Изложба с добавена реалност гостува в MOVE.BG

Медийната агенция "Mo:tif" представя десет истории на хора от Сирия, Иран, Ирак, Афганистан и Мали, разказани от тях самите с помощта на новите технологии.


От Марин Маринов, публикувана на 27 ноември 2019

Какво влагаме в понятието “бежанец”? Какво си представяме като образ - войни, граници, насилие? Или пък хора като всички нас с професии, деца, мечти, амбиции? Знаем ли историята на отделните личности в тази група? 

Медийната фондация “Mo:tif” представя отговори на тези въпроси с един нестандартен поглед към понятието “бежанец” - чрез интерактивна изложба, наречена Самоличност. Тя ще гостува в Coworking by MOVE.BG от 2 до 22 декември, а Върховният комисариат за бежанците към ООН е съорганизатор. Изложбата ще бъде отворена за посетители всеки делничен ден от 10 до 17 часа.

Изложбата

„Самоличност“ представя лицата на хората, които наричаме бежанци в България. Не с данните от личната карта, не с определенията на другите за тях, а с тяхната индивидуалност, с това кои са, с мечтите и амбициите им, с това, което ги прави личности.

“Самоличност” индивидуализира груповото понятие чрез десет отделни истории, разказани с помощта на новите технологии и по-точно на добавената реалност (augmented reality), разказват ни Николай Стойков и Фани Бъчварова от "Mo:tif". Николай е фотографът, а Фани авторът на интервютата с бежанците и на текстовете към проекта.

Историите на хора от Сирия, Иран, Ирак, Афганистан и Мали са представени от самите тях чрез снимки и видео. Благодарение на мобилното приложение за добавена реалност "Artvive" всеки посетител ще може да накара фотографиите да „оживеят“ във видео история, която разкрива повече за човека от снимката.

"Ако не представяме индивидуалността зад една група, даваме път на радикализирането под една или друга форма, защото личностите се представят като една обща маса, която няма лице, като по този начин се приписват определени черти на всички хора в дадената група, независимо дали те ги притежават или не. А това спира процесът на опознаване," обяснява ни Фани и допълва:

“Ние не познаваме тези хора като личности, а ги слагаме под един общ знаменател, което ги маргинализира, защото се твърди, че всички са еди-какви си.”

Десетте хора в “Самоличност” са избрани, така че да представят най-голям брой примери за различни истории, разказва ни Николай. Има ученици, студенти, лекари, музиканти, социални работници. Те са представени в техния дом в България - в къщата им, в стаята им, допълва фотографът. Част от хората са вече със статут, докато други още са в процедура. 

"Mo:tif" планира да издаде “Самоличност” и като фотоалбум. Премиерното откриване на изложбата се състоя през юни в галерия "Ракурси" в София, след което фотосите гостуваха на още няколко места, включително в Нов български университет, както и по време на "Нощта на музеите" в Пловдив. От началото на следващата година изложбата ще бъде показана в няколко университета из страната.

Mo:tifса медийна фондация, която се занимава с човешките права. Екипът работи по проекти Световния фонд за дивата природа (WWF), с Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ), с Асоциацията на европейските журналисти-България (АЕЖ).

Вижте "Самоличност" всеки делничен ден от до 17 часа до 22 декември в Coworking by MOVE.BG - ул. "Сердика" 20, етаж 1, София.

Можете да изтеглите безплатно "Artivive":

The ChangeMakers

“Mo:tif” са една от организациите с кауза, които са част от Coworking by MOVE.BG. Те са и част от проекта ни “The ChangeMakers of Bulgaria - Двигателите на промяната в България”: клубът на променящите страната ни личности!

"Двигателите на промяната" идентифицира, свързва и обединява променящите България в национална мрежа. България има таланти, които адресират световните предизвикателства. В MOVE.BG искаме да покажем техните лица и да стимулираме промяната от България за света.

Ако ти си човек, който има ясна ценностна система и визия за позитивна социална промяна!

Ако използваш иновации и нови технологии в подкрепа на социалния и икономически напредък!

Стани част от The ChangeMakers!

Включи се сега!

Създаваме заедно нашето утре!

Добави в Календар 2019-12-22 19:00:00 2019-12-22 21:00:00 Europe/Istanbul Изложба с добавена реалност гостува в MOVE.BG 20 Serdika Str, Sofia MOVE.BG contact@move.bg
Автор
още по темата

още от ART MEETS