За справяне с климатичната криза чрез данни: Plan A

Срещаме ви с Любомила Йорданова, основател на високотехнологичния стартъп за борба с климатичните промени Plan A.


От МOVE.BG, публикувана на 20 октомври 2020

Знаете ли, че?

2019 беше втората най-топла година в човешката история, според данните на Световна метеорологична организация.

Какви са решенията?

Програма “Градска джунгла” на MOVE.BG издаде специална брошура, чрез която ви запознаваме със 7 български предприемачи, създаващи иновативни решения на световни екологични предизвикателства от България. Проектът е част от инициативата ни за зелен рестарт на българската икономика след коронавируса. 

Днес ви срещаме с поредния новаторски проект през погледа на неговия създател - базираният в Берлин #greentech стартъп PlanA. Проектът е специална част от брошурата ни, защото прави връзка между българските стартиращи бизнеси в страната и тези в чужбина, които заедно изграждат модерния облик на българския предприемач. Повече за Plan A ни разказва основателката на стартъпа Любомила Йорданова.

Какви са основните проблеми пред борбата с климатичната криза?

Изменението на климата засяга значителни фактори, свързани със здравето на хората, като достъп до питейна вода, екосистеми, храна и селско стопанство. Промените в климата увеличават честотата и интензивността на екстремните метеорологични явления, като бури и горещи вълни. Постоянното увеличаване на въглеродните емисии и изгарянето на изкопаеми горива водят до силно замърсяване на въздуха и директни щети за човешкото здраве. По този начин при повишени температури е отчетено покачване на болести, пренасяни от вектори.

Какво е въздействието на това предизвикателство в България/ Европа?

Според настоящите прогнози, изменението на климата се предвижда да увеличи появата и честотата на наводненията в големи райони на Европа. Без адаптиране броят на хората, потенциално засегнати от наводнения всяка година до 2085 г., може да се увеличи от 775 000 на 5,5 милиона. Освен това, увеличените въглеродни емисии излагат над 80% от европейците на влиянието на фините прахови частици, което значително надвишава препоръките на СЗО, като намаляват продължителността на живота на всеки гражданин средно с близо 9 месеца.

Какви са решенията, според Вас?

Ние, в Plan A, вярваме, че това, което се измерва, се управлява. Глобалният бизнес има силата да проправи пътя към по-устойчиво бъдеще за нашия свят. Компаниите трябва да прилагат неутрални въглеродни бизнес модели и да допринасят за изграждането на устойчива икономика. Поради тази причина създадохме Plan A - за да помогнем на бизнеса да бъде изведен до климатичен неутралитет, като помагаме на компаниите да следят въглеродния си отпечатък и им даваме възможност значително да го намалят.

Какво предлага вашите продукти?

Plan A помага на предприятията да измерват, намаляват, компенсират и отчитат своя въглероден отпечатък, като същевременно създават култура на екологично поведение сред служителите. Предлагаме специален софтуер, който генерира персонализирани планове за действие, улесняващи въвеждането на устойчиви действия, които включват всички заинтересовани страни в компанията. Продуктът ни предлага и компенсиране на оставащите емисии чрез избрани проекти със златен стандарт. Работим активно и по ангажираме на бизнеса в борбата с изменението на климата.

Каква е мотивацията ви да разработвате иновативен бизнес проект с кауза?

Изменението на климата ще има драстично въздействие върху човечеството, създавайки глобална катастрофа. Вярвам, че все още имаме шанс да се справим с това сериозно предизвикателство и да намалим въглеродните емисии. Искам да бъда част от решението, а не от проблема.

Кои са другите иновативни български предприемачи и защо са решили да развиват зелени бизнеси? Свалете безплатно брошурата ни “Зелените новатори от България” тук.

За зелен рестарт на българската икономика

Сега е моментът за зелен рестарт на българската икономика и преминаването й от ресурсоемки производства към зелени бизнес модели. Средствата от механизма на Европейския съюз за възстановяване след коронавируса “Следващо поколение ЕС”, както и тези от Зелената сделка за Европа могат да помогнат за успешно извървяване на този път. Водени от това разбиране ние от MOVE.BG инициирахме обединение на представители на иновативната екосистема и екологични организации - коалиция “За зелен рестарт” включва “Грийнпийс"-България, WWF България, “Институт Кръгова Икономика” и MOVE.BG.

Коалицията събра над 50 от водещите български експерти от сферите на зелените стартъпи  и иновациите, климата, кръговата икономика, енергията и биоразнообразието и земеделието. Прочетете техните идеи за зелен рестарт на българската икономика и допринесете със свои предложенияСега е моментът!

Създаваме заедно нашето устойчиво утре!

Автор
още по темата

още от Градска джунгла