MOVE.BG, Mo:tif проведоха обучение за дигитално разказване на социални истории

MOVE.BG и Mo:tif притежават доказан опит в реализирането на инициативи с обществено значение и полза.


От МOVE.BG, публикувана на 29 ноември 2019

Медийната фондация Mo:tif и MOVE.BG организираха първото общо специализирано обучение. Уъркшопът, озаглавен “Дигитално истории със социално въздействие”, събра хора с различни професии, но с общ интерес към използването на цифровите технологии за обществени каузи. Mo:tif, както MOVE.BG, имат сериозен и доказан опит в реализирането на инициативи с обществено значение и полза.

Обучението, което се състоя на 21 и 22 ноември в Coworking by MOVE.BG, даде практически съвети на участниците, като ги обучи как да извличат максимума от комуникацията онлайн. Ключов аспект от уъркшопа беше разказването на автентични истории в дигиталната среда, която е пълна с фалшиви истории и различни кампании по дезинформация.

Обучителите от Mo:tif, Фани Бъчварова и Николай Стойков, дадоха, също така, съвети как да се използват достъпни дигитални инструменти при творческото разработване на кампании със социална насоченост и фондонабиране. Обучението отговори на въпросите какво е дигитален разказ и как да създадем въздействаща дигитална история – от идея до публикуване, като фокусът падна върху заснемането и продукцията на видео и снимки.

“Хората мислят в истории. От древни времена използваме разказа, за да дадем смисъл на нещата около нас. Да можеш да разкажеш добра история става все по-важно от всякога за това да бъдеш чут,” споделиха Фани и Ники.

В обучението се включиха над дозина PR специалисти от неправителствения сектор и държавни институции, служители в социални организации, научни изследователи и хора от граждански инициативни групи, всеки от тях с интерес към комуникациите.

„За нас е много вдъхновяващо да предадем опита, който сме събрали през годините работа с различни организации и инициативи. В социалните мрежи не е лесно да бъдеш чут, но с подход, постоянство и интересно съдържание, можеш да достигнеш до правилните хора, които да вдъхновиш и запалиш за твоята кауза,” сподели Фани след края на обучението. 

Обучители

ФАНИ БЪЧВАРОВА  

Специалист по дигитални комуникации, журналист и съосновател на Mo:tif Медия, отразяваща документални истории по темите за човешки права, природозащита, неравенство и достъп до образование. Работи по комуникационни кампании на международни организации като WWF, Върховния комисариат за бежанци към ООН (UNHCR), UNICEF, “За Земята” и Асоциацията на европейските журналисти-България (АЕЖ). 

НИКОЛАЙ СТОЙКОВ 

Фоторепортер, оператор и съосновател на Mo:tif Медия. С дългогодишен опит в създаването на документални истории по темите за човешки права, природозащита, неравенство и достъп до образование за WWF, Върховния комисариат за бежанци към ООН (UNHCR), UNICEF, “За Земята” и Асоциация на европейските журналисти-България и AFP. 

Mo:tif

Наскоро Mo:tif Медия завършиха иновативна изложба, представяща личните истории зад термина бежанец чрез добавена реалност. Проектът гостува в момента в MOVE.BG и може да бъде видян до 22 декември. Mo:tif Медия са част от The ChangeMakers of Bulgaria: двигателите на промяната в България - клубът на MOVE.BG, обединяващ личностите и проектите, които чрез иновации променят положително страната ни днес.

MOVE.BG

MOVE.BG e платформа на създаващите хора. Търсим иновативни решения за обществена промяна, работим за устойчиво развитие и утвърждаваме култура на градивен диалог, активно лидерство и споделени ценности.

Създаваме заедно нашето утре!

Автор
още по темата

още от The ChangeMakers - Двигателите на промяната