерим заедно частите на нашия общ пъзел!

Разкажете ни история на нашата интерактивна карта! Защото всяка история освен лична е и наша обща!

Моята българска история- твоята история е нашата обща история!

Добави в Календар 2024-05-08 16:30:00 2024-05-08 18:30:00 Europe/Istanbul Събитие: Ролята на обучението по българска история в училище 20 Serdika Str, Sofia MOVE.BG contact@move.bg
Автор
още по темата

още от Историци и истории