Историци и истории: Превратът на 9 юни 1923 г.

На 6 юни (четвъртък) от 19:00 часа с историка от БАН и Македонският научен институт Николай Поппетров ще си говорим за свалянето на правителството на БЗНС начело с Александър Стамболийски.


От Ангел Златков, публикувана на 3 юни 2019

Извършеният преврат на 9 юни 1923 година е едно от знаковите събития в новата българска история. Свалянето на земеделското правителство на Александър Стамболийски не само води до промяна на държавната власт, но и носи след себе си драматични последици. Сред превратаджиите се открояват редица личности, на които им предстои да определят бъдещето на царството през следващите десетилетия. Особено интересна е ролята на ВМРО, чиито лидери активно се наместват в политическия живот в столицата.

На 6 юни заедно с Младежки клуб "Даме Груев" Ви каним на среща с историка от Българската академия на науките и Македонския научен институт Николай Поппетров. С него ще си говорим затова как се стигна до преврата и какви са последствията от него. Ще направим характеристика на основните действащи лица и ще откроим ролята на ВМРО и на комунистите в дните след смяната на властта. Ще засегнем въпросите както за убийството на Александър Стамболийски и избухването на Септемврийското въстание, така и за ролята на чуждите държави в периода.

Както винаги след изложението на нашия гост ще има и дискусия, в която очакваме вашите коментари и въпроси. Тъй като този път събитието няма да бъде излъчвано във “Фейсбук” (но ще има запис), ако няма да може да присъствате, може да зададете въпросите си като коментари тук, а пък ние ще се погрижим те да достигнат до Николай Поппетров.

Очакваме Ви на 6 юни (четвъртък) от 19:00 в дома на MOVE.BG на улица “Сердика” №20 в София, етаж 3.

Входът е свободен, но за да си гарантирате място по време на събитието, вземете своя безплатен билет тук.

Историци и истории

Историци и истории” е ежемесечно предаване на MOVE.BG, в което дискутираме важни исторически теми с доказани български експерти.

Предаването е част от Моята българска история - една програма на MOVE.BG, с която популяризираме българската история и стимулираме нейния обективен прочит чрез иновативен модел на включване и съучастие. “Моята българска история” архивира и прави достъпни добрите примери и нечутите разкази от историческото минало на страната ни.

Защото твоята история е нашата обща история!

Включи се сега!

Добави в Календар 2019-06-06 19:00:00 2019-06-06 21:00:00 Europe/Istanbul Историци и истории: Превратът на 9 юни 1923 г. 20 Serdika Str, Sofia MOVE.BG contact@move.bg
Автор
още по темата

още от Историци и истории