Щом една жена се влюби в кауза, нищо не може да я спре

BreakFast Club vol. 5: Female Founders с Роси Митова и Анита Класанова


От МOVE.BG, публикувана на 21 юли 2016

Три български дами попаднаха наскоро в класацията Top 100 Female Founders in Europe - Анита Класанова, Роси Митова и Яна Влъчкова. Това ни даде повод да посветим последното издание на BreakFast Club на жените основателки, да поговорим за това дали предразсъдъците създават бариери и ограничават възможностите пред жените, които искат да развиват идеите си или по-скоро пречките са в главите на самите нас, жените.

В разговора успяха да се включат две от наградените предприемачки – Роси Митова, съосновател и изпълнителен директор на Farmhopping Bulgaria и Анита Класанова, съосновател и главен технолог на Роо Брандс.

Какво са научили Роси и Анита от годините на много труд и пълно себеотдаване, докато не постигнат устойчив успех и какво споделиха с нас на BreakFast Club vol. 5: Female Founders:

Успехът:

Анита Класанова

Тази публичност ни е нужна в днешно време, за да могат все повече жени да се осмеляват да рискуват. Щом една жена се влюби в кауза, нищо не може да я спре.

Роси Митова

Щастлива съм, че номинацията е потвърждение на трудната работа и препятствията, които преминахме през последните години. Отначало хората не ме възприемаха сериозно. Казваха си: „младо, русо момиче от Източна Европа се опитва да промени света, добре, ще й мине“. Бариерите се преодоляват с много работа, вяра в себе си – ако знаеш, че можеш да го направиш, значи наистина ще успееш.

2

Анита: Аз се научих да приемам по-критичните погледи и мнения като информация. Не винаги можеш да бъдеш разбран от раз, носим този товар, но с постоянство и много работа той се преодолява. Минали сме през страшно тежки години, които ни научиха как да действаме, реагираме и да извличаме максимума.

Предизвикателствата:

Роси: В себе си търся не женските качества, а общочовешките. Стремя се да бъда справедлива. Опитвам се да мотивирам креативността у екипа. Един човек не прави компания, прави го екипът. Опитвам се да ангажирам всички в мениджмънт решенията. Смятам, че това кара хората да се чувстват обвързани с каузата. В професионален план най-трудно ми беше да се науча да бъда добър мениджър – да бъда лидер без да се налагам, да мотивирам хората сами да ме следват с тази убеденост, с която аз преследвам целите си.

Анита: Да съчетавам работата и семейството за мен бе най-голямото предизвикателство. В личен план мога да твърдя, че аз самата съм най-големия си враг, тъй като си поставям прекалено високи цели и изисквания към качеството на работата. Предизвикателство бе и това да се науча да работя с екип, тъй като винаги съм била голям индивидуалист. Сега разбирам, че когато се доверяваш на своите партньори не е нужно да си специалист по всичко, а да правиш това, в което си най-добър и най-полезен.

1

Трудните моменти

Роси: Как ги броим в час, ден, седмица? Определено има такива моменти, те са чести. Минаваш през терзанията дали си струва ежедневно, но аз вярвам, че до успех стигат тези, които не са се отказали. В живота е така - има дни, в които нищо не се получава. В такива дни аз имам тайна, която ще споделя - винаги чета разказа на Хайтов "Засукан свят“.

Анита: Винаги трябва да има гъвкавост, винаги трябва да сме готови да поемем в различна посока. Такъв тип отказване никак не е лошо, а напротив - много полезно.

Бизнес в България:

Роси: България за мен е място с голям потенциал, който обаче трябва да се „изрови“. В България могат да се тестват много неща дали работят, а това е ценно знание, което в голяма степен би могло да се репликира и на други пазари.

4

Анита: При нас никога не е стоял изборът: „България или не“. За нас да бъдем тук е най-естественото нещо. Няма българско и небългарско. Има качествено и некачествено. Има и продукти, за които е дошло времето.

Роси: Независимо дали е стартиращите проекти са успешни или не – те учат на много неща. Веднъж събудиш ли интерес, създадеш ли взаимовръзки, бизнес колелото се завърта. Оттук нататък са нужни само дружни усилия, за да продължим напред.

3

С огромни благодарности на нашите приятели от Credo Bonum Foundation, на чиято покана да се включим в техния Офис на открито, 13 - 22 юли, ул. "Кракра" 16 откликнахме с огромно желание и вдъхновение!

MOVE.BG

Автор

още от Актуално