Нощ на литературата в MOVE.BG представя балканска, западноевропейска литература

Очакваме ви на 7 октомври заедно с нашите четци Иглика Василева, Гьорги Георгиев - Антика и Игор Дамянов.


От МOVE.BG, публикувана на 2 октомври 2020

Смислена литература, прочетена от актьори и преводачи в приятна атмосфера в средата на седмицата. Какво друго му трябва на човек в сряда вечер? Нека го преживеем заедно.

MOVE.BG ви кани на “Нощ на литературата 2020” на 7 октомври. Ще се потопим в магията на балканската и западноевропейската литература и ще си говорим за смисъла от четенето и писането. Започваме в 18:00 часа

“Нощ на литературата” е международно събитие, което цели да популяризира съвременни европейски автори. За девети пореден път България отново ще бъде част от четящите в цял свят страни. На 7 октомври от 18:00ч. до 21:30ч. европейска преводна литература ще се чете в дванадесет български града - Бургас, Варна, Велико Търново, Добрич, Ловеч, Перник, Пловдив, Русе, София, Стара Загора и Шумен.

“Нощ на литературата 2020” в MOVE.BG

“Нощ на литературата 2020” в MOVE.BG е част от програмата ни в подкрепа на смелите артисти и творци “Решения за България: Култура”. На 7 октомври ще четем две вдъхновяващи произведения. Преводачката Иглика Василева ще представи сборника с разкази “Моят едипов комплекс и други истории” на ирландския автор Франк О’Конър

Авторът е писател, поет и драматург, бивш член на ИРА и участник в Ирландската война за независимост. На негово име е учредена една от най-престижните награди за къс разказ. Иглика Василева е българският преводач на “Моят едипов комплекс и други истории”. Тя е един от най-популярните български преводачи, като е превела над 60 произведения, сред които „Към фара“ на Вирджиния Улф, „Одисей“ на Джеймс Джойс и „Александрийски квартет“ на Лорънс Дърел.

Освен ирландска литература, на 7 октомври ще четем и литература от нашите съседи от Северна Македония. Романът на Пимен Илиевски “Излязох” ще бъде представен от Гьорги Георгиев - Антика - роден в Македония режисьор, който завършва висше образование в България, поставял е представления в Сатиричния театър, държавния театър “Гео Милев” в Стара Загора и независимия театър. Освен Гьорги Пимен Илиевски ще бъде четен и от театралния актьор от Македония Игор Дамянов, който от 15 години работи в Благоевград. Авторът на романа в момента е един от митрополитите на православната църква в Северна Македония, но произведението е със светски характер, според литературни критици.

“И тази година изборът е голям и слушателите трябва предварително добре да обмислят маршрута си, защото ще имат възможност да чуят  австрийска, унгарска, белгийска, английска, португалска, испанска, датска, френска, немска, ирландска, италианска, македонска, полска, шведска, словенска или чешка поезия и проза. Местата, които сме ви подготвили, са 19 читателски гнезда,” споделят организаторите.  

Очакваме ви гнездото в центъра на София - в Дома на MOVE.BG - улица “Сердика”№20, етаж 1.

Внимание: събитието ще се състои при спазване на всички противоепидемични мерки, предписани от Министерството на здравеопазването и регионалните власти.

Решения за България: Култура 

Една програма на MOVE.BG - изследваме икономическия и социален потенциал на културния сектор в България. Търсим и представяме иновативните практики от страната и света в областта на културата, изкуствата и културния туризъм. Говорим с носителите на промяната в сектора, разпространяваме добри практики и обединяваме културната общност за диалог и общо действие.  

Създаваме заедно нашето културно утре!

Добави в Календар 2020-10-07 18:00:00 2020-10-07 19:00:00 Europe/Istanbul Нощ на литературата в MOVE.BG представя балканска, западноевропейска литература 20 Serdika Str, Sofia MOVE.BG contact@move.bg
Автор
още по темата

още от ART MEETS