Женската трудова мобилност - интензивност, особености и исторически форми

Очакваме ви на 23 ноември от 18:30 ч. за второто от серията съвместни събития на “Моята българска история” и ИЕФЕМ – БАН


От Моята българска история, публикувана на 2 ноември 2022

Женската трансгранична трудова мобилност е съвременен социален феномен, който постоянно се разраства, особено през последните две десетилетия. Но в исторически план женските трудови миграции са изключително момински, особено до Втората световна война. Да бъде слугиня в големия град или фабрична работничка в тъкачната индустрия се превръща във важен момент от жизнения път на девойката от село. Това води до значими промени в жизнения цикъл на момичетата и в характеристиките на локалната култура между двете световни войни, както и до трансформации в брачните стратегии и социализацията им.

Неизследваната тематика за женската трудова мобилност ще бъде конкретизирана за региона на Габрово, където бързото развитие на текстилната индустрия още в края на XIX в. води до въвличане на девойките от редица села наоколо във фабричното производство. От друга страна, слугинчетата от Вакарел се превръщат още в края на XIX век в специална прослойка и с висок рейтинг в столичния град. Те допринасят за бързата промяна на социалните отношения в родните си локални общности. Масовата женска трудова мобилност превръща слугинството в големия град в своеобразен канал за културен обмен между града и селата наоколо. Слугинството може да бъде определено като социален посредник за ранната модернизация на българските шопски села, като улеснява проникването на новата западноевропейска култура и градски образци в малката селската общност. Като социален феномен, то е останало с положителната си оценка в колективната памет на местните жители и е част от устните истории, разказвани в семейството. 

Очакваме ви за един интересен разговор по тази тема заедно с нашия специален гост-лектор доц. Петко Христов.

Събитието ще се проведе на 23 ноември, сряда, от 18:30 ч. в Зала 19 на Института на адрес: ул. “Московска” 6А (Източното крило на бившия Княжески дворец). Запазете своето място тук.

Лекцията е част от съвместната инициатива между ИЕФЕМ – БАН и проекта на MOVE.BG - “Моята българска история”.

Моята българска история

Една програма на MOVE.BG, с която популяризираме българската история и стимулираме нейния обективен прочит чрез иновативен модел на включване и съучастие.

В сърцето на Моята българска историяе идеята, че всички ние заедно създаваме съдържанието на нашия общ исторически разказ. Вярваме, че за да продължим напред в общото ни бъдеще, първо трябва заедно да разкажем и познаваме общото ни минало.

Помогнете ни да намерим заедно частите на нашия общ пъзел!

Разкажете ни история на нашата интерактивна карта! Защото всяка история освен лична е и наша обща!

Моята българска история - твоята история е нашата обща! 

Добави в Календар 2022-11-23 18:30:00 2022-11-23 20:30:00 Europe/Istanbul Женската трудова мобилност - интензивност, особености и исторически форми 20 Serdika Str, Sofia MOVE.BG contact@move.bg
Автор
още по темата

още от Историци и истории