Изселническият въпрос в българо-турските отношения

В новия брой “Историци и истории” ще ни гостува проф. Евгения Калинова от Софийския университет. Очакваме Ви на 17 октомври (четвъртък) от 18:00 часа в MOVE.BG.


От МOVE.BG, публикувана на 14 октомври 2019

Новият сезон на месечния исторически формат на MOVE.BG се завръща с едно важна, интересна и актуална тема - изселническият въпрос в българо-турските отношения. По темата ще си говорим в “Историци и истории” с проф. Евгения Калинова от Софийския университет в условията на продължаващата в момента турска офанзива в Сирия и хилядите прокудени от домовете им хора в Близкия изток. С проф. Калинова ще се върнем назад към миналото, за да проследим как българските турци бяха използвани от политическите елити на България и Турция по време на Студената война /и преди нея. 

Темата

В края на XIX и през ХХ в. България преживява няколко вълни на изселване на български турци. В лекцията ще проследим правната им регулация и причините за създаване на изселнически нагласи. Сред тях най-важна роля имат политиките на българската и турската държава, които ще разгледаме с проф. Калинова на фона на международните отношения, стимулиращи едно или друго поведение на София и Анкара. Ще обсъдим и ролята на икономическия фактор, който става важен в по-късните години, както и ескалацията на противопоставянето СССР - САЩ. 

Анализът на изселническите вълни позволява да се конструира модел на поведение на основните участници, който да послужи за по-дълбоко разбиране на миграционните процеси. 

По утвърдена традиция на “Историци и истории” след изложението на госта ни, ще можете да се включите в дискусията с коментари и въпроси. 

Заповядайте на 17 октомври (четвъртък) от 18:00 часа в дома на MOVE.BG - ул. “Сердика” №20, етаж 3, София.

Входът е свободен, но за да си гарантирате място по време на събитието, вземете своя безплатен билет тук.

Историци и истории

Историци и истории” е ежемесечно предаване на MOVE.BG, в което дискутираме важни исторически теми с доказани български експерти.

Предаването е част от Моята българска история - една програма на MOVE.BG, с която популяризираме българската история и стимулираме нейния обективен прочит чрез иновативен модел на включване и съучастие. “Моята българска история” архивира и прави достъпни добрите примери и нечутите разкази от историческото минало на страната ни.

Защото твоята история е нашата обща история!

Включи се сега!

Добави в Календар 2019-10-17 18:00:00 2019-10-17 19:00:00 Europe/Istanbul Изселническият въпрос в българо-турските отношения 20 Serdika Str, Sofia MOVE.BG contact@move.bg
Автор
още по темата

още от Историци и истории