Ранно детско развитие: Уважението е ключово при изграждането на децата

Не шамарите, а чуването и разбирането на детето възпитават, сподели Мая Донева, основател на “Социалната чайна” и част от “Карин дом”, по време на специална лекция, посветена на ранното детско развитие в MOVE.BG


От Марин Маринов, публикувана на 19 април 2019

Боят не възпитава, а създава сериозни щети и пречи на ранното детско развитие, където ключово е уважението към детето, заяви Мая Донева, един от най-активните и доказани социални активисти. Мая, която в момента работи по семейно-ориентирания подход в “Карин дом”, беше първият гост на новия формат на MOVE.BG - Двигателите на промяната споделят. Форматът ще представя всеки месец по една личност, която е част от последния ни проектThe ChangeMakers of Bulgaria, обединяващ променящите България в национална мрежа.

Мая, която е основател на “Социалната чайна” във Варна и известен младежки обучител, избра сама темата за гостуването си в MOVE.BG - ранното детско развитие.

“Радвам се, че MOVE.BG започна този проект и дава шанс на хората от различни сектори да си говорят, защото по този начин има много по-голям шанс да се случат положителни промени, а не всеки да забива само в своята сфера,” сподели Мая.

Идеята за ранното детско развитие е изключително важна, но за нея рядко се говори, обясни тя. Ние се формираме като индивиди в първите ни години, но често го забравяме и използваме изрази от типа на “липсват ти първите седем години” само като клише, без да се замисляме какво стои зад тях, допълни тя.

“Ранното детско развитие се основава на това, че е ключово какво се случва с едно дете в първите му години. Човешкият мозък, например, се развива основно до тригодишна възраст,” заяви Мая пред гостите в MOVE.BG

“Темата засяга цялостната среда, в която едно дете расте, начинът, по който се формират възприятията му за добро и лошо. То включва и елементарни неща, за които не се замисляме - например, как реагираме в една ситуация, влизаме ли в конфликт или не влизаме, отстъпваме ли, бием ли се, борим ли се. За съжаление, често възрастните хора забравяме или не осъзнаваме, че тези неща се формират в нашите глави в един много ранен период.“

Затова ключовите теми в ранното детско развитие са свързани с агресията, правата на децата, какво е тяхното място в обществото, как ги възприемаме и се отнасяме към тях, заяви Мая и попита риторично: гледаме ли на тях като на някакви придатъци, които мъкнем насам-натам, от едно място на друго, които записваме на кръжоци заради собствени нереализирани мечти?

“Хората имаме склонност да се съсредоточаваме върху темите къде да учи детето ни или кой университет да запише и така пропускаме ранното развитие на децата ни. Или пък изчерпват темата с това детето ни да е нахранено и чисто. А всъщност има много други неща, които има да се случат на едно дете в началото и трябва да се случат. Както знаем, според една народна мъдрост, е много по-добре да създадеш здраво дете от гледна точка на физическо и психологическо развитие, отколкото да поправиш счупен възрастен след това,” обясни Мая.

“Ние трябва да подкрепим децата да се развиват - колкото по-рано едно дете е подкрепено, без значение дали е дете със специални нужди или дете в норма, толкова по-добре и толкова по-качествено се случва този процес.”

Десислава Симова, програмен координатор на “The ChangeMakers of Bulgaria: Двигателите на промяната в България” (отляво) разговаря с Мая Донева (отдясно), 18 април, София.

Щастие и уважение

Щастието и уважението на децата са базисни неща в ранното детско развитие, разясни основателката на “Социалната чайна”.  Често възрастните си мислим, че тези две неща са важни само за нас, а децата забравят това, което им говорим и как се отнасяме с тях, израстват го едва ли не.

“Ако обгрижваш едно дете, дадеш му пространство и правилната стимулация, то най-общо казано, става добър и свестен човек. А ако се държиш кофти с него, казваш му, че от него нищо няма да стане и му викаш, и го биеш, и го удряш, то в един момент много трудно може да се върне обратно към светлата страна,” заяви Мая.

Според нея един човек учи, когато се чувства добре, когато е уважаван и когато той уважава. Никой в стрес или при тежки преживявания, не може да се развива. Затова трябва да се отървем от господстващата в обществото ни теория, че боят възпитава и не трябва да “пляскаме” децата си, обясни Мая.

“Един шамар не е нормална практика. Никой няма право да ви удря и вие нямате право да удряте никого. А когато става дума за деца - създавате щети много на дълбоко, които впоследствие излизат по много неочаквани начини.”

В България има експертиза по въпроса за ранното детско развитие, например в Националната мрежа за децата, обясни Мая, но има много още какво да се развива по тази тема. Още много неща трябва да се случат, да си изясним като индивиди и общество, например, как искаме да ни функционират детските градини или как приоритизираме какво ни е важно в родителството, сподели Мая.

“Семейно-ориентираният подход, който прилагаме в “Карин дом”, се основава на това, че не можеш да очакваш, че родителите ще бъдат винаги във върхова форма. Обаче, може да им покажеш каква е добрата форма за тях и да им ги стимулираш да следват и развиват тази форма. Това разбира се, не е един списък с това прави - това не прави. Съществува една рамка с поведение на родителите, което ограничава децата, както и такова, което ги стимулира, като много зависи дали говорим за деца със специални потребности или деца в норма,” поясни Мая.

“Идеята на семейно-ориентираният подход е, че в края на деня имаш едни щастливи хора, които са в максимално добрата си форма за тях самите и един за друг. Този подход не е базиран на списък с универсални правила, а ако става въпрос за период на ранна интервенция например, той минава през специалисти, които се срещат с родителите, виждат как живее семейството, дават им препоръки и съвети, които са ОК за тях самите. Идеята е не ти да се промениш и да станеш нещо, което не си, а да обереш това, което ти пречи и фокусът да ти е детето.”

The ChangeMakers

The ChangeMakers е мястото за двигателите на позитивна промяна в България. Платформата показва 1000-та лица на промяната в сферите на бизнес и технологии, зелени проекти, култура и изкуство, и обществена промяна. Целта е те да се познават, да бъдат видими и да окуражат много други.

Създаваме заедно нашето утре!

Автор
още по темата

още от The ChangeMakers - Двигателите на промяната