Подкаст: Тихата революция - един диалог за изграждане на “държава в държавата”

Представяме ви новия брой на “Историци и истории”, в който ни гостува Николета Войнова, докторант в БАН и член на Македонския научен институт.


От Моята българска история, публикувана на 2 януари 2024

Темата

През 1909 г. американският журналист Алберт Сониксен определя организацията на обществения, културния и революционен живот на македонските българи като “подземна република”. Близо столетие по-късно македонският историчар Ванчо Георгиев използва това определение за заглавие на своята книга, посветена на основателя и лидер на Българските македоно-одрински революционни комитети Дамян Груев.

Днес, точно 130 години след основаването на прочутата организация на македонските и тракийските българи, в “Историци и истории” ще се срещнем с младия изследовател на живота и делото на българските революционери след Берлинския конгрес докт. Николета Войнова. Заедно с нея ще потърсим и опитаме да възстановим автентичния разказ за историята на българската организация, за народностния състав на историко-географската област Македония и политическите стремежи на македонското население. Ще говорим за ролята на будителите, за тихата и скромна дейност, която за няколко години успява да преобърне съдбата на многомилионната Османска империя.

Гостът

Николета Войнова е докторант в Института за исторически изследвания към Българската академия на науките и член на Македонския научен институт. Научните ѝ интереси са свързани с историята на ВМОРО и по-конкретно на правната рамка, в която осъществява дейността си революционната организация; историята на Върховния македоно-одрински революционен комитет и отношенията между “вътрешните” и “външните” народни будители.

Историци и истории

“Историци и истории” е ежемесечно предаване на MOVE.BG, в което дискутираме важни исторически теми с доказани български експерти.

Предаването е част от “Моята българска история” - една програма на MOVE.BG, с която популяризираме българската история и стимулираме нейния обективен прочит чрез иновативен модел на включване и съучастие.

Включи се и ти, като споделиш история на нашата интерактивна карта.

Подкаст

А сега приятно слушане на новия брой на "Историци и истории" и разговора на Ангел Златков, проектен координатор на "Моята българска история", с Николета Войнова.

Ако плеърът не тръгва, натиснете тук.

Автор
още по темата

още от Моята българска история