За отопление с минимален CO2 отпечатък: Гамера

Срещаме ви с Живко Стефанов, съосновател на Гамера - стартъп за бездимни печки с нисък въглероден отпечатък.


От МOVE.BG, публикувана на 15 октомври 2020

Знаете ли, че?

54% от българите се отопляват с дърва и въглища, според данни на Института за енергиен мениджмънт.

Какви са решенията?

Програма “Градска джунгла” на MOVE.BG издаде специална брошура, чрез която ви запознаваме със 7 български предприемачи, създаващи иновативни решения на световни екологични предизвикателства от България. Проектът е част от инициативата ни за зелен рестарт на българската икономика след коронавируса. 

Днес ви срещаме с поредния новаторски проект през погледа на неговия създател - базираният в Хисаря стартъп Гамера, който разработва нов тип печки с нисък въглероден отпечатък. Повече за проекта ни разказва неговият съосновател Живко Стефанов.

Какви са основните проблеми при въвеждането на нови, модерни и незамърсяващи форми на отопление?

Основният проблем е все още ниската осведоменост на масовия потребител за замърсителя, който се явява ниската ефективност на печките за битово отопление на дърва. Също така, липсата на мотивация да преминат към нови, по-ефективни решения. Незаинтересованост, некомпетентност и бездействие за приемане на мерки от страна на държавния апарат плюс непрозрачност/корупция при слабите опити за намиране на решение.

Какво е въздействието на това предизвикателство в България/Европа?

Висока консумация на дървесина и замърсяване на въздуха през отоплителните месеци до 80% заради ниската ефективност. Също така, висока заболеваемост и смъртност сред населението вследствие на мръсния въздух.

Какви са решенията, според Вас?

Образоване на потребителите, финансови стимули от страна на държавата, регулации относно ефективността на продаваните в търговската мрежа отоплителни уреди и гориво (дърва за отопление).

Какво предлага вашият продукт?

Гамера е серия печки за битово отопление на дърва, които са базирани на ракетните печки. Те имат приблизително 90% ефективност благодарение на вторичното изгаряне чрез технологично решение, различно от масово използваните печки. Имат 2-3 пъти по-ниска консумация на гориво и могат да използват широк спектър гориво, неподходящо за традиционните печки (отпадна и иглолистна дървесина). Имат и по-ниски вредни емисии, които са сравними с тези на пелетен котел с електронно управление.

Каква е мотивацията ви да разработвате иновативен бизнес проект с кауза?

Ние сме двама приятели, които напуснаха работа в ИТ сектора в търсене на по-стойностна професия и се сблъскаха с проблемите на отоплението в провинцията. Знаехме за съществуването на технологията на ракетните печки и след като направихме самоделни образци за лично ползване, решихме да организираме експериментално серийно производство предвид липсата на комерсиализиран продукт базиран на тази технология.

Кои са другите иновативни български предприемачи и защо са решили да развиват зелени бизнеси? Свалете безплатно брошурата ни “Зелените новатори от България” тук.

За зелен рестарт на българската икономика

Сега е моментът за зелен рестарт на българската икономика и преминаването й от ресурсоемки производства към зелени бизнес модели. Средствата от механизма на Европейския съюз за възстановяване след коронавируса “Следващо поколение ЕС”, както и тези от Зелената сделка за Европа могат да помогнат за успешно извървяване на този път. Водени от това разбиране ние в MOVE.BG инициирахме обединение на представители на иновативната екосистема и екологични организации - коалиция “За зелен рестарт” включва “Грийнпийс"-България, WWF България, “Институт Кръгова Икономика” и MOVE.BG.

Коалицията събра над 50 от водещите български експерти от сферите на зелените стартъпи  и иновациите, климата, кръговата икономика, енергията и биоразнообразието и земеделието. Прочетете техните идеи за зелен рестарт на българската икономика и допринесете със свои предложенияСега е моментът!

Създаваме заедно нашето устойчиво утре!

Автор
още по темата

още от Градска джунгла