Ключът към здравослoвния живот

BreakFast Club vol. 15 ни срещна с вдъхновяващи гости


От Danya Fuchedzhieva, публикувана на 26 юли 2017

Заедно с Българския център на жените в технологиите имахме удоволствието да организираме поредното издание на BreakFast Club.

То беше посветено на здравето, ежедневните избори, които правим, за да се чувстваме добре, и предизвикателствата, пред които се изправяме в стремежа си да живеем по-здравословно, пълноценно и щастливо. Гостуваха ни вдъхновяващите Маги Пашова и Албена Тонкин. Любезен домакин на събитието беше Roo Bar, българската компания-лидер на пазара в категорията на суровите био десерти в Европа.

снимки: Виолина Харалампиева - Violine

Първи гост на събитието, озаглавено „Ключът към здравослoвния живот“, беше Маги Пашова.

Тя е експерт по хранене с едногодишен курс по психология към Института за психотелесна психотерапия, завършва CSNN със специалност холистичен нутриционист, а в последствие и сертификационен курс по цветотерапия към академията Australian Bush Flower Essences. Преди да открие мисията си да помага на хората посредством правилно хранене и отношение към тялото, така че да живеят по-качествено, по-пълноценно и по-щастливо, Маги работи в голяма корпорация и се занимава с данъчни консултации.

Историята на Маги Пашова минава през няколко етапа. От човек с корпоративна кариера тя  решава сама да си бъде шеф, а след известен период достига и до идеята за предприемачество и бизнес. Маги споделя, че поканата за гостуване в BreakFast Club я кара сериозно да преосмисли ролята на технологиите в собствената си история. „Дадох си сметка, че ако не бяха те, това, което направих, просто нямаше да бъде възможно.“

За периода си на работа в корпорация тя споделя, че е чувствала как не това е нещото, което иска да прави, липсвала й възможността да се разгърне и да изрази себе си. Според нея много хора се намират в този етап на колебания и търсене. Това е и най-голямата спирачка по пътя към развитието им.

„Ако не знаем накъде искаме да вървим, няма как да направим първата крачка“, убедена е тя.

Отнема й две години работа върху себе си, за да открие собствения си глас. Защото, както сама казва, „Как да заявиш себе си и какво искаш, ако нямаш глас?!“

за откриването на гласа на Маги е вълнуващ и искрен

Най-ценна е поуката от него, а именно, че само когато знаем какво искаме, можем да го постигнем. Технологиите се намесват в историята на Маги Пашова, когато тя вече е по пътя на призванието си. „За да можеш да прилагаш знанията и образованието си, трябва да стигнеш до хората, а начинът да го постигнеш е чрез технологиите“, казва тя.

снимки: Виолина Харалампиева - Violine
Другият ни специален гост беше Албена Тонкин от Здравей.

Нейният път също има своите обрати, а технологиите са неделима част от успеха му. Днес Бени развива блог за здравословно хранене,  осъществява нови идеи, организира цветни събития като Фестивала на Здравето, пише статии, книги, измисля нови и вкусни рецепти. Като малка обаче тя работи в семейния сладкарски бизнес. „Имам да изкупвам много пред обществото, защото съм направила тонове баклави и козунаци, които хората са изяли“, шегува се тя. Завършва училище по моден дизайн, после следва един семестър „Сценография“, след което се мести и завършва „Реклама“ в НБУ. Стартира първия си бизнес на 22 години с кредит, изтеглен от леля й. След това, може би съвсем логично, се занимава с графичен дизайн и работи с клиенти от цял свят. Големият обем задачи и работата от вкъщи се отразяват на психическото и физическото състояние на Бени. „Имаше период, в който се чувствах и изглеждах ужасно“ – споделя тя. Преломният момент за Бени е филмът „Гладен за промяна“. Той преобръща представите й за минути. „Разбрах, че се самоубивам“, спомня си Бени, „всеки ден, с всичките си избори.“

Веднага след това осъзнаване Бени избира здравословния начин на живот.

Така започва положителната промяна в нея, която много хора забелязват и искат съвети, за да я постигнат също. Следва сайта Здравей, в който събира и представя личния си опит, за да помогне на повече хора да постигнат желаната промяна в животите си. За три години проектът се развива и става основното занимание на Бени. В момента зад Здравей стои екип от няколко души, а Бени „се учи да делегира дейности“.  Сама казва, че е ако искаш един бизнес да расте, независимо колко е личен, е важно да се научиш да даваш неща за вършене на други хора.

снимки: Виолина Харалампиева - Violine

Бени споделя, че целта на проекта е да достигне до възможно най-много българи, да им помогне, не само да се хранят по-добре, но и да се чувстват добре психически. Защото според нея, ако не си психически здрав, никоя храна сама по себе си, дори най-добрата, няма да направи разликата. Най-амбициозната положителна промяна, която Бени и екипът й, се стремят да постигнат, е изграждане на здравословни навици у децата и подрастващите. Фестивалът на здравето, който организират, е ориентиран изключително в тази посока. Той се всяко лято в различни български градове.

MOVE.BG

Автор
още по темата

още от Актуално