Детският дух е в нас стига да отворим сърцето и въображението си

Като част от кампанията ни за популяризиране на добрите примери “Заедно можем повече” ви срещаме с автора на детски книги Радостина Николова, която започна да организира онлайн срещи-разговори с най-малките.


От Марин Маринов, публикувана на 13 април 2020

Знаеш ли какво се крие в гардероба? Кои минъци са сгушени между дрехите ни? Какво ги притеснява? Как могат да ни помогнат?

Това са малките мотове - добродушни и пухкави същества, които са любимите приятели на децата. Те са изплашени, че хората са станали твърде зависими от технологиите и започват да губят цветовете си. Но и на мотовете им се налага в днешното по-странно от обичайното време да използват новите технологии: те го правят, обаче, за да ни покажат, че трябва да продължим да бъдем заедно и да си помагаме, дори и от вкъщи. Че времето, в което ежедневието ни преминава изцяло в дома, е и време да преоткрием някои малки, но много важни неща. Като, например, общуването с децата ни.

Това са част от посланията в серията от онлайн инициативи за малките читатели и техните родители, които започнаха Радостина Николова, автор на детската поредица “Приключенията на мотовете”, и издателство “Мармот”. С тях ви запознаваме като част от кампанията ни "Заедно можем повече", чрез която популяризираме добрите примери на сътрудничество и жестове по време на коронавируса.

Радостина, която отскоро ни е съквартирантка в Coworking by MOVE.BG, е от хората, които се притесняват да бъдат в центъра на вниманието. И тя като своите герои - мотовете, е срамежлива, но носи важно послание: обещанията към децата трябва да бъдат изпълнени. 

Затова всеки петък майката на мотовете се среща по "Фейсбук" със своите приятели. Идеята за разговорите се ражда веднага след обявяването на извънредното положение, за да могат да се изпълнят вече обещаните на децата срещи. 

“Не се чувствам комфортно в такива формати, където аз съм в центъра и то си личи на живите включвания колко съм притеснена. Но моето притеснение е нищо в сравнение с това да мога да продължа да поддържам контакт с децата, с техните родители, с нашите почитатели,” споделя ни Радостина.

Радостина по време на среща с читатели в Детски отдел на Столична библиотека. Снимка: личен архив.

Освен това, издателство “Мармот”, на което тя е съосновател заедно със съпруга си Андрей, реши да пусне част от своите книги и допълнителни ресурси към тях безплатно на сайта си, за да могат малки и големи да се забавляват заедно от вкъщи.

“Не смятам, че споделянето безплатно на част от съдържанието ни е нещо кой знае какво, но пък може да има много приятно влияние върх удеца и родители по време, когато и малките неща носят радост. Това е един вид жест към нашите читатели, които винаги досега са били с нас,” споделя ни Радостина.

“В тези времена трябва да се подкрепяме. Сега не е важно дори и дали сме конкуренти. атова поканихме на сайта си и друго издателство, и започнахме да предлагаме техните книги, за да помогнем на всеки, който има нужда от приятел. Вярвам, че на първо място сме хора, а чак след това издатели и търговци.”

Мотовете

Мотовете се появяват през 2013 година, когато Радостина се занимава все още с маркетинг, но писането за деца започва да заема все по-голяма част от сърцето и душата й. Според нея от децата можем да научим много неща, те могат да ни помогнат с идеи и вдъхновение, стига да ги изслушваме.

“Страстта да създавам истории и да се срещам и общувам с деца надделя и през 2015 официално реших да се посветя на това, което ми носеше по-голямо удоволствие - писането на истории за най-малките.”

А писането за Радостина, както и всеки друг занаят, изисква голямо усърдие, отдаденост, сърце и страст. “Когато писането не ти носи удоволствие, това много си личи,” споделя ни майката на мотовете и допълва, че е много важно героите ти да са в настроение, защото “когато вдъхновението ги съпътства, разказвайки ми своята история, тя става много по-жива, естествена и искрена.”

Ролята на детския дух

Възрастните май често се опитваме да потиснем детския дух, за да не изглеждаме “по-малко сериозни”, а като сме сами със себе тайно се надяваме поне за няколко часа да се върнем в детството. Затова питам Радостина и за мястото на детския дух в работата й дали той й помага да балансира между това да слуша мотовете и да слуша инстинкта си като майка на мотовете.

“Детският дух го носи всеки един в себе си. При някои е позадрямал и просто трябва да го погъделичкаме, за да се събуди; при други е заминал безвъзвратно; има и хора, които отказват да пораснат цял живот. При мен детският дух беше позадрямал и когато започнах да пиша за деца и да се срещам с тях, много естествено го върнах към живот. 

Днес успявам да балансирам между това да бъда писател, издател, съпруга, майка, приятел. Надявам се накъде там да не се загубя и да продължа да бъда максимално откровена към читателите си.”

 

И среща с почитателите на мотовете в класната стая на столично училище. Снимка: личен архив.

Мотовете на голямата сцена

На малките пухени герои им предстои важно събитие тази година - подготвя се премиерата на пиесата “Мотовете”. Автор на драматургичния текст е Радостина, а по проекта се работи от 2016 година. Тогава пиесата участва в ежегодния конкурс на “Театър София” и, въпреки че няма обявен победител за това издание, от институцията решават да отличат четири текста, един от които е този за приключенията на мотовете. В момента Йоанна Темелкова и Мирена Керезова работят по подготовката на представлението и, стига затварянето на театрите заради коронавируса да не продължи дълго време, мотовете ще бъдат готови за дебюта си на голяма сцена след няколко месеца.

“Театърът е едно от изкуствата, на които най-много се възхищавам. То е в синхрон с това, което мотовете проповядват като житейска философия, а именно - забавлението извън екраните и технологиите,” споделя Радостина и не крие, че тя пък работи по продължение на поредицата, но кога ще бъде готова новата част - не иска да ни издаде.

Освен на мотовете, Радостина е отдадена и на “втората си професия” - издател. “Мармот” са от малките бутикови семейни издателства в доста наситения книжен пазар в България. Екипът на “Мармот” подготвя доста богата програма в следващите месеци, съдържаща както български, така и преводни заглавия: преди броени часове излезе авторската книга на Лиляна Дворянова "Слончето, което искаше да лети”, скоро предстои отпечатването на проекта на Мария Ангелова и илюстраторката Елена Владинова “Невероятните приключения на Синьокрачко и Жужа” а до месец-два и на преводната книга “От сърце” на Алисън Грийн и 47 прочути илюстратора от цял свят. През есента пък очакваме още български проекти, както и продължение на поредицата на Радостина “Шантавия до шия”.

И тъй като “Мармот” се намират на няколко стаи разстояние от медийната стая на MOVE.BG не мога да подмина и най-важната тема - донесли ли са мармотите мотове в Coworking by MOVE.BG.

“Мотовете могат да ни изненадат и да изскочат от най-невъзможни места. Особено там, където има струпване на въображение и позитивна енергия. Много ми се иска да вярвам, че сме ги докарали и в споделеното ни пространство, така че оглеждайте се по шкафовете и гардеробите, ослушвайте се за тях и носете повече цветни дрехи, защото те много обичат шарените цветове.

И помнете: мотовете съществуват, стига да отворим сърцето и въображението си за тях.”

Заедно можем повече

Срещнали ли сте добри примери, които ни показват защо е важно да си помагаме в дни на предизвикателства и изпитания? Споделете ни за тях на contact@move.bg, а ние ще разкажем тези истории, за да достигнат до повече хора и да вдъхновят. Станете част от кампанията ни "Заедно можем повече".

Да сме съпричастни и отговорни, да правим добро и да разпространяваме добрия пример: това ни обединява в общество, което гледа към бъдещето. Днес, по време на борбата с ефектите от коронавируса, много хора показват, че с всеотдайността, работата и човечността си могат да преодолеят предизвикателствата, които изискват нашата съпричастност повече от всякога.

Нужно ни е да знаем за тях не просто заради признанието и опита, който всеки от нас може да избере да приложи, а и като стимул и опора във време на несигурност.

Споделете ни добрите примери на contact@move.bg.

Създаваме заедно нашето утре!

Автор
още по темата

още от Решения за България: Култура