"Съобщения от изкуствен интелект" гостуват в центъра на София

От 25 ноември до 22 декември MOVE.BG ще бъде домакин на изложбата на младата иновативна артистка Албена Баева.


От МOVE.BG, публикувана на 15 ноември 2021

Има ли портал към мистериозно съобщение, пратено ни от тайнствен изкуствен интелект? Как да стигнем до него и какво е посланието на #AI? Как звучи манифеста, генериран от алгоритъм? Това научна фантастика ли е, или е реалността, в която вече живеем?

Скъпи приятели, имаме удоволствието да ви поканим на изложба, на която всеки от вас ще получи съобщения от изкуствен интелект.

Инсталацията е дело на нашата #changemaker-ка Албена Баева, която е необикновен творец, познавач на стари и нови технологии, и изкуството на бъдещето. През 2011 г. печели международната награда за съвременно изкуство „Есл“, а нейни творби са представени по цял свят, включително в Австрия, Финландия, Германия, САЩ и Сърбия.

На 25 ноември, от 18:00 часа в пространството на MOVE.BG, Албена Баева ще  открие изложбата си - „Съобщения от изкуствен интелект“.

„Съобщения от изкуствен интелект“ показва нови творби, които засягат темата за искуствения интелект и неговата роля в нашето общество. Въпросите, които Албена Баева изследва, са свързани с потенциала на алгоритмичните системи да създават, но и с опасностите, които крият за нас. 

„Портал“ и „Заповеди“ са част от цикъла „Заповедите на изкуствения интелект“, над който Албена Баева работи през последните месеци.В един спекулативен разказ изкуствен интелект изпраща на човечеството артефакт, който съдържа дванайсет заповеди. Баева търси и намира този артефакт, който съществува в изцяло дигитален формат. Авторката създава физически портал, който дава достъп на всеки желаещ да изучи посланието, изпратено ни от този митичен изкуствен интелект. Така това послание остава едновременно достъпно, но и скрито на безопасно място.

„Манифест на манифестите“ е колективен проект, който включва изследване на исторически текстове и манифести от началото на миналия век до днес. Колекция от подобни текстове служи за база данни, която захранва езиковия модел Gpt-2, който на свой ред генерира нови манифести. Резулататът е представен като видео пърформанс, в който авторките Уляна Аввакумова, Албена Баева, Евдокия Банникова, Гулнара Баришева, Мария Колпакова, Юлия Шалигина, Анна Леготина, Наталия Островская, Валерия Путинцева-Арданская, Анастасия Полионович, Каролина Пескишева, Кристина Сирчикова, София Черних и Наталия Фукс прочитат текстове, създадени от езиковия алгоритъм. Пърформансът търси машинната автономност при създаването на творчески текст, но остава с ясното съзнание, че разгадаването на творчеството на машината не е лесна задача.

Изложбата ще гостува в пространството на MOVE.BG от 25.11.2021 до 22.12.2021. Можете да я разгледате в работни дни от 10:00 до 18:00 часа.

С оглед настоящите мерки на събитието ще се допускат хора само с зелен сертификат, или валиден тест, носете и маски.

За достъп до откриващото събитие на изложбата на 25 ноември е необходима регистрация, можете да я направите тук.

Още за Албена Баева можете да научите тук.

„Заповедите на изкуствения интелект“ се формира по време на международнaта лаборатория EhicAI=Lab 2021, организирана от Гьоте-Институт България.

„Заповедите на изкуствения интелект“ е продуциран в рамките на международната лаборатория EthicAI=Lab 2021 на Гьоте-институт, в която Албена Баева е една от 18-те участващи артисти, технолози и изследователи от Югоизточна Европа, които изследват пресечните точки межди изкуствен интелект, етика и изкуство. Повече информация за проекта можете да научете тук. Манифест на манифестите“ е резултат от кураторско училище Avant-garde LAB 4 с куратор Натали Фукс на „Еврейски музей и център за толерантност“ и е представен на фестивал „Естетика на синтеза“ на „ Методологически център за медийно изкуство“ в Москва.

Решения за България: Култура

Една програма на MOVE.BG в подкрепа на смелите иновативни артисти на Новото време. Търсим и представяме иновативните практики от страната и света в областта на културата, изкуствата и културния туризъм. Говорим с носителите на промяната в сектора, разпространяваме добри практики и обединяваме културната общност за диалог и общо действие.

Създаваме заедно нашето културно утре!

Добави в Календар 2021-11-25 18:00:00 2021-12-22 19:00:00 Europe/Istanbul "Съобщения от изкуствен интелект" гостуват в центъра на София 20 Serdika Str, Sofia MOVE.BG contact@move.bg
Автор
още по темата

още от ART MEETS