Лидери и предприемачи от петнадесет държави идват в София за SHEleader@digital

Първата по рода си конференция за жени в дигиталната сфера ще се проведе на 12 април в НДК


От МOVE.BG, публикувана на 22 март 2018

Лидери и предприемачи от петнадесет държави, измежду които България, Естония, Литва, Холандия, Люксембург, Германия, Белгия, Англия и САЩ идват в София на 12 април за първата по рода си конференция SHEleader@digital

Целта на конференцията е да утвърди участието на жените в управленски и професионални роли в технологичната индустрия, да очертае растящата роля на жените в социално-икономическото развитие на света  и да покаже лицето и стила на новата генерация жени - предприемачи в дигитално базираната икономика.

Сред водещите гости и лектори на SHEleader@digital са:

  • Мария Габриел – еврокомисар с ресор цифрова икономика и общество,
  • Мина Димитрова – ръководител на Central Go To Market, EMEA в Google,
  • Мери-Джо Луис – основател на организацията ‘Жени в киберсигурнастта’,
  • Сабела Гарсия-Куеста – директор на Next Media Accelerator,
  • Маржена Биелеска – съ-основател на Experior Venture Fund,
  • Лина Саланаускаите – изследовател в Европейския институт за равенство на половете (EIGE)
  • Саша Безуханова – основател на BCWT и MOVE.BG.

SHEleader@digital се организира от Българския център на жените в технологиите

Организира се в партньорство с Министерството на Българското председателство на Съвета на Европейския Съюз и Европейската Комисия, конференцията ще се проведе под официалния патронаж на комисаря по цифровата икономика и общество г-жа Мария Габриел.

В конференцията ще вземат участие бизнес лидери, предприемачи, ангел инвеститори, представители на европейските институции и академичните среди, които чрез своя опит и постижения да вдъхновят повече момичета и жени да намерят своето място в дигиталния свят. Ще се повдигне темата за ролята на жените в сектора на технологиите и ще обсъди възможните решения за насърчаване на предприемаческата среда.

България е на първо място по дял на жените ИТ специалисти

Те са близо 30%, при 16 на сто средно за страните от Европейския съюз, показват последните данни на Евростат. Въпреки това, неравенството между мъжете и жените в цифровия сектор остава високо.

SHEleader@digital ще покаже добрите примери от българската и европейска дигитална сфера

Също така ще разгледа как жените лидери могат ефективно да си партнират, за да подкрепят женското лидерство в дигиталния свят и да променят общото възприятие за жените в технологиите.

Събитието се организира с партньорството на Google, VMware, Dell EMC, EMAG, Uber, Банка ДСК, SAP, Entrepreneurs Organization, MOVE.BG, United Partners, както и голям кръг български и европейски организации, сред които Euroepean Center of Women in Technology, Women who Code, Women Techmakers, Coding Girls, ABLE, BVCA, фондовете Endeavor, Elevel и Launchub. 

 

 

Автор
още по темата

още от Решения за България: Digital