История на месеца: Църквата “Свети Николай”- сградата на първото девическо училище

Представяме ви най-добрата история за месец юни, разказана от нашата читателка Вероника Георгиева.


От Моята българска история, публикувана на 4 юли 2022

Дойде време да обявим победителя за отминалия месец в нашата инициатива “Сподели история, спечели книга”. Това е читателката ни Вероника Георгиева, която ни разказа интересна история, свързана с първата сграда на първото девическо училище в България - създаденият през 1834 година храм “Свети Николай Мирликийски Чудотворец” в Плевен.

Вероника ще получи като награда книгата “На кол вода пиехме” на Благой Шклифов, предоставена от нашите приятели от издателство “Изток-Запад”. Ако и вие знаете интересна история от нашето общо минало, споделете я на интерактивната ни карта тук. Най-интересният разказ отново ще получи специална награда.

А сега разберете какво свързва Анастасия Димитрова, която през 1840 година създава първото девическо училище в българските земи, с храма “Свети Николай”. Разказва Вероника Георгиева.

“Една малко известна история, за която научих, разработвайки университетско проучване за историята на българското образование в родния Плевен.

Всеизвестно е, че първото българско девическо училище води началото си от Плевен, благодарение на личността и делото на Анастасия Димитрова, но малко хора знаят как тази история е свързана с църквата, покрай която хиляди плевенчани се разхождат всеки ден. 

Анастасия Димитрова е дъщеря на прислужницата и готвачка баба Цвета, която работи в дома на владиковата майка и учителка Евгения. Така малкото момиче се научава на четмо и писмо, а по-късно бива изпратено на четиригодишно обучение в Калоферския девически манастир. Когато Анастасия се завръща в родния Плевен, нейната покровителка и обучителка Евгения вече е починала. Синът на Евгения - епископ Агапий, обаче изпълнява мечтата на своята майка - да създаде училище, в което да се обучават деца. Така през октомври 1840 г. той дава разрешението си на Анастасия Димитрова да отвори вратите на първото девическо училище в България. 

Камбанарията на храм "Свети Николай" в наши дни. Снимка: Българска патриаршия.

Първоначално то се помещава именно в килиите на църквата "Св. Николай", макар и да има малко ученички. През 1841 г. скромната библиотека на девическата институция се състои от 7 книги, в които училището е наречено основно „гръцко-българско“, което показва, че епископ Агапий е позволил да се преподава на желаещите и гръцки език. Не е ясно какво заплащане е получавала учителката за своя труд, но през 1843 г. училището по молба на епископа получава дарение от съгражданина чорбаджи Недьо в размер на 500 гроша с лихва от 75 гроша, които биват използвани за отопление и други разноски на училището. По-късно, през 1841 г., посредством дарения от по-заможни граждани е построена и нова сграда, в която да се провежда образователният процес.

Моята българска история

Една програма на MOVE.BG, с която популяризираме българската история и стимулираме нейния обективен прочит чрез иновативен модел на включване и съучастие.

В сърцето на Моята българска история“ е идеята, че всички ние заедно създаваме съдържанието на нашия общ исторически разказ. Вярваме, че за да продължим напред в общото ни бъдеще, първо трябва заедно да разкажем и познаваме общото ни минало.

Помогнете ни да намерим заедно частите на нашия общ пъзел!

Разкажете ни история на нашата интерактивна карта! Защото всяка история освен лична е и наша обща!

Моята българска история - твоята история е нашата обща! 

Автор
още по темата

още от Моята българска история