Ролята на армията в българския политически живот

Историци и истории, еп. 6


От Моята българска история, публикувана на 3 октомври 2018

С пълно основание можем да твърдим, че армията е един от основните стълбове на българската държавност. След тежките постановления на Берлинския конгрес и разпокъсването на българските земи, именно върху младата българска войска пада сакралната задача за осъществяването на националното обединение. От нейните редици произлизат едни от най-далновидните дейци на македоно-одринското освободително движение, а победата в Сръбско-българската война е решаваща за уреждането на Съединението през 1885 г.
В същото време офицерите от Българската армия нееднократно изиграват решаваща роля във вътрешното политическо развитие на страната. Именно върху този малко по-непознат аспект от нашата история ще се спрем в шестия епизод на “Историци и истории” с нашия гост – ръководителят на катедрата по “История на България” в Софийския университет проф. д-р Веселин Янчев. Заедно с него ще потърсим отговор на въпросите:

  • Как се изгражда Българската армия?
  • Какви са функциите на армията в мирно време?
  • Има ли чуждо влияние в Българската армия и как се проявява то?
  • С какви мотиви офицерите се включват дейно в политическия живот?
  • Как се осъществява държавен преврат и каква е ролята на военните в него?

По традиция проф. Янчев ще изнесе кратко изложение, след което ще имаме време за дискусия. Вашите въпроси към него може да задавате както в студиото, така и като коментари в събитието във Facebook.
Заповядайте на 11 октомври от 19:00 часа в дома на MOVE.BG.

Добави в Календар 2018-10-11 19:00:00 2018-10-11 21:00:00 Europe/Istanbul Ролята на армията в българския политически живот 20 Serdika Str, Sofia MOVE.BG contact@move.bg
Автор
още по темата

още от Историци и истории