Развий себе си: културно-дигитален афиш №2

Предлагаме ви няколко интересни предложения за свободното време, за да продължаваме да развиваме себе си, докато сме у дома.


От Евелина Томова, публикувана на 31 март 2020

Защо по време на криза стремглаво се насочваме към антиутопична литература?

Защо филмите на тема пандемия, апокалипсис, край на света и природни бедствия са толкова актуални в момента?

На пръв поглед отговорът е лесен – защото резонират със сегашната ситуация. Хората имат нужда да се опрат на нещо познато, обяснимо, удобно за консумиране от техните разбирания и възможности за осъзнаване. В криза се нуждаем от рецепта, протокол за действие, точни инструкции. Когато попаднем в непозната ситуация, търсим хора, които са били в същото или подобно положение, които са мислили по въпроса, които са го преживяли. Дори и чрез фантастиката се стремим да получим обективни умения и – защо не – утеха.

Причината при особени обстоятелства първо да търсим отговор на въпросите „кой?“, „защо?“ и „как?“ е да определим колкото се може по-бързо проблема, да дадем лице на непознатото и така да го направим по-малко страшно. Често най-стресираща е не самата криза, а неспособността да се поеме определен курс, защото е невъзможно да се предвиди дори и най-близкото бъдеще.

Но има начин да се разкъса обасадата на страшните въпроси без отговор – достатъчно е да се фокусираме върху настоящето. В момента ситуацията ни дарява онова вечно недостигащо време, за което толкова много бленуваме. Винаги имаме списък с книги, филми, неща за правене, хобита, за които ни се иска да ни остава време, но „забързаното ежедневие“ не ни позволява. Да обръщаме внимание на себе си си остава само добро пожелание, а това е начинът да се развиваме, да се обогатяваме, да израстваме.

Когато споменем книги, филми или музика в съзнанието ни изниква думата „култура“. Интересен е произходът на този термин – идва от латинското colere – култивирам, почитам.

ЮНЕСКО дава своя дефиниция:

Kултура е множеството от отличителни духовни, материални, интелектуални и емоционални черти на дадено общество или обществена група, тя обхваща освен изкуството и литературата, начина на живот, формите на съжителство, ценностните системи, традициите и вярванията

Нашият екип реши да направи списък на релевантни дейности, свързани с обогатяването на културата – интересни книги, които могат да оползотворят Вашето време вкъщи; музика; позабравени филми; онлайн уроци и приложения за самоусъвършенстване.

Когато говорим за самоусъвършенстване и развитие можем да се насочим към ето тази аудио книга : Мартин Рохани - 73 умения на щастливите хора – един мотивиращ автор, чиято цел е да напомни на хората, че те са способни на много. Дава уроци как да използваш пълноценно силата и възможностите си, с които да подобриш живота си в личен, социален и финансов план.

А защо да не се обърнем и към старото, златно българско кино? Когато всеки филм е шедьовър на българското чувство за хумор във всяка житейска ситуация.

Прекрасен пример е НЕОЧАКВАНА ВАКАНЦИЯ: "Лошо, старши, лошо. Много Лошо!"филмът, в който смехът надделява над страха.

Българският език е красив, мелодичен и пъстър, успява с думи да разгърне толкова живи картини, сякаш са пред теб. Писателят Петър Делчев ни предлага интересен поглед върху суровата красота на нашия език с уникалните му диалектни думи, от които той е успял да въплъти в разказите си – „Трънски разкази“ и суровата красота на българския език

Докато сме вкъщи и имаме това време в шепите си, можем да обърнем поглед и към кухнята – със сигурност има много хора, които от цяла вечност си мечтаят да изпробват „ рецептата на баба“ или „онази страхотна рецепта, която видях в едно видео“.  Кухня БГ - Класически Български Рецепти – това безплатно приложение в Google play може да бъде отличен пътеводител през дебрите на вкусното готвене.

Екипът ни Ви пожелава да останете спокойни, да използвате възможно най-пълноценно времето вкъщи. Култивирайте се, както биха казали умните римляни. А ние ще продължим с примери какво да правим, когато положението е #stayhome.

Още съвети от "Развий себе си", прочетете тук и тук.

Автор
още по темата

още от Решения за България: Култура