Премини на зелено: графити изкуството ни провокира да се замислим за важни обществени теми

Срещаме ви с Цветан Бизев от “София Графити тур” и графити артиста Венцислав Йосифов-Jermain, които партнират на MOVE.BG в най-новата ни инициатива “Премини на зелено”.


От МOVE.BG, публикувана на 17 юни 2024

Защо е важно графити изкуството?

Каква е неговата роля в града?

Как графити изкуството става част от важните обществени теми?

Днес ви срещаме с двама двигатели на промяната в сферата на графити изкуството - Цветан Бизев, основател на София Графити тур и графити артиста Венцислав Йосифов-Jermain. Заедно с тях преди броени дни MOVE.BG откри образователен графити стенопис “Премини на зелено”. Инициативата ни напомня за важността на природата в града и представя 150 зелени идеи как да я опазим и да превърнем София в един от градовете лидери по зелено развитие в Европа. Проектът е част от инициативата на MOVE.BG “Мисия Зелена София” в подкрепа на успешната зелена трансформация на столицата и останалите общини в България. Партньор на “Премини на зелено” е район “Триадица” на Столична община.

Повече за графити изкуството и за неговото значение ни разказват Цветан и Jermain в блиц интервю. Графити стенописът “Премини на зелено” можете да разгледате в подлеза към Южния парк, откъм страната на булевард “Гоце Делчев”.

Разкажете ни малко повече за вас - кога и защо решихте да се занимавате с графити изкуство?

Цветан: Графитите ме впечатлиха в началото на 2000-те години. Тогава за първи път видях цял нарисуван град - Солун. Връщайки се, заедно с брат ми започнахме да търсим графити из града. В развитие на времето интересът ни към графитите прерасна в “София Графити Тур” - културна организация, създаваща и разказваща за уличното изкуство в София и България чрез турове, графити фестове, издания, многомащабни графити стенописи.

Цветан Бизев. Снимка: личен архив.

Jermain: С графити се занимавам от 2003г., като хлапе увлечено от изобразителното изкуство и във възраст, в която хормоните те карат да изразяваш себе си по колкото се може по-нестандартни и забележими форми. Пленен от чара и енергията на хип-хоп културата и графити изкуството като визуално изразно средство, това остана моята страст и в последствие и професия до днешни дни.

Венцислав Йосифов-Jermain по време на изрисуването на графити стенописа "Премини на зелено". Снимка: Михаела Драганова.

Каква е ролята на графити изкуството в живота на града?

Цветан: Прави го динамичен и отваря изкуството за всеки жител. Графитите и стрийт арт-а постоянно са в движение и са рефлексия на средата. Чрез своето послание и непрестанната връзка със зрителя, уличното изкуство оформя цели зони, като им дава характер. Сами по себе си те стават туристически забележителности. Това привлича след себе си туризъм и други творчески индустрии.

Jermain: Графитите заемат много важна роля в живота на града, понеже са рефлексия на обществото, политиката и заряда на поколенията, имащи нужда да изкажат своя глас.

Mural Art-a [от англ - голяма рисунка на стена, стенопис-б.р.] като едно от естествените продължения на ядрото на изкуството на спрея, според мен, заема и трябва да заема основна роля в градоустройствените планове на съвременните градове. Има много примери в градове на Балканите и в света. Mural art e едно съвременно перо на изобразителното изкуство с огромно въздействие над зрителите, което се развива до нива на изложби на подобни артисти из музеи и цели квартали и т.н.

Важна ли е за вас темата за опазването на околната среда и върху какви проекти сте работили в тази посока?

Цветан: Проектът "Премини на зелено", който завършихме скоро заедно с вас от MOVE.BG и Jermain. През 2020 и 2023 поканихме отново Jermain да рисува за нашата инициатива “Free Walls” и част от ”квАРТал фестивал”. Чрез творбите на Jermain, темата за опазване на природата бе поставена сред комплекс от множество други творби. По този начин, чрез изкуство важни въпроси биват задавани индиректно.

Зимата е моят сезон и това, че се измества, и затопля е видимо за всеки. Моите малки стъпки са да рециклирам отпадъците от домакинството ми и да се придвижвам с колело като транспорт в града.

Jermain: Опазването на природата и акцентът към защитени и застрашени видове растения и животни са основни теми в творчеството ми. Подобни каузи защитаваме с моите приятели от “140 идеи” (Yeto, Teleto и Glow) още от далечната 2008 година, когато сформирахме този художествен екип, но до ден днешен, като самостоятелен артист тази посока продължава да е основна в творчеството ми.

Темата за опазването на природата трябва да бъде кауза на всички ни, за да живеем в хармония с нея.

Как, според вас, София може да премине на зелено?

Цветан: Въвеждане на задължително рециклиране на отпадъците в града. Сега рециклирането е препоръчително и поради това общите контейнери са винаги пълни с материали за рециклиране.

Друга мярка е редуциране на трафика, за да се даде предимство на градския транспорт и колелата. София, за разлика от другите дори Балкански столици, е много зелена и това трябва да е приоритет за всеки гражданин и управляващ.

Jermain: С повече инициативи, показващи на хората колко по-добре се живее в една цветна градска среда, която акцентира на важността на гражданското общество и на самоинициативността.

Дано хората се замислят колко приятно и здравословно е да караш велосипед и да тичаш в парковете на така или иначе зеления ни град. Силно се надявам да достигнат до реализация идеи за по-малко автомобили в центъра на града и хората да предпочитат ходенето пеша и спорта пред чакането в задръстванията в автомобилите си.

Премини на зелено

Един проект в рамките на инициативата на MOVE.BG “Мисия Зелена София”, посветена на подпомагане на зелената трансформация на столицата и на останалите общини в България. 

Запознайте се със 150 препоръки за успешен зелен преход на местните власти в България, които дадоха 55 водещи български експерти - разгледайте доклада “Мисия Зелена София: подготвени за бъдещето” тук.

Автор
още по темата

още от Градска джунгла