Йосиф Петров: Най-възрастният народен представител в VII Велико народно събрание

Като част от рубриката ни “Държавниците” ви представяме личността и делото на един от политиците от най-новата българска история.


От Зорница Петрова, публикувана на 18 юни 2021

Йосиф Петров е политикът открил заседанията на VII-то Велико народно събрание, което поставя началото на процеса на демократизация на политическия и обществен живот в България и чиято задача е изготвянето на нова конституция, приета на 12 юли 1991 г.

Освен с политическата си дейност, Йосиф Петров остава в българската история като поет, който споделя с нас душевните си радости и терзания, владеейки изкуството на поезията. Той се посвещава и на учителската професия - кауза, която не получава достатъчно признание днес, но която има съществено значение за бъдещето на всяко едно общество.

Кой е Йосиф Петров?

Роден е на 14-ти май 1909 г. в с. Чирпен, Врачанско, където баща му Петър е кмет. Йосиф има две сестри - Тонка и Мара. Основно образование получава в родното си село , а средно в столицата, в Средното механотехническо училище. На 22 години завършва Школата за запасни офицери. В продължение на 4 години от 1936 до 1940 г. следва „Консулство и дипломация“ в Свободния университет за политически и стопански наука (днес Университет за национално и световно стопанство), но не завършва. Между 1942 и 1943 г. е Хумболтов стипендиант в Германия, докато живее в дома на немска графиня.

Има два брака - първият с Цветана Мишонова, от която има две деца, но, за съжаление, и двете си отиват след бомбардировките над Враца на 24 януари 1944 г. по време на Втората световна война. Двамата родители се спасяват, тъй като пътуват за гр. Бяла Слатина. В града Петров е директор на Занаятчийското училище.

Вторият брак на Йосиф Петров е с Гинка Калчишкова. С нея се запознава през 1948 г. Макар и възрастовата им разлика да е 17 години, те се женят на 28 февруари 1949 г. Ражда им се дъщеря - Звездомира. Остават заедно до края на живота си. Домът им се намира на ул. „Борис I“ 41.

Животът на Йосиф Петров е белязан и от изпращането му за няколко години в комунистическия концлагер на остров Персин. През 1989 г. излиза стихосбирката му „Вик от каторгата“, съдържаща стихове, които Петров е принуден да не записва писмено, а пази единствено в съзнанието си. В началото на книгата той обяснява: „Читателю, Мисля, че ще ти бъде безинтересно да узнаеш кога, къде и как са създадени тия стихове. Те са сътворени без помощта на молив и хартия в концлагера на остров Персин, край с. Белене, между 1956 и 1959 година.“

Поезията разкрива важни елементи от човека Йосиф Петров, защото тя е дълбоко свързана със значими за него събития от личния му и професионален живот. Читателят може да почувства мислите и емоциите, които са в душата на поета. 

За преживяването си в Персин той пише стихотворението „Пресин“, в което четем:

 

Персин, Персин, земя със сълзи напоена!

Безрадостен и тъжен остров на скръбта!

Една ли българска душа озлочестена

позна сред теб на властник зъл жестокостта?

 

Една ли смела помисъл със орлов полет

намери своя край в каторжния ти ад?

Един живот ли ти лиши от цветна пролет?

Една ли младост в теб повяхна като цвят?

Поезията на Петров докосва дълбоко, макар и да не е твърде популярна. През 1939 г. издава първата си стихосбирка „Родна земя“. До 1948 г. издава още пет. Следващите 42 години не издава нищо, макар и творческият му процес да не прекъсва. След 1998 г. подновява издаването на творчеството си и така чак до година преди смъртта си през 2004 г. в София.

Печели редица награди, сред които се отличават орден „Стара планина I“ и званието „Почетен гражданин на София“. Признания, заслужени най-вече заради обществената и литературната му дейност. За жалост, ордените са откраднати от човек, който посещава дома на поета на ул. „Раковски“ 137, представяйки се за журналист.

След 10-ти ноември

В повратната за България 1989 г. си отива от този свят жена му Гинка - през април, няколко месеца преди събитията, дали началото на процеса на демократизация у нас и започнали с освобождаването на дългогодишния централен секретар на ЦК на БКП Тодор Живков на 10-ти ноември. 

Йосиф Петров заедно с други 38 стари земеделци се събират в дома му на бул. „Христо Ботев“ 34 на 25-ти ноември и възстановяват БЗНС “Никола Петков”. Малко по-късно партията влиза в редиците на СДС, който участва в първите демократични избори в България след 1931 г. По време на вота, който се провежда на два кръга - първият на 10-ти юни, вторият на 17-ти юни, се отчита изборна активност от 90,79% от населението, което има право на глас. Йосиф Петров е един от избраните 400 депутати.

Ето и какво четем за Йосиф Петров в справочника „Депутатите в Седмото Велико народно събрание“:

Във Великото народно събрание ще защитава всички разумни искания на своите избиратели.

В работата на парламента ще участвува в разработването на въпроси в областта на образованието и културата.

Собствени виждания за бъдещето развитие на България:

  1. Пътища за демонтиране на тоталитарната политическа система: спечелване на общинските избори от опозицията; поемане на централната власт след спечелване на законодателните избори от опозицията.
  2. Механизми за осъществяване на прехода към пазарната икономика: приватизация.
  3. Мерки за защита на социално слабите слоеве: социално законодателство.
  4. Гаранции за национална сигурност: най-добрата гаранция е самата демокрация.
  5. В областта на екологията: спиране предприятията, които отравят въздуха, сушата и водата; превръщане на България в страна туристическа и с развито животновъдство и земеделие.
  6. В областта на националната наука и култура: връщане към традиционните български форми, идеали и виждания.“

На 10-ти юли 1990 г. в 15.00 ч. в гр. Велико Търново бива открито първото тържествено заседание, по време на което Йосиф Петров е временен председател, защото е народният представител „с най-продължителен житейски опит“. Тогава той е на 80 години.

Встъпителните му думи са: „Това Велико Народно събрание е повикано от историята да излее темелите на новата българска държава. То е призвано да изработи основния закон – Конституцията, която Конституция да бъде отправната точка към създаването на една нова, свободна, независима, демократична и правова държава с един свободолюбив, трудолюбив и благоденствуващ български народ. Задача колкото отговорна, толкова и благодарна. Задача трудна, но постижима.“ След тези му слова депутатите ръкопляскат. Йосиф Петров продължава: „Като ви приветствувам с „Добре дошли!“ в старопрестолния град, аз ви пожелавам добра воля, здрав разум и високо съзнание за изпълнение на великата задача.

Към нас са устремени днес милиони погледи, мисли и надежди. На нас разчита цял един народ. Затова нека се покажем достойни следовници на бележитите наши предци – законодатели, които преди 111 години на същото това място създадоха забележителната Търновска конституция, която блести с крилато свободолюбие и светъл демократизъм.“

Снимка: yosifpetrov.com

Йосиф Петров е пример за човек, който съчетава в себе силния и борбен дух, устремения към промяна и по-добро бъдеще политик и поета с красива, добра и чувствителна душа. Животът му е белязан от твърде трагични, но и твърде щастливи моменти. Всичко това ни показва, че житейският път не е една права линия, а е изтъкан от множество победи и загуби. Такъв е животът на всеки човек. Такъв е животът и на Йосиф Петров.

А вие?

Знаете ли истории за важни личности от нашето минало, чието дело може да ни помогне за намиране на път в настоящето и бъдещето на България? 

Включете се в инициативата на програма “Моята българска история” на MOVE.BG “Държавниците”. Разкажете за делото на допринеслите за развитието на България личности.

Споделете история на нашата интерактивна карта 

Автор
още по темата

още от Моята българска история