От Сан Стефано до Берлин (и отвъд): дискусия с доц. Валери Колев

Броени часове преди 3 март програма “Моята българска история” организира среща с разговор с доц.д.р Валери Колев от Софийския университет.


От Моята българска история, публикувана на 26 февруари 2020

В навечерието на националния празник неизменно в общественото съзнание се появяват редица въпроси, които вълнуват поколения българи през годините:

  • Възможно ли е било през 1878 г. да се запази договорът от Сан Стефано и кое наложи промяната му?
  • Кое налагаше започването на Руско-турската война и защо Руската империя наруши обещанията си към Великобритания и Австро-Унгария в хода на военните действия?
  • Какви са целите и постиженията на Временното руско управление?
  • Какви са възможните пътища за развитие пред Княжество България след Берлинския конгрес?

Преди да стигнем до отговорите на тези въпроси, обаче, с помощта на преподавателя в Софийския университет доц. д-р Валери Колев ще навлезем в същината на договорите от Сан Стефано и Берлин, за да видим какво точно представлява възобновената българска държава според Великите сили и от каква изходна позиция тръгва младият български политически елит по пътя към голямата цел - решаването на Българския национален въпрос и обединението на българския народ.

Събитието ще е в дискусионен формат, така че всички сте добре дошли и ще може да зададете лично въпросите, които ви вълнуват, към един от най-изтъкнатите български специалисти в областта на новата българска история.

Не пропускайте тази възможност! Входът е свободен, но за да си гарантирате място по време на събитието, вземете своя безплатен билет от линка.
Очакваме Ви на 2 март (понеделник) от 19:00 часа в дома на MOVE.BG - улица “Сердика”№20 в София, етаж 3.

Моята българска история

Една програма на MOVE.BG, с която популяризираме българската история и стимулираме нейния обективен прочит чрез иновативен модел на включване и съучастие. Организираме специализираното предаване Историци и истории, чрез което обсъждаме важни исторически теми с доказани експерти. Предаването стимулира неидеологизираното обсъждане на нашето общо минало както и съвременното му измерение.

Програмата поддържа и и интерактивна историческа карта на България, защото в сърцето на “Моята българска история е идеята, че всички ние заедно създаваме съдържанието на нашия общ исторически разказ. Вярваме, че за да продължим напред в общото ни бъдеще, първо трябва заедно да разкажем и познаваме общото ни минало.

Помогнете ни да намерим заедно частите на нашия общ пъзел!

Разкажете ни история на нашата интерактивна карта! Защото всяка история освен лична е и наша обща!

Моята българска история- твоята история е нашата обща история!

Автор
още по темата

още от Моята българска история