Македонският въпрос за Гърция – исторически корени на съвременните проблеми

Лекция на доц. Юра Константинова от БАН

четвъртък, 15 март
Добави в Календар 2018-03-15 18:00:00 2018-03-15 20:00:00 Europe/Istanbul Македонският въпрос за Гърция – исторически корени на съвременните проблеми 20 Serdika Str, Sofia MOVE.BG contact@move.bg

От МOVE.BG, публикувана на 5 март 2018
  • Какво представлява гръцката Мегали идея и какви са различните концепции за осъществяването й след създаването на независимата гръцка държава?
  • Как се развиват отношенията между двата основни центъра на елинизма през XIX и в началото на XX век – Константинопол и Атина?
  • Какво е мястото на българите в Балканската политика на Гърция?
  • Как се оформя и променя през годините политиката на Атина спрямо областта Македония?

В момент на напрегнати преговори между Гърция и Република Македония

Тези преговори са за официалното название на последната и преименуването на големи инфраструктурни проекти от другата страна на Беласица, поканихме д-р Юра Константинова от Института за балканистика с център по тракология към Българската академия на науките. С нейна помощ заедно ще потърсим историческите корени на съвременните проблеми между двете държави, отговаряйки на посочените горе въпроси. Доц. Константинова е дългогодишен изследовател на историята на Кралство Гърция и на гръцката Мегали идея. Автор е на монографиите „Българи и гърци в борба за османското наследство” и „Балканската политика на Гърция в края на XIX и началото на XX век”. Ръководи научния проект „Солун и българите”, чиято цел е да разшири, съхрани и разпространи паметта за историческото, културното и стопанското присъствие на българите в град Солун.

Заповядайте на 15 март от 18:00 часа в дома на MOVE.BG на ул. „Сердика” 20.

Автор
още по темата

още от Моята българска история