Историци и истории: Тихата революция - един диалог за изграждане на “държава в държавата”

Новия брой на “Историци и истории” ви очаква на 5-ти декември, вторник, от 19:00 часа. Наш гост ще бъде Николета Войнова, докторант в БАН и член на Македонския научен институт.


От Моята българска история, публикувана на 30 ноември 2023

Слушайте подкаст от разговора тук.

Темата

През 1909 г. американският журналист Алберт Сониксен определя организацията на обществения, културния и революционен живот на македонските българи като “подземна република”. Близо столетие по-късно македонският историчар Ванчо Георгиев използва това определение за заглавие на своята книга, посветена на основателя и лидер на Българските македоно-одрински революционни комитети Дамян Груев.

Днес, точно 130 години след основаването на прочутата организация на македонските и тракийските българи, в “Историци и истории” ще се срещнем с младия изследовател на живота и делото на българските революционери след Берлинския конгрес докт. Николета Войнова. Заедно с нея ще потърсим и опитаме да възстановим автентичния разказ за историята на българската организация, за народностния състав на историко-географската област Македония и политическите стремежи на македонското население. Ще говорим за ролята на будителите, за тихата и скромна дейност, която за няколко години успява да преобърне съдбата на многомилионната Османска империя.

Гостът

Николета Войнова е докторант в Института за исторически изследвания към Българската академия на науките и член на Македонския научен институт. Научните ѝ интереси са свързани с историята на ВМОРО и по-конкретно на правната рамка, в която осъществява дейността си революционната организация; историята на Върховния македоно-одрински революционен комитет и отношенията между “вътрешните” и “външните” народни будители.

Заповядайте, ще бъде интересно!*

Очакваме ви на 5-ти декември, вторник, от 19:00 часа в Дома на MOVE.BG - ул. “Сердика”№20, етаж 1, София.

"Историци и истории" е формат на историческата програма на MOVE.BG "Моята българска история"

Историци и истории

Историци и истории” е ежемесечно предаване на MOVE.BG, в което дискутираме важни исторически теми с доказани български експерти.

Предаването е част от Моята българска история - една програма на MOVE.BG, с която популяризираме българската история и стимулираме нейния обективен прочит чрез иновативен модел на включване и съучастие. “Моята българска история” архивира и прави достъпни добрите примери и нечутите разкази от историческото минало на страната ни.

Защото твоята история е нашата обща история!

Включи се сега!

"Моята българска история" - един проект за неподправената история

*Слушайте подкаст от разговора тук.

Добави в Календар 2023-12-05 19:00:00 2023-12-05 21:00:00 Europe/Istanbul Историци и истории: Тихата революция - един диалог за изграждане на “държава в държавата” 20 Serdika Str, Sofia MOVE.BG contact@move.bg
Автор
още по темата

още от Историци и истории