Светлозара Христова: xоризонтът на един новатор

Светлозара Христова е поредният новатор от нашия нов проект „The ChangeMakers of Bulgaria: двигателите на промяната в България“.


От Марин Маринов, публикувана на 6 март 2019

Докъде вижда един новатор? Какъв е неговият хоризонт? Погледни морето и ще разбереш!

Безкраен!

Такъв е хоризонтът и на нашия двигател на промяната тази седмица Светлозара Христова. Тя е родом от Варна, завършва “Културология” в Софийския университет и вече повече от десет години е новатор на световната културна сцена като участва в редица иновативни проекти.

Светлозара променя културната среда на местно, национално и международно ниво чрез дейността си в неправителствения сектор.

Как го прави ли?

Тя е човекът фестивал. Един от основните двигатели зад проявите RADAR Festival Beyond Music (от 2014г.) и MOVING BODY Platform (от 2016г.). От миналата година е и начело на Българската фестивална асоциация (БФА).

Цялата й професионална кариера досега е отдадена на участието в новаторски проекти, които целят да популяризират българската култура. Но за Светлозара иновацията не е самоцел. Тя се ражда естествено в потока от идеи, както естествено и отмира след време и дава път на други идеи”. Защото ако днес един аспект е новаторски, то утре той ще бъде друг и човек трябва да се движи в ритъм.

“На първо място според мен е много важно човек никога да не забравя, че той самият е част от тази същата общност, която развива. Когато мислиш стратегии за развитие на своята публика, например, да мислиш как ти самият си публика на конкретни събития; когато разработваш определено съдържание или услуга, да мислиш как на теб ти се предлага подобно съдържание / услуга,” разказва ни Светлозара.

За нея ключово е да се работи за поддържането на климат и среда, които стимулират процеса на творчество и генерирането на нови идеи и концепции. Чрез тази стратегия, човек може успешно да съзвада естествени кръгове от съмишленици, смята нашият двигател на промяната.

“Поддържането на висока чистота на личната ти енергия е мостът към въвличането на кръг от съмишленици и последователи.”

Светлозара участва и в други културни прояви, извън фестивалите - като консултант, съавтор на текстове, на драматургия и на цялостна хореография  в полето на съвременните форми на изпълнителски изкуства: театър, танц и пърформанс. Запалена е и по представленията, базирани на участието на публиката.

От тази година Светлозара се вълнува силно и от инициирането на бизнес идеи с кауза, както и от номадския начин на живот и работа. Тя работи усилено върху своите предприемачески умения. Наскоро Светлозара започна и личен хоби проект, за който може да научите повече от инстаграм акаунта й walking_journey.

Кой е най-големият й урок?

“В професионален план, провалите и неуспехите ми са ме научили, че трябва да се стремя да работя от средината /от точката на златната среда/ между страстта, която изпитвам към даден проект и самодисциплината, която трябва да проявя, за да го разгърна, между спонтанността, която трябва да развивам, за да има климат и условия за раждане на нови идеи и стратегията, която веднъж е зададена, за да удържа цялото,” мисли Светлозара.

Семейната среда, обвързаността с морето, животът във Варна и специалната връзка с баба й предопределят начина й на мислене и действие, както и желанието й да търси нови хоризонти.

“Както в личен, така и в професионален план обаче за мен човешкостта при взаимоотношенията остава най-важна за постигане и поддържане. Тази етика се опитвам да следвам както при изграждането на приятелствата си, така и при изграждането на екипите си, а и също при комуникацията с колегите и партньорите си,” споделя Светлозара.

“Ние сме част от едно по-голямо цяло, от един общ организъм и колкото по-включено мислим толкова по-добре за нашето собствено здраве, за здравето на кръговете, в които нашата дейност и поле на експертиза попада, а и за здравето на планетата.”

The ChangeMakers of Bulgaria

Светлозара е член на "Двигателите на промяната" - клубът на MOVE.BG, който свързва новаторите, развиващи оригинални идеи и бизнеси с принос към общественото развитие. Целта на "The ChangeMakers" е да обедини променящите България в национална мрежа, за да стимулират промяната от България за света в сферите на образованието, дигиталното и устойчивото развитие.

Познаваш ли човек, който решава проблеми по нов начин и работи в полза на обществото?

Посочи го сега!

Създаваме заедно нашето утре!

Автор
още по темата

още от The ChangeMakers - Двигателите на промяната