История на месеца: създаване на читалището в село Гъмзово

Разказът на Мадлен Аспарухова за едно забележително читалище в Северозападна България е най-добрата история за месец ноември в играта ни с издателство “Изток-Запад”.


От Моята българска история, публикувана на 9 декември 2019

Мадлен Аспарухова, един от читателите на програма “Моята българска история” на MOVE.BG, ни изпрати много интересна история за нашата интерактивна карта. Мадлен ни разказва за читалището в село Гъмзово и ни припомня, че страстта към знанието е тази движеща сила, благодарение на която българите успяват успешно да се приобщят отново към европейската цивилизация след петвековната чужда власт. 

Мадлен печели и месечната ни награда за най-добра история за ноември! Наградата е книгата, Разчетени послания. Символи и реликви от българските земина Христо Буковски, предоставена от издателствоИзток-Запад”.

Всеки от вас може да ни изпрати история на myhistory.bg и да участва в играта за месец ноември и да си подари една невероятна книга за празниците.

А дотогава - приятно четене на историята на месец декември, разказана от Мадлен Аспарухова:

“Село Гъмзово се намира в Северозападна България, в община Брегова, област Видин. Това е мястото, което аз и още около 1000 души /по последно преброяване от 2001 г./ наричаме свое родно село.

Огромен принос за културния живот и поддържането на духа в селото има народно читалище “Просвета - 1928”. Въпреки че официално то е създадено през 1928 г., опити за осъществяване на идеята за читалище има от 1921 г. от учителите Асен Бъчваров и Благой Христов. Правителство на Александър Цанков, обаче, ограничава културно-просветната дейност и опитите за създаването на читалище са прекратени до 1926 г. Тогава, отново учители, все още без официално разрешение, поставят табела до сградата на общината, като възнамеряват да нарекат читалището „Светлина”. За съжаление, това се превръща в поредния неуспешен опит, тъй като нямат нито официално учредяване, нито ръководство.

Следващите две години никой не се осмелява да предприеме нищо, докато през 1928 г. главният учител Михаил Живодаров свиква събрание за учредяване на читалището в старобитна училищна сграда с три стаи. Инициатори са още: Младен Горанов, Иванка Горанова, Стефан Иванов, Никола Стоянов, Никола Чуков, Иван Йончев и Предо Журебанов. Те решават да наименуват новооснованото читалище „Просвета”. 

Но трудностите не свършват дотук. Предстои да се реши още един сериозен проблем, а именно – къде да се помещава читалището. В началото, за временно решение, се приеме читалището да бъде в една стая в къщата на Флоро Станков. Къщата е била разположена в центъра на селото и е била удобна за тази цел. По-късно читалището се премества в сграда, намираща се в дворното място на Станко Костадинов, където се открива и вечерно училище. През 1947 г. читалището официално е преместено в сградата на старото училище и вече разполага с голяма стая за библиотека, салон и сцена.

Първоначално се прави абонамент за вестници и списания от личните средства на основателите, но по-късно се организират акции за събиране на помощи от населението. Гъмзовчани откликват и не след дълго дейността на новосъздадената културна институция се разширява. В периода 1930 – 1944 г. все повече млади хора се включват в дейността на читалището. Към 1952 г. в читалището вече има смесен хор, две танцови групи /разделени по възраст/ и театрална трупа. Фондът на библиотеката се обогатява своевременно – по това време тя разполага с над 1000 тома.

Към днешна дата, читалището в Гъмзово е удостоено с голямото отличие на Министерството на културата “Златен век” - печат на цар Симеон Велики и специални грамоти за приноса в опазването и популяризирането на националната културна идентичност. Ансамбълът за изворен фолклор ”Гъмза” е част от националния списък на елементите на нематериалното културно наследство в сферата “Традиционно танцуване и традиционни детски игри”.”

Моята българска история

Една програма на MOVE.BG, с която популяризираме българската история и стимулираме нейния обективен прочит чрез иновативен модел на включване и съучастие. Всеки месец организираме специализираното предаване Историци и истории, чрез което обсъждаме важни исторически теми с доказани експерти. Предаването стимулира неидеологизираното обсъждане на нашето общо минало както и съвременното му измерение. Публиката на живо в MOVE.BG и зрителите в нашия YouTube канал и Facebook профил имат възможност да участва в дискусията с въпроси и коментари.

Програмата поддържа и интерактивна историческа карта на България, защото в сърцето на “Моята българска история” е идеята, че всички ние заедно създаваме съдържанието на нашия общ исторически разказ. Вярваме, че за да продължим напред в общото ни бъдеще, първо трябва заедно да разкажем и познаваме общото ни минало.

Помогнете ни да намерим заедно частите на нашия общ пъзел!

Разкажете ни история на нашата интерактивна карта! Защото всяка история освен лична е и наша обща!

Моята българска история- твоята история е нашата обща история!

Автор
още по темата

още от Моята българска история