Послания за бъдещето

MOVE.BG попита активните хора, които са на площадите - защо протестират, в каква България искат да живеят и какъв е техният личен принос.


От МOVE.BG, публикувана на 5 август 2020

Има алтернатива на отиващия си стар модел и тя ясно заяви своята готовност да извърши промяната днес.

MOVE.BG е платформа на носителите на тази алтернатива - съзидателните хора, допринасящи за просперитета на модерното общество. Затова ние ви показваме техните лица и тяхната визия за бъдещето. Във време на битка между статуквото и промяната, между позициите на миналото и идеите за проспериращо бъдеще.

Случващото се днес е стъпка в градежа на България, на държава с модерна икономика, която е гравитационен център в региона и място за щастлив живот.

Носителите на Новото време днес отстояват своите перспективи - това е генерацията, която познава новите тенденции и заявява, че иска да живее в България по най-добрите стандарти на света. На площада има хора, които създават решенията на съвременния  свят - в бизнеса, науката, изкуството. Хора, които ценят природата, уважават рода си, избират да живеят тук и са готови да отстояват този свой избор.

Много от тях са част от общността на MOVE.BG, затова техният глас за бъдещето на България е наша кауза.

Тези хора искат промяна и чувстват своята отговорност затова тя да се случи - тази мотивация ги изведе на площадите.

“Искам в България да имаме среда, в която да се развиваме, но и да се чувстваме добре, да живеем и творим. Искам хората да не се страхуват, а да знаят, че могат да променят Света”, обяснява своята позиция Петко Петков от ZaraLab. Анджела Иванова, съосновател на стартъпа за биоразградимо фолио LAM`ON участва в протестите, за да дава пример, защото вярва, че “ако искаш нещо – (по)кажи си”. 

Вече е ясно, че оставка и промяна на управлението са основни искания, но активните хора, с които ви срещаме, приемат правото си на гражданска позиция като отговорност и дори задължение. Това става ясно от думите на Поли Дешева от webdesh, която е убедена, че действията в посока позитивна промяна са не само важни, но и спешни. 

Защо участвате в протестите попитахме и Ивайло Бонев от “Технократи”, който ясно формулира отговорността на своето поколение за бъдещето:

“Защото вярвам, че ние гражданите трябва да понесем отговорност и да бъдем коректив, на това, което се случва в нашата страна. Истината е, че всички ние сме частично отговорни за корупцията и разпада на институциите в страната ни и без активна и силна позиция от наша страна промяната няма да дойде сама.”

А Огняна Серафимова от арт проекта CONGLOMERATE определя статуквото като “поддържана социална кома” и неучастието в протестите означава съгласие с тази реалност в нашата страна .

Чрез кратките интервюта, които направихме с тези наши приятели, се опитахме да нарисуваме и образа на България - държавата, в която те мечтаят да живеят, да създават семействата си и да творят. И става ясно, че битката е за ценности: морални, социални, политически.

Картината на страната, в която активните граждани искат да живеят днес изглежда така:

”В България, в която има честност, съвест, отговорност. В която се инвестира в образование, в природа, в социална политика,” споделя ни Поли Дешева.

“България, в която хората са по-добри помежду си и са граждански отговорни. Младите обикалят света само, за да приложат наученото обратно тук, а възрастните хора остаряват с достойнство,” по думите на Ивайло Бонев.

“България, в която хората вярват в институциите, а властимащите служат на народа, а не го управляват,”  отговори ни Кремена Дервенкова от Асоциацията на българските лидери и предприемачи (ABLE).

“България, която всеки може да нарича свой дом, без да се срамува, когато го попитат “Откъде си?”. България, в която всички да имаме бъдеще”, казва Петко Петков, а Анджела Иванова допълва:

“Такава‚ която не завижда. Боли ме, че се налага да търсим “по-доброто” отвъд нашите граници. Ясно е, че светът е пълен с различни възможности, но не трябва да избираме между емоционалния и финансовия комфорт”.

Визията на активните хора, които днес защитават своето бъдеще, още по- болезнено показва провала на статуквото, днешната подмяна на ценности, необходимостта от промяна, която да отвори нов път на развитие. Огняна Серафимова я нарича “помъдряла България” и ни обяснява:

“Искам да направим такава България, каквато заслужават децата ни и каквато не можаха да създадат родителите ни. България на: активното гражданско общество; самоосъзнатост и културна стойност; стратегическо технологично и икономическо развитие; качествено образование; функционираща правна система и достойно отношение спрямо най-уязвимите социални групи”.

“Да направим,” казва Огняна!

Защото всеки един от тези активни граждани, с които говорихме, се чувства част от действието, част от недоволството, част от градежа. Да, те протестират, но и с работата си създават средата, която да направи възможна промяната.

Петко Петков е фокусиран в технологиите и онези организации в региона на Стара Загора, които творят дигиталния свят. За Поли Дешева няколко сфери са ключови: изграждане на стартъп общество, развитието на дигиталните технологии и подпомагането на жените предприемачи чрез изграждане на общество от дами, основатели на бизнес във всякакви сфери и индустрии. Освен това, Поли силно вярва в неограничените ни възможности в сфери като устойчиво развитие, природа, туризъм, природолечение. 

Ивайло Бонев и Кремена Дервенкова са избрали да работят за промяната и изграждането на силно гражданско общество чрез образованието и работата с младите хора и така подготвят новото поколение от иновативно мислещи, прогресивни и способни активни граждани, които да бъдат следващите успешни лидери и предприемачи на страната ни.

Огняна Серафимова е артист-сценограф, който работи за изграждането на “превод-мост” (в лицето на върховите технологии) между света на Изкуството и света на Реалното.

Анджела Иванова обобщава своя принос към сбъдването на промяната по следния начин: “Упорствам. Упорито искам да развия компанията си тук, в България. Упорито вярвам, че именно тук можем да има бизнеси без страх от репресии и небивали спънки.”

Именно изборът си да живеят и създават в България, като черпят от мащабните възможности на съвременния глобален и дигитално свързан свят - това отстояват активните граждани, с които ви срещаме днес .

Който иска да определя перспективите на страната ни, трябва да научи техния език. 

Поли Дешева ясно събира гласа на много свои съмишленици:

“Искам да не трябва постоянно да оправдавам избора си да уча, живея и развивам бизнес в родината си, а напротив - да има вдъхновение и стимул повече да правят същото, без страх и притеснение. Искам роднините ми да се върнат в България, защото могат да постигнат същото, а и да са по-щастливи, отколкото там, където са намерили убежище, бягайки от беззаконието тук.” 

Автор
още по темата

още от Актуално