Съдбата на османското наследство в съвременна България

Очакваме ви на 28 април, когато наши гости ще бъдат д-р Иво Страхилов и д-р Славка Каракушева. Започваме в 18 часа в зала 1 на Ларгото*.


От Моята българска история, публикувана на 5 април 2022

Преди близо 40 години френският историк Бернар Лори публикува изследването си „Съдбата на османското наследство в България. Българската градска култура 1878–1900 г.“. В него той описва следосвобожденските усилия по скъсване с „ориенталското“ и „османското“, както и противоречивите резултати от тези процеси в модерната българска държава.

Как, обаче, стои този въпрос днес и каква е съдбата на османското наследство в съвременна България?

Продължава ли то да бъде пренебрегвано и отричано?

Има ли османското наследство своите наследници днес и какво е мястото му в националния патримониум?

Доколко са устойчиви представите и разказите, които противопоставят „османското“ срещу „европейското“ и как това се отразява на разбирането за българските наследства?

На тези въпроси ще търсим отговор на 28 април от 18.00 ч. на живо в зала 1 (конферентна зала) на Ларгото, под куполите на пл. “Независимост”. Събитието ще се излъчва на живо на Фейсбук страницата на “Моята българска история” тук.

Вашите билети за събитието вземете тук.

Гостите

Наши специални гости ще бъдат д-р Иво Страхилов и д-р Славка Каракушева.

Иво Страхилов е доктор по културология и преподавател в катедра „История и теория на културата“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Научните му интереси са в областта на културното наследство и неговите съвременни употреби.

Славка Каракушева е доктор по културна антропология от Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Интересува се от миграции, културна памет, етнически и религиозни общности в България.

Вашите въпроси към нашите гости може да задавате предварително на Фесйбук страницата на “Моята българска история” тук.

Въпроси ще могат да се задават и по време на самата лекция, както от присъстващите в зала 1 под куполите на Ларгото, така и от нашите зрители като коментари под живото излъчване на събитието на Фейсбук страницата на “Моята българска история”.

Събитието се провежда в партньорство с РИМ-София.

Лекцията, посветена на съдбата на османското наследство в съвременна България, е част от поредицата на проекта “Моята българска история”, озаглавена “Историци и истории”. Този месец броят е част от поредицата от предварителните събития от програмата на “Европейска нощ на учените 2022”, организирана от K-TRIO. Лекциите на MOVE.BG и РИМ-София имат общата цел да запознаят широката публика с работата на историческите науки по достъпен начин.

Моята българска история

В сърцето на Моята българска история е идеята, че всички ние заедно създаваме съдържанието на нашия общ исторически разказ. Вярваме, че за да продължим напред в общото ни бъдеще, първо трябва заедно да разкажем и познаваме общото ни минало.

Помогнете ни да намерим заедно частите на нашия общ пъзел!

Разкажете ни история на нашата интерактивна карта! Защото всяка история освен лична е и наша обща!

Моята българска история - твоята история е нашата обща! 

"Моята българска история" - един проект за неподправената история

*Инициативата е част от Европейска нощ на учените 2022, свързана с проект К-TRIO, финансиран от Европейския съюз по програма Дейности "Мария Склодовска-Кюри", Договор № 101061564.

Добави в Календар 2022-04-28 18:00:00 2022-04-28 20:00:00 Europe/Istanbul Съдбата на османското наследство в съвременна България 20 Serdika Str, Sofia MOVE.BG contact@move.bg
Автор
още по темата

още от Историци и истории