Перуанските традиции за майката Земя гостуват в София

На 8 октомври в Coworking by MOVE.BG ще се открие специална изложба за традициите на Перу, съпроводена със среща разговор с пазител на традициите на народа аймара от езерото Титикака Силвия Калисая.


От Марин Маринов, публикувана на 2 октомври 2019

Кои са природните сили? Пазим ли връзката с тях? Как се отнасяме към Земята и Слънцето? По еднакъв начин ли го правим в България и на другия край на света? Съществуват ли още хора, които извършват ритуали, свързани с природните сили?

Ако се интересувате от тези духовни питания, едно специално събитие на фондация “АмаруВи очаква на 8 октомври (вторник) от 18:30 часа в MOVE.BG

Това е Айни и Мунай - изложба, съпроводена с напитки от Латинска Америка и разговор за традициите на Перу и на древното племе аймара с известната местна шаманка Силвия Калисая, която помага на хората да открият своя талант и сили.

Едно събитие за традициите, които са надживели преследванията на европейските завоеватели. Традиции, които продължават своя живот и днес. Традиции, които ни изглеждат далечни и непознати, но дали е така наистина?

Запазете своето място за събитието тук. Местата са ограничени. Препоръчително дарение за покриване на разходите по организацията: 15 лева.

Изложбата

Изложбата “Айни и Мунай” представя фотографии на Георги Христов и Васил Тонев от фондация "Амару". Три от кадрите са дело на техни съмишленици, които обаче желаят да останат анонимни. Снимките са направени по време на три изследователски пътувания до Перуанските Анди през 2017, 2018 и 2019 г.

“Попаднах за първи път в Перу през 2009 г., без да знам къде точно отивам. От обща култура бях чувал за инките и знаех, че Мачу Пикчу е обявено за едно от новите 7 чудеса на света. Тази земя ме покори с древността и автентичността си, събуди любопитството ми и аз продължавам да пътувам до там всяка година като хипнотизиран и до днес,” разказва ни Георги, председател на “Амару”

Георги на път. Снимка: фондация "Амару".

“Започнах и да водя приятели и съмишленици и вниманието ни привлече отношението на определени общности към майката Земя. Открихме съхранена жива една древна традиционна система, в която е запазена философията, космогонията и практиката за свързване с природните сили и почти нищо не е променяно в нея от хилядолетия. Започнах да я изучавам и да се срещам с шамани и свещени люде от различни традиции, с които изобилства перуанската земя. Перу стана мой втори дом и откривам все  повече общи културални елементи в българската и перуанска традиционни култури, които тепърва ще бъдат плод на изследване в проектите на фондация "Амару".”

Разговорът

На откриването на изложбата, освен че ще се потопите в перуанската атмосфера с помощта на средствата на фотографията, ще можете и да опитате вкусовете на Латинска Америка с уханието на дървото за кадене пало санто, с чай мате, с коктейл “Писко сауър” и с други изненади за петте сетива. А след откриването, Силвия Калисая ще ни разкаже в кратка беседа за традициите на аймара, свързани със Слънцето и Земята и как се хармонизират природните сили.

“Силвия е жив пазител на 10 000 годишна традиция на изключително интересния народ аймара. Много малко позната култура, почти не е проучвана от световната научна общност и е имала късмет да не я докопа и испанската инквизиция. На много места такова антично познание се възстановява от писмени източници, легенди и други начини, а тя го носи в кръвта си и може да говори за него днес, тук и сега, така както се е прилагало преди хилядолетия,” споделя Георги, които, също така, е автор на книгата “Душата ми на пътя”.

“Рядко по Земята има така цялостно запазено знание, а за народа аймара тепърва ще се чува. Това е население от около 2 милиона души в южната част на езерото Титикака, Боливия и Северно Чили. Със Силвия се запознахме при едно пътуване и тя ни поведе в удивителния свят на предците си. Освен философската и магическа част в нея много харесахме и практическия подход на познанието, което предава. Тя помага да откриеш своята собствена сила, талант и дарба и да прилагаш в ежедневието си древната мъдрост. Именно това е една от целите на "Амару" - да превеждаме на езика на 21 век древни практики за укрепване на здравето, духа и съзнанието, за усилване връзката ни с природата.”

Кои са аймара?

Народът аймара живее в Андите /Перу/ на 4000 м. надморска височина, около езерото Титикака. Представителите му никога не са механизирали разбирането си за майката Земя и от 10 000 г. пазят живо своето знание.

В техните разбирания Слънцето е нашият баща, а Земята е наша майка. В традицията им за хармонизиране със силите на природата се приготвя специален дар, наречен деспачо. Тайнството за приготвянето му пазят свещените им люде, наречени ятири. Те дълбоко вярват, че за да получиш нещо, трябва да дадеш друго в замяна и тъй като са зависели изцяло от милостта на стихиите, приготвят специфичен дар за майката Природа. Деспачо е един от най-древните им обреди за  хармонизация с обкръжаващите ги сили.

Елате да се запознаете с перуанските традиции на 8 октомври (вторник) от 18:30 часа в Coworking by MOVE.BG, улица “Сердика” №20 в София.

Събитието е с некомерсиална цел. Ще ви бъдем благодарни да оставите дарение за покриване на разходите по него. Препоръчително дарение – 15лв

Тъй като местата са ограничени, моля, не забравяйте да запазите своето присъствие в Eventbrite.

Добави в Календар 2019-10-08 18:30:00 2019-10-08 21:05:00 Europe/Istanbul Перуанските традиции за майката Земя гостуват в София 20 Serdika Str, Sofia MOVE.BG contact@move.bg
Автор
още по темата

още от Градска джунгла