Три критични аспекта на климатичните промени

Ефектите на затоплящата се планета


От Наталия Илиева, публикувана на 19 април 2017

Днес ние можем да видим ефектите от изменението на климата върху всички жизнеопределящи условия - растителни и животински местообитания, метеорологични модели, отглеждане на храна и много други. Учените документират въздействието на промените, свързани с климата, които се дължат на глобалното затопляне, причинено от хората. Тези изменения вече имат пряко влияние върху ежедневието ни.

Ние ще проследим три критични аспекта на затоплянето на планетата.

Повечето топлина разтапя леда, влошава времето и разширява океаните

Това са някои от ключовите примери за влиянието на допълнителната топлина върху метеорологичните условия и тяхната цикличност:

Криосферата (ледената покривка на земята) се топи.

  • По-топлата атмосфера води до бързото втечняване на снежната прокривка и ледниците. Топенето на ледниците и полярните ледове допринася за безпрецедентното покачване на морското равнище. Топенето на морския лед разкрива участъци от тъмни океански води, които абсорбират повече слънчева светлина и така се провокира прогресивен процес на затопляне на океана.

Времето става все по-екстремно.

  • Топлинните вълни се срещат по-често. Повишеното изпаряване на вода действа като гориво за бурите и изостря критичните атмосферни събития. Покачващото се морско равнище прави бурите способни на много повече щети. Сушата и горските пожари се усилват в естествено сухите райони.

Океаните се разширяват и стават по-киселинни.

  • Те абсорбират 90% от излишната топлина на атмосферата. Това ги кара да повдигат нивото си и убива коралите. Същевременно една трета от въглеродните емисии попадат в световния океан, давайки ход на химически изменения в него.

Човешкият живот и благоденствие страдат от климатичните промени:

Нашите здраве, икономика, поминък и инфраструктура стават по-уязвими:

Климатичните изменения носят огромни заплахи за земеделието.
  • Нормалният климат определя къде, кога и как отглеждаме храната си. Земеделци от цял свят са изправени пред предизвикателствата на променящото се време и непредсказуемите дъждове. Обработваемите земи са изложени на риск от повече атаки от страна на вредители, болести и плевели, които намаляват добивите.
По-топлият и замърсен въздух се отразява на нашето здраве.
  • В замърсените градски райони се образува по-лесно смог, който води до белодробни заболявания. Димът от горските пожари влошава допълнително качеството на въздуха. Екстремните топлинни вълни водят до повече смъртни случаи, когато има летни топлинни вълни. По-топлата сладка вода улеснява растежа на болестотворни агенти и по този начин се замърсява питейната вода.
  • Горещото време, наводненията и други екстремални събития излагат на риск и увреждат инфраструктурата и транспортните мрежи.

Естествените местообитания стават неблагоприятни за растения и животни

Морските и земни хабитати се променят, стават негостоприемни за някои видове и помагат на други да се размножават. Някои екосистеми са пред риск от колабиране. Промените в естствения свят са обширни. Ето три добре документирани примера:

Арктическите животни изчезват.
  • Докато морският лед изчезва, зависимите от него бозайници (като моржовете и полярните мечки) се борят за своето оцеляване. През 2008 г. полярната мечка първа бе прибавена към списъка със застрашени от изчезване животни, благодарение на глобалното затопляне.
Коралите и ракообразните страдат.
  • Коралните рифове са много чувствителни към температурнтие промени на океана. Топлината стресира водораслите, които подхранват и оцветяват коралите, впоследствие те спират да ги подхранват. Това води до избеляване и смърт. Коралните рифове са дом за много други видове и техният колапс ще повлияе на цяла екосистема. По-киселинният океан се отразява на баланса на калций във водата, което пречи на създанията с черупки да се развиват правилно.
Горите са по-податливи на смъртоносни инфестации.
  • По-меките зими и по-дългите лета позволяват на насекомите, които убиват дървета да процъфтяват като видове. В същото време дърветата, които са изложени на повече засушавания имат занижени способности за самозащита.

Важно е да знаем повече за климатичните изменения и да правим информирани избори, за да сме готови да посрещнем резултатите от тях. Научете как може да допринесете за борбата с изменението на климата с малки, ежедневни усилия и промени в начина си на живот.

 

MOVE.BG

Автор

още от Актуално