Зеленият дневен ред: програмен или фрагментиран?

В навечерието на важните за страната ни избори даваме трибуна на водещи политици и експерти, за да намерим в диалог решенията за зелена трансформация на България.


От МOVE.BG, публикувана на 22 октомври 2021

Какъв е подходът към климатичните промени у нас - интегрален с дългосрочна визия или фрагментиран по теми и без връзка между отделните политики?

България изпитва сериозни предизвикателства, свързани с климатичната криза: продължаваме да сме страната с най-ресурсоемка икономика в Европейския съюз, част от регионите с най-високи нива на замърсяване на въздуха се намират у нас, а енергийният преход буксува. В същото време за климатичните политики у нас отговаря само една дирекция в Министерството на околната среда и водите.

На 2 ноември ще търсим отговорите за нуждата от координация на зелената трансформация в България на онлайн Кръгла маса, където ще срещнем водещи експерти от Коалиция “За зелен рестарт” и политици от основните партии у нас. 

Ще дискутираме предложението на Коалиция “За зелен рестарт” за създаване на административна структура на национално ниво за подпомагане на устойчивото развитие - специален Вицепремиер, който да координира политиките, свързани с климатичния преход и зелената трансформация. 

Ще анализираме предизвикателствата и решенията пред устойчивото развитие на България през призмата на връзката на климата с биоразнообразието, енергийния преход и икономическото развитие.  

Модератор на дискусията ще бъде Саша Безуханова, основател на MOVE.BG и инициатор на Коалиция "За зелен рестарт". 

Събитието се организира от MOVE.BG заедно с WWF България, “Грийнпийс”-България и “Институт Кръгова Икономика”.  Кръглата маса ще се излъчва в каналите на MOVE.BG във Facebook и YouTube.

Очакваме ви онлайн на 2 ноември от 11:00 часа, за да чуете позициите на:

Участници политици:

 • Даниел Митов, член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ
 • Драгомир Стойнев, член на Националния съвет на БСП
 • Кирил Петков, съпредседател на “Продължаваме промяната”
 • Иван Хиновски, “Има такъв народ” 
 • Борислав Сандов, съпредседател на "Зелено движение", част от “Демократична България-Обединение”
 • Станислав Анастасов, заместник-председател на ДПС
 • Мария Капон, заместник-председател на ЕНП, част от “Изправи се БГ! Ние идваме!”

Участници експерти:

 • Георги Стефанов, WWF България
 • Деница Петрова,  “Грийнпийс”-България
 • Светослав Стойков, “Институт Кръгова Икономика”
 • Апостол Дянков, WWF България
 • Саша Безуханова, MOVE.BG

Регистрирайте се за събитието тук. Кръглата маса е част от проекта на MOVE.BG “Зеленият дневен ред”, посветен на подпомагането на устойчивото развитие в България. 

Прочетете пълния текст на Отвореното писмо на Коалиция “За зелен рестарт” за създаването на структура за координация на климатичния преход и зелената трансформация - линк тук.

Още за Коалиция “За зелен рестарт” научете тук.

*Гледайте пълен запис на дискусията тук.

Добави в Календар 2021-11-02 11:00:00 2021-11-02 13:00:00 Europe/Istanbul Зеленият дневен ред: програмен или фрагментиран? 20 Serdika Str, Sofia MOVE.BG contact@move.bg
Автор
още по темата

още от Градска джунгла