Съветът на ЕС - Наръчник за начинаещи

Преди всичко, какво прави Съветът на ЕС?


От Цвета Дряновска, публикувана на 11 януари 2018

От месеци медиите се занимават с българското председателство на Съвета на Европейския съюз (ЕС), открито с официална церемония на 11-ти януари. Софийските улици се оживяват и навсякъде изникват сините флагове на ЕС – очевидно е, че страната активно се готви за безпрецедентния и особено важен период, който предстои. Българите реагират на предстоящото председателство различно – докато някои са скептични относно значимостта му както от национална, така и от европейска гледна точка, то други се вълнуват как ще се представи страната ни и дали ще се възползва от възможността да поведе на европейската сцена. За да може обективно да се разбере, оцени и граждански да се участва в председателството, е необходимо ясно и общо разбиране за това какво представлява Съветът на ЕС, как оперира в по-широкия контекст на Съюза, каква е ролята на председателстващата държава и какви са връзките с българския контекст.

Многобройните Съвети

Най-често срещаното и принципно недоразумение се появява, когато опитаме да установим именно кои институции на ЕС председателства България през тези шест месеца.

Заради състава си Съветът на ЕС понякога подвеждащо се нарича "Съветът на министрите" или просто "Съветът": национални министри и представители на всяка държава-членка на ЕС. Тези министри се срещат в различни състави според областта на политиката и работната си експертиза. Така например министрите на околната среда от всяка държава-членка на ЕС се срещат в Съвета по околна среда, министрите на външните работи се срещат в Съвета по външни работи и т.н.

Какво тогава прави Съветът на ЕС? Основните функции на Съвета на ЕС са следните:

  •  Законодателят: Съветът на ЕС е сред основните институции, заедно с Европейския парламент и Европейската комисия, която участва в законодателния процес. Европейската комисия има правомощия да инициира законодателство, а Европейският парламент и Съветът на ЕС - да преговарят за такова законодателство, да постигат съгласие и да приемат законодателни актове.
  • Координаторът: Съветът на ЕС координира политиките на държавите-членки в определени области. Това се осъществява чрез политики за мониторинг, приемане на правни рамки, определяне на приоритети и предлагане на насоки и препоръки.
  • Отговорник по външната политика на ЕС: Задача на Съвета е също да определя и прилага общата външна политика и политика на сигурност на ЕС в области като отбраната, търговията, отношенията със съседните страни и хуманитарната помощ. Важно е обаче да се отбележи, че това се прави въз основа на насоките на Европейския съвет (обяснено по-нататък) и под надзора на върховния представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност (понастоящем Федерика Могерини).
  • Преговарящият: когато става въпрос за международни споразумения (например Всеобхватното икономическо и търговско споразумение, известно още като CETA), Съветът заедно с Европейския парламент трябва да завършии да одобри финално решението.
  • Бюджетен отговорник: отново съгласувано с Европейския парламент, Съветът приема бюджета на ЕС за следващата година и може също така да участва при вземането на решения относно многогодишните финансови рамки (следващата от 2021 г.).

 

Снимка: Европейски съюз

 

Съветът на ЕС е отделна институция на Европейския съюз

Тя се състои от 28-те държавни глави на държавите-членки и която, за разлика от Съвета на ЕС, няма законодателна функция. Европейският съвет по-скоро определя цялостната политическа насоченост и приоритетите на ЕС чрез заключенията, направени на срещите на върха, които се председателстват от председателя на съвета (понастоящем Доналд Туск). Сходството в името не е единствената причина Европейският съвет и Съвета на ЕС често да се бъркат. В историята на Съюза двете институции близко си сътрудничат. Отделен официално като самостоятелен орган едва след Лисабонския договор от 2009 г., Европейският съвет определя стратегията и цялостната насока на политиката на ЕС, според която Комисията инициира законодателство, което на свой ред се договаря от Съвета на ЕС и Европейския парламент.

 

Емблематичната сграда "Европа" на Европейския съвет.
Снимка: Мари-Франсоаз Плисар

 

Съветът на Европа е международна организация на страните от т.нар. “Голяма Европа”. Тя е самостоятелен орган, съществуващ от Европейския съюз, с фокус върху демокрацията, правата на човека и върховенството на закона, и не бива да се бърка нито със Съвета на ЕС, нито с Европейския съвет. Между другото, Съветът на Европа е и организацията, изготвила международната Истанбулска конвенция, която има за цел да предотвратява и да се бори срещу насилието срещу жени и домашното насилие.

Седалището на Съвета на Европа в Страсбург

MOVE.BG

Автор
още по темата

още от Ти движиш Европа