“За да бъде добър един лидер, той трябва да бъде хуманен “

Интервю с Борина Андриеу, специален гост на конференцията SHEleader@digital 2020.


От Милена Цветанска, публикувана на 30 септември 2020

Борина Андриеу е директор на едно от най-авторитетните архитектурни студиа във Франция. В компанията работят 280 човека в сферата на градоустройството, архитектурата, вътрешния дизайн, музейното дело и промишления дизайн.

Техни проекти са реализирани в 31 страни.

Борина Андриеу е и един от създателите на Station F - емблематичен  център на стартъп общността в Европа.

Тя е едно от най-чаровните лица на SHEleader@digital и един от най-активните участници в конференцията, която се проведе на 17 септември. На форума водещи фигури от бизнеса, политиката, изкуството и зеленото развитие от България, Европа и САЩ дискутираха темата за ролята на жените в епохата на автоматизация.

Борина Андриеу пристигна в София специално за събитието и даде интервю за MOVE.BG.

Един разговор за красотата, личния пример и правото ни да бъдем несъвършени.

Какви са перспективите пред жените в днешния дигитално свързан свят?

Много е интересен фактът, че технологиите позволяват на жените да достигнат до важни позиции. В древните времена силата е определяла кой къде отива. Сега силата е най-вече умствена. На мен ми направи огромно впечатление фактът, че много често жени са лицето на България зад граница. Страшно много млади жени излизат на сцената и най-вече благодарение на новите технологии. Ние направихме един много интересен проект във Франция, който се казва Station F - това е най-големият дигитален инкубатор в света - има 1000 стартъпа на едно място. Човекът, който управлява този Station F е млада жена – 35-6 годишна от иранско потекло, отгледана в Калифорния, с френски паспорт и с мъж от Китай. Тази глобализация, обаче, ни позволява да запазим корените си. Ние се развиваме в един общ свят, който не трябва да заличава  индивидуалното.

Кои са най-подходящите територии за реализация на жените днес?

Аз бих казала, че всички области са за жените. Изборът не е между  мъж или жена, а правилният човек трябва да е на правилното място. Вярно е, че жените лидери, които чертаят стратегията, дават импулса са все повече и повече. В един определен момент се въведоха квоти, трябваше да се наложат определени мерки. 

Аз по принцип много внимателно гледам на тези неща, защото не ми се иска да се твърди, че жените имат повече достъп, защото има квоти. Те завоюват позиции, защото  имат тези интелектуални възможности и имат тази сила в тях. Жените често са много по-скромни, отколкото мъжете. От опит с моите екипи мога да кажа, че често, когато даваш възможност на една жена да се издигне, тя се колебае дали ще се справи. 

Жените не са толкова уверени в себе си. Това е натрупан манталитет с поколения и поколения и манталитетът трудно се променя. Но вече има голяма промяна в обществото. В интерес на истината, жените в Източна Европа винаги са държали едно високо ниво. Жени работеха в сферата на строителството например, гледаха си децата и домакинството и бяха стълб не само на семейството, но и на обществото.

Каква е вашата лична роля като лидер?

Първото нещо е примерът, който дава един лидер. Най-важното нещо е да има визия, стратегия, да бъде уверен, да умее да слуша хората, да умее да ги вдъхновява и да бъде пример. Моите три деца много мърмореха, като отсъствах от вкъщи и като се прибера  само правя забележки. Но най-големият комплимент, който ми направи моята малка дъщеря, е като каза :

“Мамо, толкова искам да съм като теб”.

Смятам, че нещата се променят. Имаше един период преди десетина-петнайсет години – трябваше всички да сме жени-чудо. Всички да сме преуспели и в личния живот, и в професионалния, и в обществения. Да сме изрядно облечени, добре гримирани, да изглеждаме великолепно.

Трябва да има момент, в който да имаме право да не сме идеални.Това е като идеалната красота - тя е скучна. Трябва да имаш някакъв недостатък, това прави хората по-човечни. А за да бъде добър един лидер, той трябва най-вече да бъде хуманен.

Какво е вашето партньорство с България?

Аз съм родена в България. После живях на различни места по света. Много съм привързана към България, защото за мен България е една изключително интересна страна. Малко забравена страна. Боли ме, когато за България се говори лошо. Всъщност България има огромни козове в ръката си - това е страна с невероятна история, култура и природно богатство, хората са много образовани.

В професионален план нашата фирма се яви с проект за площад “Света Неделя”, но не бяхме предпочетени. Нашият проект се основаваше на това да се разбере веднага, че сме в София и беше много семпъл проект - промяната ставаше чрез озеленяване и привличането на хората към общественото пространство, без да се строи, без да се правят много екстравагантни неща.

Борина беше част от дигиталния панел на SHEleader@digital 2020 - Mind the gap: Engage more women in Deeptech. Отляво надясно на сцената: Лилия Месечкова - старши директор “Софтуерно инженерство” в Progress, Александър Попов - Site Lead в Uber Engineering София, Борина, Мария Андонова - мениджър “Global Virtual Engineering DevNet” в Cisco и модераторът на дискусията Ирина Обущарова - управляващ директор на TrendingTopics.bg.

Виждам, че тази тема много ви вълнува, но кажете в какво ви вдъхновява днес?

Смятам, че е много важно, особено в моята работа, да се научат хората какво е красиво. Ние от много години следваме една идея - това е да се третира общественото пространство, както се грижиш за собствения си дом. Това е подход и за изграждане на екологично чисти градове и за  постигане на по-добро качество на живот. Това е социалното сплотяване на различни групи, които иначе могат да не са съвместими.

Когато имаш обществено пространство, което е гордо да бъде такова, хората го поддържат и живеят по съвсем друг начин. И сега, когато светът е поставен пред предизвикателствата на пандемията, на  климатичните промени е много важно нещата да бъдат много прости и практични, т.е. ние трябва да работим за хората. И най-вече 

трябва да се помага на младите. Наистина никой не се учи от грешките на другите, трябва сам да си направиш грешките, но ние можем да им показваме, че всичко е възможно.

Какво още се случи по време на второто издание на международната конференция SHEleader@digital 2020, разберете от репортажа ни.

Създаваме заедно нашето иновативно утре!

Автор
още по темата

още от Решения за България: Digital