Дядо Леонид: един български войник, останал завинаги на 23

Представяме ви една интересна история, споделена на интерактивната историческа карта на програма “Моята българска история” на MOVE.BG


От Моята българска история, публикувана на 18 ноември 2021

Нашата читателка Лилия Лукова ни изпрати интересен разказ за брата на нейния дядо - Леонид Леонидов Луков от Поморие. Той една от бъгарските жертви по време на Втората световна война. Младият мъж загива една 23-годишен на 8 май 1945 година в Австрия - денят на подписването в Берлин на пълната и безусловна капитулация на Германия.

Ако и вие знаете история за личност, събитие, място или предмет от нашата обща история, споделете я на нашата интерактивна карта тук.

Приятно четене на историята на дядо Леонид:

“Казвам се Лилия Лукова. Бих искала да споделя една родова история, която не е уникална, защото може би много семейства в България имат подобна случка, но е вълнуваща и поучителна, носеща смирение и вяра. Ще разкажа за брата на моя дядо - Леонид. За него почти не се говореше, знаехме, че е убит през Втората Световна война и толкова. Но този дядо ни “потърси” след точно 70 години. 

На 07.05 .2015 г. дадоха електронен достъп до Държавния архив. Аз реших да се поровя и написах Леонид в отдела за Втората световна война. Изведнъж излезе името, полк и мястото, където е загинал. 

А след броени часове се навършваха точно 70 години от смъртта му. 

Настръхнах. Отбелязахме паметта му с некролог, цветя на градския паметник на жертвите от Втората световна война и трисагий (църковен ритуал в памет на починали - б.р.). 

След година един съсед ни подаде стара снимка на млад войник. Отзад пишеше името на дядо Леонид. 

Така започнахме да запълваме празното му място. Сега имам мисия. Да посетя военните гробища в с. Св. Маргарита в Австрия и да донеса пръст от там,която да положа в гроба на майка му, за да са заедно навеки. 

Гробищният парк в село Св. Маргарита, Австрия. Снимка: Google Earth Pro.

Факт е, че дядо Леонид е бил убит при вече завършила война, писал е, че се връща и да го чакат с цветя. 

Майка му умира с думи на уста “върнете ми детето”. Дано успея да свърша тази мисия. Да “събера” майка и син, дори и в отвъдното. 

Мисля си, днес колко младежи на 23 г. биха отдали живота си без да искат нищо в замяна, дори и да ги помнят идните поколения. И за мечтата просто да се завърнеш в бащината къща.”

Моята българска история

Една програма на MOVE.BG, с която популяризираме българската история и стимулираме нейния обективен прочит чрез иновативен модел на включване и съучастие.

В сърцето на “Моята българска история“ е идеята, че всички ние заедно създаваме съдържанието на нашия общ исторически разказ. Вярваме, че за да продължим напред в общото ни бъдеще, първо трябва заедно да разкажем и познаваме общото ни минало.

Помогнете ни да намерим заедно частите на нашия общ пъзел!

Разкажете ни история на нашата интерактивна карта! Защото всяка история освен лична е и наша обща!

Моята българска история - твоята история е нашата обща! 

Автор
още по темата

още от Моята българска история