Да покажем строителите на България: включете се в “Държавниците”

Споделете на нашата дигитална карта за личностите, които са допринесли за изграждането на страната ни.


От Моята българска история, публикувана на 12 октомври 2020

Народното събрание и площада около него. Снимка: "ЦАРСТВО БЪЛГАРИЯ ВЪ ЦВѢТЪ".

През последните месеци Европа и България се намират пред прага на съдбоносни промени: от нашите колективни решения зависи в какъв свят ще живеем утре. Необходими са отговорни и смели действия, които да ни позволят да се възползваме от създалите се възможности, за да изградим заедно нашето по-добро бъдеще. Програма “Моята българска история” на MOVE.BG започва специална нова рубрика -  “Държавниците”, чрез която ще си говорим за хората, които изградиха съвременната българска държава и дадоха възможност на нас - техните наследници, да продължим смело решаването на Българския национален въпрос в условията, възможностите и предизвикателствата на XXI век. Бурната история на Третата българска държава ни дава възможност за множество паралели с нашето съвремие и убедени сме - ще ни помогне да намерим заедно ключовете за възраждането на страната ни.

В края на XIX век българската нация се изправя пред едно от най-сериозните предизвикателства - да изгради модерна европейска държава върху останките от старата  деспотична Османска империя на Балканите. Раните от войната и покрусата след оповестяването на Берлинския договор са все още пресни, когато българските нотабили са призовани в Търново, за да поставят основите на Княжество България. В началото на 1879 година от всички краища на страната в старопрестолния град се стичат хора, които искат да са част от това историческо събитие - възстановяването на българската държавност след близо 5-вековна чужда власт.

Всеки от народните представители разбира по различен начин своята задача: докато за едни от тях най-важното е да се покаже несъгласие с решението на Великите сили за разпокъсването на българския народ, то друга част от тях вижда ясно опасността от нов конфликт и нуждата от разумен подход спрямо амбициите на големите европейски държави. Съзидателният порив надделява по време за заседанията, ражда се Българският национален въпрос: стремежът на българския народ за обединение на всички българи на Балканския полуостров в една обща българска национална държава.

Най-важното условие за решаването на Българския национален въпрос е изграждането на една модерна и просперираща държава, която да се ползва с авторитет в Европа и да служи като обединителен център за българите. Пред младия елит на нацията предстои задача, за която той все още не е подготвен, но няма избор - бързо трябва да се научи сам да ръководи страната, да поеме отговорност за бъдещето ѝ, за да отговори на очакванията на хилядите борци за национална независимост и на целия народ.

Проблемите пред първостроителите са много и най-разнообразни, а решенията изискват съвместна работа и солидарност между представителите на различните политически партии и течения. В наши дни ние предимно акцентираме върху външнополитическите предизвикателства, но представете си - предстои изграждането на една нова държава. Тепърва трябва да бъдат създадени държавните институции, да бъдат написани и приети законите, да бъде назначена администрацията, да се съберат данъците, да се привлекат инвестиции и да се изгради една модерна инфраструктура. Възможните пътища за развитие са много и от мъдростта на младия елит зависи обединен да поведе смело целия народ по този път, който ще доведе до решаването на Българския национален въпрос.

Предстои ни едно дълго приключение през вълнуващата история на България и имаме нужда от вашата помощ, за да изградим в най-голяма дълбочина разказа за миналото ни. Във всяко кътче на българските земи е било и все още е пълно с будни хора, които често остават в сянка на големите събития, но те сигурно и неуморно изграждат основите на нашето бъдещо развитие. 

Разкажете ни за тях на нашата дигитална карта, за да запълним заедно празните полета в разказа за българската история!

Автор
още по темата

още от Моята българска история