Успехът се изчислява в броя спасени дървета

Адв. Свилен Овчаров за задачите пред природозащитниците и гражданското общество


От МOVE.BG, публикувана на 16 януари 2018

Успехът се изчислява с броя спасени дървета и мури. Една гора я спасяваш на всеки три години. Кампаниите се правят по много пъти и веднъж да не успееш – всичко е загубено, няма значение колко пъти си спасявал гората по-рано.

Така експертът по екологично право адв. Свилен Овчаров определи критериите за успех в природозащитните дейности в рамките на Вечери за наивници и природолюбители. Споеред него опазването на природата в България става с протести, кампании и съдебни дела, но за хората, които го правят, природозащитата не е професия.

Започнах да работя това в свободното си време. И свободното ми време бързо свърши. Надявах се тогава, че еколозите ще започнат да разбират повече от ПР, маркетинг, други сфери на обществения живот. Оказа се, екоорганизациите не могат да заменят гражданското общество и беше абсолютен наивитет от моя страна да го очаквам.

Адв. Овчаров допълва, че местните хора в Банско въобще не са доволни от начина, по който се развива туризма там, но им е трябвало много време, за да го осъзнаят, и днес почти няма хотелско-ресторантьорски бизнес, който да е собственост на местни хора.

Автор
още по темата