7 добри идеи КАК ДА ДАРИШ ВРЕМЕ

Благотворителността не е задължително в пари


От МOVE.BG, публикувана на 12 декември 2016

През декември темата за благотворителността естествено се намества в дневния ред на много от нас в някое от безбройните си проявления. Понякога без целенасочено да я търсим – вероятно и защото е материал за добър маркетинг. Това по-често е хубаво. Улавяме се как с прогресираща честота пращаме смс-дарения, купуваме картички, рисувани от деца за каузи, купуваме пижами за децата в домовете, превеждаме различни суми директно по сметки. И понеже темата е важна, решихме да поговорим повече за нея и да я огледаме от различните й ъгли.

През целия месец ще говорим за благотворителност, за социални иновации, за дарителство и корпоративна социална отговорност, за това как всеки от нас може да бъде полезен, за емпатия, интелектуално доброволчество, онлайн-благотворителност и още много неща. Посветили сме следващото издание на BreakFast Club на корпоративното дарителство и ще дискутираме какво прави един бизнес социално отговорен, какво даряват големите компании и как мотивират служителите си да се включват в каузи.

Докато се готвихме за темата със задоволство установихме няколко неща

В хората около нас има все повече разбиране, че освен пари можем да даряваме и от времето, уменията, интелекта и грижата си. Все по-критични сме към каузите, които подкрепяме, задаваме въпроси, интересуваме се от дългосрочните перспективи, а понякога търсим и как устойчиво да се ангажираме с кауза. А избор от каузи има много голям не само през декември, но пък времето е подходящо да си го припомним – да поразпитаме наоколо в каква благотворителна инициатива бихме били полезни с труда и уменията си, да влизаме малко по-често в timeheroes.org, да се поинтересуваме какви институции и неправителствени организации са вързани с важните за нас каузи.

Ние поразпитахме и поразгледахме наоколо и набелязахме няколко благотворителни инициативи, в които можем да се включим, като дарим не пари, а от времето и грижата си. Подбрахме различни идеи, които изискват различно посвещаване – и като време, и като характер на ангажимента. Искахме да покажем, че има много начини да допринесем навсякъде около нас и че всеки от нас може да се разпознае в кауза.

Публикуваме в момент, в който все още не е ясно каква помощ ще е нужна на Хитрино – засега можем да дарим средства чрез БЧК. Следим информацията и ще споделяме, когато са необходими доброволци.

Задай въпроси на учен

7 добри идеи как да дарим време - как и каво можем да даряваме

 

100 лица на българската наука е проект на нашите приятели от долния етаж – списание Българска наука. Те искат да ни покажат, че да си учен е призвание, а зад научните постижения и откритията, с които често подгряваме националната си гордост, стоят мечтите, труда и физиономиите на истински хора. Че науката може да бъде вълнуваща и удовлетворяваща професия. За целта ще интервюират 100 българи, които се занимават с наука както в България, така и в чужбина, а след като приключи събирането и обработването на интервютата, ще издадат електронна книга, която ще се разпространява безплатно в PDF формат.

Можеш да помогнеш, като се включиш в екипа от доброволци, който подготвя интервютата. Идеята е в рамките на десетина въпроса да бъде представена личната история на български учен, неговата работа и мнение за науката в България. От Българска наука обещават пълно съдействие на всяка стъпка, както и писмени насоки и примерни въпроси.

Срокът е до края на януари. Можеш сам да избереш или да предложиш учен, както и как да проведеш интерюто – на живо, по телефона или пък онлайн. Сам преценяваш и колко интервюта ще направиш.

 Включи се в регистъра на донори на костен мозък

Можем да дарим повече време и на тези, които се нуждаят от него буквално – болните, чакащи за трансплантация на костен мозък. В световния регистър на донори на костен мозък има вписани повече от 28 милиона донора от 53 страни. Благодарение на него по света вече са направени над 1,3 млн. трансплантации. В българската му част обаче има регистрирани едва около 2200 потенциални донора. За сравнение – в националния регистър на Германия има информация за седем милиона човека.

В наши ръце е да поправим тази статистика, като станем доброволни участници в Българския регистър за донори на костен мозък и периферни стволови клетки. Има няколко условия – възраст между 18 и 40 години, както и добро здравословно състояние. При включване се попълват някои медицински документи и се взима минимално количество кръв за определянето на HLA формула. Донори за трансплантация на стволови клетки се намират особено трудно, защото е необходима изключително висока съвместимост - 90 – 100 %. При евентуална такава от регистъра се свързват с нас. Макар всяка медицинска процедура да крие известен риск, даряването на периферни стволови клетки не крие дългорочни рискове за дарителя. Всеки кандидат-донор се преценява, за да се гарантира безопасността му при процедурата.

Разкажи история на myhistory.bg

7 добри идеи как да дарим време - как и каво можем да даряваме

 

Включваме в този списък и виртуалната историческа карта Моята българска история, не само защото е наше отроче. В нейното сърце е идеята, че всички ние заедно създаваме съдържанието на общата си историческа карта. Че за да продължим напред в общото ни бъдеще, първо трябва заедно да разкажем и познаваме общото ни минало. Така на myhistory.bg читателят е разказвач, а разказвачът е читател и ценен е индивидуалният глас в прочита на историята.

Можеш да дариш време на Моята българска история, като споделиш спомен, случка, факт, документ или снимка от далечното и близко минало. Платформата търси онези истории, които по-често остава неразказани – малко известни факти за общото ни минало и важни обществени фигури, както и нашата лична история – на рода, на къщата ни или на нашата улица. Защото именно личните истории и личното преживяване на общото ни минало са нишките, които изплитат колективната ни историческа памет.

Отгледай куче водач

7 добри идеи как да дарим време - как и каво можем да даряваме

 

Да отгледаш куче е сериозен ангажимент. Да отгледаш куче-водач, което ще бъде „очите“ на някой наш незрящ съгражданин, е още по-голяма отговорност, но преди всичко – време,  посветено на важна кауза. Програмата за социализация на бъдещи кучета-водачи на Очи на четири лапи се осъществява изцяло на доброволни начала. Приемните семейства имат нелеката задача да отгледат здраво, възпитано и щастливо куче, което няма страх от градска среда, безпроблемно пътува във всякакъв вид транспорт и е водимо и управляемо. През целия период, докато кучето е при приемното си семейство, с него се провеждат ежеседмични тренировки по послушание и социализационни мероприятия на различни места в София.

Приемните семейства нямат финансов ангажимент към отглеждането на кучетата, тъй като фондация Очи на четири лапи осигурява всичко необходимо – храна, ветеринарни услуги, аксесоари и безплатно пътуване на кучето и неговия приемен стопанин в градския транспорт. Мисията на фондацията е изграждането на балкански център за обучение на служебни кучета за хора с увреждания. През кучешката им школа вече са преминали 56 водачи и асистенти от породите голдън ретривър, лабрадор и немска овчарка.

Помагай в хранителната банка

7 добри идеи как да дарим време - как и каво можем да даряваме

 

България може и да е на трето място по бедност в Европа, но е част и от онази европейска статистика, според която 50% от годната за консумация и здравословна храна се разхищава всяка година – в домакинства, супермаркети, ресторанти и по веригата за доставки. Тук, за да променят тази тенденция, се намесват ентусиастите от Българската хранителна банка.

В Българската хранителна банка винаги има нужда от доброволческа помощ. Те мобилизират супермаркети, борси и директни производители да даряват редовно храна, която не могат да продадат и би се наложило да изхвърлят. С помощта на доброволци екипът на огранизацията два пъти седмично подготвя сериозни количества хранителни продукти за разнасянето им до онези, които се нуждаят най-много от тях – домовете за деца и възрастни, социално слаби, бездомни и други хора в затруднено положение. Така те помагат на повече 3000 души месечно. За да стигнат събраните храни до крайните си получатели обаче, някой трябва да ги сортира, опише, разпредели, приведе в подходящ вид и натовари на буса на банката. Точно на тези дейности можеш да посветиш и твоето доброволческо време, а според приятелите от timeheroes.org освен добре оползотворено, това време ще е и забавно.

Програмирай за кауза

Ако да пишеш кодове е това, което умееш да правиш най-добре, можеш да посветиш таланта и времето си, като програмираш за социална кауза. Добри места да намериш подходящо начинание има доста – например международни платформи като Socialcoder.org, VolunteerMatch или пък freeCodeCamp.

Ако пък търсиш българска социална инициатива, в която да доброволстваш като програмист, можеш да се обърнеш към дигиталното обединение EDIT.bg, а ние ще помогнем да се свържеш с подходяща кауза, към която би могъл да допринесеш най-много. Можеш, разбира се, да се оглеждаш и по-сериозно по форумите, винаги някой вече е започнал интересен проект и търси помощ. Или пък да предоставиш код за свободно ползване.

Стани пират с Coding Pirates

Coding Pirates Bulgaria търсят пирати-доброволци, които да плават заедно с тях и един куп изумително любопитни деца в океана на технологиите и програмирането. Всеки е добре дошъл: студент, учител, инженер, IT-специалист или просто фен на технологиите. Целта е децата да заобичат програмирането и да не ги е страх да играят с него.

С техни думи – „Ако ти пука какво знаят и могат децата и смяташ, че е важно те да развиват креативността си, добре дошъл в Coding Pirates Bulgaria! Ние също мислим така.“

MOVE.BG

Автор
още по темата

още от 7 добри идеи