Събитие: Справедливи избори - мит или реалност?!

Новият брой на "Историци и истории" ви очаква на 18-ти октомври от 19:00 часа в Дома на MOVE.BG - наш гост ще бъде д-р Иван Винаров.


От Моята българска история, публикувана на 16 октомври 2023

– Ще гласуваш ли?

– Не, а ти?

– Да, сега е моментът да ги махнем тези хрантутници?

– Моментът не беше ли миналите избори? А по-миналите? От години гласувам и нищо не се променя. Няма да гласувам повече!

– Сега е различно, това е последният ни шанс.

– Всеки шанс досега беше последен. Няма да гласувам.

– Ето затова нищо не се променя.

Темата

Всеки от нас е участвал или е бил свидетел на множество диалози като гореописания. Дали заради вроденото ни желание за справедливост, дали заради типичните ни български упорство и стоицизъм, ние като общество продължаваме да гласуваме, но продължаваме да го правим с нежелание. На избори отдавна не се ходи с песен, а с горчива усмивка.

Сега отново се намираме в навечерието на избори, този път за местна власт. Ще останат ли досегашните дългогодишни рекордьори по брой мандати във властта? Или ще видим нови лица? А новите лица различни ли ще са от старите? 

Това са все въпроси, с които с нашия гост д-р Иван Винаров от Университета за национално и световно стопанство ние или въобще няма да се занимаваме, или ще засегнем съвсем бегло.

Всъщност въпросите, който ни интересуват, са наглед много по-простички: Какво представляват изборите?; Възможно ли е те да бъдат справедливи? А ако не, тогава защо гласуваме?

Гостът

Д-р Иван Винаров е специализирал в американски университети в областта на теорията на демокрацията и демократичното развитие (към Станфордския университет през 2013 г.), както и конституционно право (към Университета на Пенсилвания през 2014 г.). Участвал е в съвместни проекти на УНСС и Европейския съюз (в периода 2013–2015 г.). По линия на ЕС реализира практика в Свободния университет в Брюксел (Vrije Universitet Brussel, VBU през 2013 г.) и в Централноевропейския университет в Будапеща (Central European University, CEU през 2014 г.).

Има публикации на български език на различни тематики: избори и изборни системи; нови технологии и политика; държавност и конституционализъм през XIX и ХХ век; политически процес и политическа стабилност; политически системи и европейска интеграция на балканските държави; политологията във висшето образование по света; политическа култура; европейски политически процес; патриотизъм; македонизъм и антиквизация; албанизация; медии и демагогия; политически кризи и военни конфликти на Балканите и др.

Ще погледнем от съвременна, но и от историческа перспектива, за да потърсим отговор на големия въпрос какво е то демокрацията и има ли почва у нас?

Заповядайте, ще бъде интересно!

Място: Домът на MOVE.BG

Час: 19:00 часа

"Историци и истории" е формат на историческата програма на MOVE.BG "Моята българска история"

Историци и истории

Историци и истории” е ежемесечно предаване на MOVE.BG, в което дискутираме важни исторически теми с доказани български експерти.

Предаването е част от Моята българска история - една програма на MOVE.BG, с която популяризираме българската история и стимулираме нейния обективен прочит чрез иновативен модел на включване и съучастие. “Моята българска история” архивира и прави достъпни добрите примери и нечутите разкази от историческото минало на страната ни.

Защото твоята история е нашата обща история!

Включи се сега!

"Моята българска история" - един проект за неподправената история

Автор
още по темата

още от Моята българска история