Пловдив: заедно и през 2020

Какво се случи и какво не се случи по време на “Пловдив - Европейска столица на културата 2019” - споделят експертите.


От МOVE.BG, публикувана на 15 януари 2020

Под звуците на Вивалди Пловдив предаде щафетата на Риека и Голуей - европейските културни столици на 2020. През изминалата година Градът под тепетата имаше големия шанс да насочи светлините към себе си, да покаже своите големи творци, да обедини елитни хора на изкуството от България и света, да спечели средства и известност, да инвестира в една красива и съвременна среда.

Спорове, дори скандали, но и много възторг на публиката съпътстваха цялата културна програма - от грандиозното и скъпо начало  до скромното закриване. Затова и анализът след края на едногодишното събитие е много важен. Организаторите отчитат, че Пловдив се разделя с ролята си на културна столица на Европа след 900 събития и над 1 млн. участници и зрители в тях, а туризмът е нараснал с 40%.

Какво се крие зад тези числа, беше ли Пловдив на висотата на предизвикателството, къде успя и какво остане незавършено? Обедини ли творческата енергия на Европа или мотото “Заедно” потъна в недовършените ремонти и в различните визии за облика на културната столица?

Церемонията по закриването на "Пловдив-Европейска столица на културата 2019", 12 януари, 2020 година.

MOVE.BG потърси мнението на журналисти и хора на изкуството, които участваха и наблюдаваха внимателно културните събития в Плодив.

Снежина Петрова

Снежина Петрова като "Медия".*

Снежина е актриса, преподавател в НБУ, ръководител на проект “Медея” - част от програмата на “Пловдив- Европейска столица на културата 2019”, отличено като Културно събитие на отминалата година. Носител на Националната награда за хуманитаристика на името на проф. Богдан Богданов.

Какво се случи по време на “Пловдив 2019”?

За мен се случи думата ЗАЕДНО, която в началото ми звучеше като клише. Когато говоря за “Медея”, не мога да я не я използвам. Никога не съм преживявало подобно усещане за ЗАЕДНОСТ, така както през тези две години и най-вече в часовете на финалното ни събитие на Античния театър. 

Какво не се случи по време на “Пловдив 2019”?

Припознаване на каузата от медии и бизнес среди. 

Александра Гюзелева-Шани

Снимка: кадър от екрана.

Александра е културен журналист в БНТ, водещ на предаването “Култура.БГ”.

Какво се случи по време на “Пловдив 2019”?

Екипът на „Пловдив 2019“ успя да осъществи програмата, каквато беше замислена. През цялата  година в града имаше спектакли, изложби, концерти и срещи, които съобразно сезона, сцените и темите събираха голяма публика или допринасяха за цялостния облик на европейската столица на културата. Театралните спектакли „Одисей“, „Медея“, оперният „Орфей и Евридика“, представленията на ONE DANCE WEEK, документалният проект „Премълчано разказано“, „Принцът на морето и принцът на земята „ в Кукления театър, концертите на “Пловдив джаз фест”, многото изложби - всички те се превърнаха в събития, които ще бъдат запомнени. Част от тях продължават живота си на сцените или ще имат своето продължение и след края на 2019-та.

Какво не се случи по време на “Пловдив 2019”?

Не се случи градът да посрещне 2019- та  и да бъде столица на културата без ремонти. Реновирането на “Площад централен” продължи до септември. Кино „Космос“ е един от ключовите проекти на „Пловдив 2019“, за ремонта на което беше проведен архитектурен конкурс. Според новините от последните дни, не става ясно дали и кога ще има средства за реализирането му. Седмица преди градът да предаде символично титлата на Риека и Голуей, столици на културата през 2020 година, беше съборена стена на един от тютюневите складове, част от архитектурния ансамбъл „Филипополис- Тримонциум“.

Опасното е какво се случва. Градът се разделя с паметници на културата. Безпроблемно.

Виктор Янков

Виктор е заместник-директор “Международна дейност” на общинската фондация “Пловдив 2019” - структурата, която отговаряше за провеждането на събитията по време на европейската столица на културата. Виктор е политолог, бивш директор на културния фестивал “НОЩ/Пловдив”. Той е участвал в организирането и промотирането на редица културни събития. Участва активно в изграждането на културната идентичност на града. Съавтор е на изследване за спасяването на кино „Космос“ пред Съвета на Европа – „Cosmos Case”. Виктор е участвал и в редица международни форуми по проблемите на изкуството в публично пространство и управлението на културни проекти: In Situ – Conference on Art in Public Space, Marseille, France , Open Innovation Forum 2.0, Sazlburg Global Seminar и други.

Какво се случи по време на “Пловдив 2019”?

Фондация “Пловдив 2019” осъществи най-големия културен проект на Европейския съюз. В национален мащаб “Пловдив - Европейска столица на културата” е безпрецедентна публична инвестиция в културно съдържание в новата история на България. В регионален план титлата даде нов, динамичен имидж на Пловдив, който раздвижи културния живот по неповторим начин – хиляди събития, милионна публика, нови фестивали, нова културна продукция, нови територии и градски топоси за култура. Градът е вече стабилно позициониран на международната културна карта. 

Какво не се случи по време на “Пловдив 2019”?

В рамките на подготовката и изпълнението на този по своя характер европейски проект, ние не успяхме да променим начина на административните, юридически и финансови инструменти за управление на култура. Това ограничи международните „големи“ участия в Пловдив. Но съм сигурен, че ние отворихме за първи път този диалог и поставихме важният въпрос за инвестициите в култура. 

Ивайло Дернев

Ивайло е съосновател на онлайн медията “Под тепето”.

Какво се случи по време на “Пловдив 2019”?

Най-важното е, че културата се превърна в дневния ред на града. Тя бе в основата дори на политическите дебати. Пловдив бе тема акцент за десетки престижни световни издания, което ще носи добавена стойност в следващите години. Имаме две нови галерии и нов площад.

Театърът и Операта създадоха продукции на световно ниво. Силно се надявам спектакълът „Одисей” да види и европейска сцена, като това трябва да е ангажимент както на общината, така и на Министерството на културата.

Предизвикателството сега е да запазим енергията от последните години и да се опитаме да доразвием проекта устойчиво.

Какво не се случи по време на “Пловдив 2019”?

Не се случи големият пирон в програмата- например, концерт на Металика, 20 години по-късно. Смятам, че това бе напълно реализуемо с оглед бюджета на проекта и участието на С"Мюзик Ентърпрайсис" в него, но не се направи по необясними за мен причини.

За нещастие не се възползвахме от “Европейска столица на културата 2019”, за да реализираме заложените и в апликационната книга инфраструктурни проекти - Тютюневия град и кино Космос.  

Веселина Сариева

Фотограф: Правдолюб Иванов.

Веси е известен културен експерт,  съосновател на фондация “Отворени изкуства” и  галерия "Sariev".

Какво се случи по време на “Пловдив 2019”?

Ако говорим за събития, мога да кажа както за подкрепение събития от Общинската фондация “Пловдив 2019”, така и за други събития.

От подкрепените от ОФ “Пловдив 2019”, спрямо моето поле на интерес, важно значение имаха изложбите „Чуйте ни – Артистичен интелект”, творби от колекцията на „Колекция Телеком“, курирана от Райнълд Шумахер и Натали Хойос, германската изложба, представяща невероятни музейни творби - „Пътуване по света. Изкуство от Германия“ с куратори Матиас Флюге и Матиас Винцен, традиционната “Седмица на съвременно изкуство” на сдружение “Изкуство Днес” с куратор Илина Коралова. Бих искала да спомена и нашите проекти с фондация “Отворени изкуства” в тази линия - изложбата, каталога и образователния проект към нея “Open Art Files: Записки и бележки под линия”, курирана от Вера Млечевска, създаването на сайта openartfiles.bg, но също и “FLUCA: Austrian Cultural Pavilion”, курирана от Борис Костадинов, програмата “Общо място” на Владия Михайлова за "НОЩ/Пловдив", както и изложбата на галерия Sariev “ФОН: Млади автори”, курирана от нашия екип.

Разбира се, през 2019 година във визуалните изкуства в Пловдив се случиха и независими проекти, които не бяха подкрепени от ОФ “Пловдив 2019”. Между тях мога да спомена изложбите на Недко Солаков, Правдолюб Иванов, Стефан Николаев, Текла Алексиева в галерия Sariev и изложбите в cu29, както и изложбата представена от EVN колекцията с куратор Томас Д. Трумър, директор на Кунстхаус Брегенц по покана на "НОЩ/Пловдив".

От събитията, подкрепени от ОФ “Пловдив 2019”, които не са във визуалните изкуства, аз посетих и останах много доволна от това, което колегите са направили от One Dance Week, Jazz Fest, "Пловдив Каравана", "100% Пловдив" и фестивалът Electric Orpheus.

Като цяло аудиторията беше повече, но не нещо небивало като посещение. Имаше доста събития и уикенд туризма в Пловдив се засили. Редица чуждестранни медии писаха за Пловдив и смятам, че тепърва ще идват туристи, посетители и ще се случва културен живот.

Това, което може би засяга Пловдив, а не “Европейска столица на културата” е, че Пловдив е невeротен град и все повече млади хора и творци се заселват тук. Аз съм доволна от посещението и реализацията на моите събития, ние имаме своя твърда аудитория от години и установен имидж.

Какво не се случи по време на “Пловдив 2019”?

Това, което не се случи, според мен е, че части от града бяха в ремонт до средата на годината и нямаше празнична атмосфера. Като цяло, вниманието на медиите се концентрира около политически проблеми и случвания в столицата на културата, които, разбира се, не липсваха, но, като че ли, нещо се счупи от самото начало. Също така, за някои по-малки събития просто не се разбра за сметка на други, които взеха много внимание.

Тук може да споменем и не добрия маркетинг на “Пловдив 2019”. Графичната визия беше чудесна, но не я виждахме често. Може би, липсваха реклама или специфични брандирания и цялостно усещане в града - например, трудно можеха да се намерят красиви сувенири на Пловдив 2019. Това са само някои неща.

Твоето мнение за “Пловдив 2019”

Какво се случи и какво не се случи по време на "Пловдив - европейска столица на културата 2019", според Вас? Вашето мнение е важно за нас, споделете го в Общността на MOVE.BG - мястото за смислен диалог и споделяне на различни гледни точки.

Създаваме заедно нашето утре!

*Снимките са предоставени от участниците в интервюто, без тази на Александра Гюзелева.

тагове
Актуално,
Автор
още по темата

още от Решения за България: Култура