Предизвикателства и възможности пред жените в STEAM

Гледайте специалната ни дискусия с участието на проф. Ани Пройкова, д-р Зорница Йорданова и проф. Яна Топалова. Домакин на разговора е Саша Безуханова, основател на BCWT.


От МOVE.BG, публикувана на 11 септември 2020

Защо все още STEM се възприема за "мъжка територия"? Какви предизвикателства срещат жените, работещи в сферата на науката, технологиите, инженерството и математиката? Днес говорим за STEAM като интегрална образователна и изследователска програма - каква е ролята на изкуството редом с инженерното знание и математиката? 

Отговорите на тези и други въпроси търсим в специалната дискусия на MOVE.BG и Българския център на жените в технологиите (BCWT), посветена на STEM, като добавяме и едно A: или наука, технологии, инженерство, математика, а вече и изкуство. Събитието е част от "Нощ на учените 2020".

Защо е важен разговорът?

В Европа продължават да съществуват предизвикателства с равното представителство на мъжете и жените в науката и инженерните професии. От 14.8 милиона учени и инженери в ЕС - 8.7 милиона са мъже (59%), а 6 милиона - жени (41%). Страната ни е сред отличниците по този показател, като заема второ място с 55% след Литва. Но картината е много различна, когато говорим за представителство на жените на ниво ръководство на научни и бизнес екипи.

Според изследване на McKinsey, ако дисбалансът между мъжете и жените в дигиталната сфера бъде преодолян, Европа ще добави 16 милиарда към своята икономика на годишна база. Европейската икономика би процъфтяла, ако се преодолеят различията между мъже и жени в обществените и икономическите сектори, твърдят пък от Европейската комисия.

Как да направим промяната?

В търсене на работещите решения ви срещаме с три вдъхновяващи дами:

  • Проф. Ана Пройкова - преподавател в Софийския университет и ръководител на лабораторията по високопроизводителни изчисления в София Тех Парк. Тя е доктор по ядрена физика и доктор на науките по математическа и теоретична физика;
  • Д-р Зорница Йорданова  - главен асистент в Бизнес факултета на УНСС. Тя ръководи два научни проекта за иновации във висшето образование и използването на игровизация в бизнеса и обучението и има над 15 години  корпоративен професионален опит.
  • Проф. дбн д-р Яна Топалова - преподавател в Софийския университет и координатор на проекта “Чисти технологии за устойчива околна среда - води, отпадъци, енергия за кръгова икономика”. Проф. Топалова е един от основателите на направленията „Екологична биотехнология“ и „Биотехнология на пречиствателните процеси“ в СУ.

Домакин дискусията е Саша Безуханова, основател на MOVE.BG и председател на Борда на BCWT.

Да продължим разговора на 17 септември?

Очакваме ви на 17 септември на второто издание на международната конференция SHEleader@digital 2020. Форумът се фокусира върху седем перспективи за приносно участие на жените в икономическите процеси на утрешния ден. SHEleader@digital 2020 застъпва тезата, че жените могат да играят ключови роли в управлението на deeptech икономиката не само с инженерни, но и с управленски функции. А също и че те имат потенциала и таланта да поемат все повече лидерски роли в индустриите на бъдещето и в тези, свързани със зелената трансформация. 

Запазете своя билет за присъствие на място в Music Jam или онлайн от всяка една точка на света. Станете част от промяната!

Автор
още по темата

още от Решения за България: Икономика