Запретвайте ръкави!

Разговаряме с Дарин Маджаров, човекът зад иновативния проект за онлайн образование в България - Уча.се


От МOVE.BG, публикувана на 6 октомври 2016

Платформата за онлайн образование Уча.се е сред най-успешните примери за дигитално социално предприемачество в България. Има ли потенциал за развитие на такъв тип проекти на родна почва? Как Уча.се се превърна във фактор в образованието? Отговори на тези въпроси потърсихме от създателя и бизнес ръководител на платформата - Дарин Маджаров. 

Какво те мотивира да се посветиш на Уча.се?

В самото начало, преди да стартирам Уча.се, бях все още в чужбина и тогава помагах на сестра си с някои от уроците в училище. Така стана, че записах няколко видеа за нея и тя ги показа на своите съученици. Оказа се, че страшно много им помагат и децата започнаха да ме бомбандират във Фейсбук с всякакви въпроси, по всякакви предмети и тогава видях колко голяма нужда има от нещо такова. Това съвпадна с бума на онлайн образованието по целия свят и тогава започнах да правя видео уроци. Сега като се връщам назад, те бяха доста аматьорски, но все пак помагаха на учениците и всъщност това ме мотивира. Видях как им спестява време, как изкарват отлични оценки, как учениците искат да учат на някакъв разбираем език и да се справят в училище. Четири години по-късно, всеки ден продължаваме да получаваме положителни писма от ученици, учители и родители.

Как проекти като твоя променят България?

В екипа ни в момента сме 60 души и винаги си споделяме на нашите срещи, че работим с една цел: да можем да живеем сред щастливи хора в България. Защо мислим така и защо развиваме Уча.се? Един човек е щастлив, когато преследва мечтите си и постига успехи, а за да постига успехи човек трябва да е образован и да има някакви смислени качества. Затова развиваме Уча.се, за да подобрим образованието на учениците, да им предадем някакви смислени умения, които след това те да използват в живота си, да станат успешни хора и да бъдат щастливи и усмихнати. Това вече го виждаме. В момента десетки хиляди хора, ученици, учители, родители ползват Уча.се и ние можем да кажем реално, че подобряваме образованието в България. Дори правихме много експерименти, които доказват, че чрез използване на платформата  Уча.се значително се подобряват резултатите в училище.

Какво е отношението на учителите от страната към Уча.се? Има ли "страх" сред тях от дигитализацията на учебния процес?

Грандиозно, надминава и моите очаквания! В стотици училища в България учителите ползват Уча.се, влизат в час, прожектират видео уроците, използват всички анимации и интересните разкази вътре, за да привлекат вниманието на учениците. Ползват цялата визуализация, която много трудно може да се направи в един час, пускат видеото, дават някъде на пауза, разискват помежду си. Получава се страхотно в часовете им! Например една учителка ни разказа, че е пуснала урока по история в самото начало на часа, учениците са го изгледали  и след това са направили една игра заедно. Учителката е раздала костюми и децата са се облекли като фараони и са изиграли това, което са видяли във видео урока. По този начин, чрез преживяване този урок ще остане завинаги в паметта на децата. Учителите виждат, че видео уроците им спестяват време, не трябва да ги правят вкъщи, а ги ползват наготово. Уроците стават много по-интересни, учениците запомнят много по-лесно и си повишават успеха, така че перфектно им пасва на учителите. Дали има страх сред тях - не мисля. Това е като всяко ново нещо. В началото, когато са създали автомобилите Хенри Форд със сигурност е бил попитан дали си мисли, че хората ще ги е страх от навлизането на тези машини-чудовища, но постепенно с времето все повече хора започват да ги ползват, а днес това е най-нормалното нещо на света. Като всяко ново нещо, има хора които се чудят дали това ще им помогне, но веднъж пробват ли го то им навлиза в живота и оттам нататък всеки ден го ползват.

Виждаш ли потенциал за развитие на дигиталното социално предприемачество в България?

Не само че го виждам, но го и доказваме! Преди четири години, когато започвахме с Уча.се, повечето коментари на всякакви разбирачи бяха: “Къде си тръгнал с тези видео уроци? Кой ще седне да ти учи онлайн, при положение че никой не иска да учи?”. Друг коментар: “Това онлайн не може да стане! Те веднага ще ти откраднат видеата и ще ги качат някъде. Никой няма да ти плати и една стотинка за онлайн образование, хората още не са пораснали за това. Хората не плащат с карти, кой ще си купи такова нещо?”.

Ако не виждах потенциала, нямаше да развием Уча.се. Напук на всички коментари, с времето доказахме, че има огромен потенциал за развитието на дигитално-социално предприемачество в България, не само в образованието, но и във всяка друга сфера. Предприемачите трябва много добре да “напипат” продукта, който решава реален проблем на хората. В случая, ние решаваме конкретен проблем на учениците. Те трябва да се подготвят за училище, трудно им е, а когато ние им го представим на разбираем и интересен език, ние решаваме този проблем, спестяваме им време, те са подготвени чудесно за училище, изкарват прекрасни резултати и затова използват Уча.се. Ако бяхме направили някакъв калпав продукт, тогава Уча.се нямаше да е успешен проект и щяхме да казваме: “Няма потенциал за развитие!”. Има потенциал, всичко зависи от предприемачите.

Според теб, какви са основните препятствие пред установяването на България като дигитален лидер в региона?

Според мен, основното препятствие е едно. Трябва да се замислим дали имаме достатъчно подготвени хора, защото всички предприемачи около мен споделят, че търсят хора за екипите си. Всички имат незаети позиции, не само за програмисти, а и в маркетинга например. В един момент като се огледаш и всеки търси, а няма, може би сме достигнали до някакъв лимит на хора, които имат достатъчно силни качества. С други думи - няма пречка пред българските проекти, единственото е, че трябва да сме подсигурили достатъчно образовани хора с ценности, които се включат към тези проекти и да ги развиват напред. Уча.се въобще нямаше да се развие толкова, ако не бяха всички останали над 60 души, които се включиха в проекта с мен, с които го развиваме заедно. И сега изпитваме трудности да намерим някои попълнения за екипа си, просто конкуренцията за най-качествените хора е огромна и много по-яко би било да има голям набор от добре образовани хора. Основното предизвикателство е да успеем да образоваме учениците и студентите така, че да имат добри умения и ценности, за да се включат пълноценно в стартъп екосистемата на България.

Колко е важна според теб общността, за да съществува стартъп екосистема в България?

Много! Ще дам един пример - аз съм учил в Германия и там образованието като преподаване не е кой знае колко по-велико от тук, но голямото предмиство е, че там общността е много силна. Всички около теб учат, правят нещо, трудят се, развиват се, четат книги. Когато общността е достатъчно силна, когато дори хората по улицата си говорят за бизнес и стартъпи, за успешни проекти, тогава много повече хора се заразяват с това да развиват своите идеи. За щастие, преди няколко години Launch Hub и Eleven започнаха да инвестират в стартъпи и те създадоха силна екосистема в България. Сега, когато се раходиш из София често може да чуеш, че някой мисли върху някаква идея. След десет години, когато се обърнем назад ще видим, че сега е било началото на една много силна промяна за България.

Какъв е твоят съвет към стартиращия дигитален предприемач?

Може би най-важният съвет, макар и да звучи като клише е стартиращият дигитален предприемач просто да стартира! Много хора, които си мислят, че стартират само си го мислят. Разказват на приятели: “Аз тука ще направя един бизнес, ще направя един сайт, ще променя България, ще променя света!” - а всъщност, това остава само на думи. Направи го, направи първите стъпки! Дори да не се получи, ще научиш много, ще се сблъскаш с инвеститори, с реални клиенти и казуси. Много по-голям е шансът да успееш като стартираш, отколкото ако не стартираш. На думи е много хубаво да си приказваме, че стартираме разни неща. Въпросът е да направиш първите стъпки, да си заложиш лицето, да започнеш да работиш, да произвеждаш неща, да ги предлагаш на клиентите и така да получиш реална обратна връзка за идеята си. Запретвайте ръкави, правете първите версии на вашите продукти и ги качвайте онлайн. Стига приказки, давайте да се работи и да се създават смислени неща!

Този материал е част от кампанията на EDIT за изследване на дигиталната бизнес среда в България. Ако Вашият бизнес е дигитален и иновативен, попълнете допитването ни!

MOVE.BG

Автор
още по темата

още от Добрият пример