Балканската кампания през Втората световна война

Очакваме ви на 25 март, четвъртък, от 10:00 часа, когато наш гост ще бъде Радослав Тодоров, автор на книгата “Във вихъра на Великата война”.


От Моята българска история, публикувана на 22 март 2021

*Пълен запис на дискусията гледайте тук.

През този месец отбелязахме 80 години от присъединяването на България към Тристранния пакт, с което страната се замеси в най-големия въоръжен конфликт в историята на света. Това решение и последвалите го събития предначертаха бъдещето на нашата страна, както и на нашите лични съдби. Събитията протекоха стихийно, неудържимо и нямаше как да заобиколим прииждащата буря. Точно когато изглеждаше, че българският народ е на път да постигне своето национално обединение, върху него се стовари третата национална катастрофа - страната беше окупирана от Съветския съюз, в нея беше наложена тоталитарна диктатура.

За този решаващ период от българската история ще си говорим с нашия гост Радослав Тодоров от “Българска наука”. Дискусията ще бъде излъчена на живо във фейсбук профила на “Моята българска история”. Въпросите си към нашия гост може да зададете в събитието и като коментар под видеото.

Гостът

Радослав е дългогодишен автор и редактор в списанията „Българска наука“,„Военна история“ и “360”, както и в сайта Chronicle.bg. Неговите статии са написани в достъпен за масовия читател научнопопулярен стил и покриват широк диапазон от тематики като астрономия, биология, палеонтология, археология, технологии, изкуство, география, туризъм, природни феномени. Но основният му и най-силен ресор са историческите статии и в частност тези на военно-историческа тематика.

Поради тази причина преди време той беше избран за сценарист на документалните филми на „Българска наука“ – „На нож“ (2012 г.) и „Трагедия и слава“ (2013 г.), посветени на стогодишнините от Балканските войни.

А през 2019 година година Радослав издаде и историческа книга -  „Във вихъра на Великата война”, отбелязваща стогодишнината от края на Първата световна война и подписването на Ньойския договор.

Моята българска история

Една програма на MOVE.BG, с която популяризираме българската история и стимулираме нейния обективен прочит чрез иновативен модел на включване и съучастие. Организираме специализираното предаване Историци и истории, чрез което обсъждаме важни исторически теми с доказани експерти. Предаването стимулира неидеологизираното обсъждане на нашето общо минало както и съвременното му измерение.

Програмата поддържа и и интерактивна историческа карта на България, защото в сърцето на “Моята българска история е идеята, че всички ние заедно създаваме съдържанието на нашия общ исторически разказ. Вярваме, че за да продължим напред в общото ни бъдеще, първо трябва заедно да разкажем и познаваме общото ни минало.

Помогнете ни да намерим заедно частите на нашия общ пъзел!

Разкажете ни история на нашата интерактивна карта! Защото всяка история освен лична е и наша обща!

Добави в Календар 2021-03-25 10:00:00 2021-03-25 11:05:00 Europe/Istanbul Балканската кампания през Втората световна война 20 Serdika Str, Sofia MOVE.BG contact@move.bg
Автор
още по темата

още от Историци и истории