„Щрих и Стих - поезия в анимация” в MOVE.BG

Очакваме ви да съпреживеем заедно магията на поезията и киното на 23-февруари (сряда) от 18:30 часа


От МOVE.BG, публикувана на 16 февруари 2022

Имаме удоволствието да ви поканим на една изключително любопитна изложба, която създава диалог между киното и поезията. „Щрих и Стих” е серия от кратки поетични филми, които претворяват литературните стихове чрез разнообразни анимационни похвати.

На 23-ти февруари от 18:30 часа, MOVE.BG ще бъде домакин на изложбата „Щрих и Стих - поезия в анимация”, която представя сцени от 12 анимационни филма, базирани на съвременни български стихове, както и самите стихове, които са отправната точка на всеки от филмите. 

„Щрих и Стих” е проект, реализиран по идея на Весела Данчева, като продукция на Компот Колектив. На 23-ти февруари от 18:30, откриваме изложбата със специално събитие, на което Весела Данчева, директор на Компот Колектив, ще ни въведе в света на анимацията и цялата магия зад проекта й „Щрих и Стих”.

12-те режисьора сами избират художествения текст, по който да създадат анимация, сами избират и стилът на анимацията. Този подход прави филмите уникални, разнолики и със силен индивидуален почерк. Изобразителните техниките на изпълнение на филмите са изключително разнообразни - от рисувана анимация, ротоскопиране, рисунка с туш до изрезка под камера и пластилиновая анимация.

Заповядайте на 23-ти февруари в MOVE.BG, за да съпреживеем заедно „Щрих и Стих” .

Изложбата ще гостува в пространството на MOVE.BG до 18-ти март. Може да бъде разгледана всеки делничен ден от 10:00 часа до 18:00 часа. Събитието е част от "Решения за България: Култура" - програмата на MOVE.BG в подкрепа на авангардните артисти на Новото време и на иновативните културни проекти и инициативи.

*На събитието ще се допускат хора само със зелени сертификати. 

Поетите, чиито стихове са отправна точка за режисьорите в колекцията са — Димитър Воев, Георги Господинов, Марин Бодаков, Мария Донева, Петър Чухов, Анамария Коева, Калоян Праматаров, Дилян Еленков, Стефан Иванов, Стефан Икога. А авторския прочит и кино интрепретация на филмите са дело на режисьорите — Иван Богданов на „Млекарката”, Аспарух Петров на „Малко сутрешно престъпление”, Борис Десподов на „Одеонъ”, Милен Витанов на „Естествен роман в 8 глави”, Йоана Александрова на „Плитка вена”, Далибор Райнингер на „Последният ден”, Весела Данчева на „Любов по време на туризъм”, Петя Златева на „Задачи за деня”, Наталия Атанасова на „Екзистенциално”, Борис Праматаров на „Постиндъстриал”, Ина Николова на „Над нещата” и Дмитрий Ягодин на „100% настроение”.

Решения за България: Култура

Една програма на MOVE.BG в подкрепа на смелите иновативни артисти на Новото време. Изследваме икономическия и социален потенциал на културния сектор в България. Търсим и представяме иновативните практики от страната и света в областта на културата, изкуствата и културния туризъм. Говорим с носителите на промяната в сектора, разпространяваме добри практики и обединяваме културната общност за диалог и общо действие.

Добави в Календар 2022-02-23 18:30:00 2022-03-18 18:00:00 Europe/Istanbul „Щрих и Стих - поезия в анимация” в MOVE.BG 20 Serdika Str, Sofia MOVE.BG contact@move.bg
Автор
още по темата

още от ART MEETS