Да не възстановяваме света с практики от миналото, призоваха кметове от цял свят

Ръководителите на ключови световни мегаполиси изработиха общи принципи за изграждане на зелен свят след коронавируса.


От Марин Маринов, публикувана на 11 май 2020

Кметове на над 35 водещи градове призоваха възстановяването след COVID-19 да не връща обществата ни към практики от миналото, а да изгради един по-устойчив, здрав и справедлив свят. Обединението на градоначалниците на големи агломерации от цял свят, наречено C40, изработи общи принципи, чрез които те поемат ангажимент борбата с климатичните промени да стане основна част от усилията им за съживяване на социалния и икономическия живот.

С40 и борбата с климата

Създадена през 2005 година, C40 е организация, която обединява ръководители на 96 големи градове за справяне с повишаването на температурите, промените в околната среда и загубата на биоразнообразието. Членове на C40 са кметовете на Ню Йорк, Сао Пауло, Барселона, Милано, Истанбул, Тел Авив, Атина, Лисабон и други. България не е представена в организацията.

Новата инициатива на С40 за зелено възстановяване след коронавируса е подкрепена към момента от 37 членове. Тя е резултат от десетки онлайн срещи през последните седмици, извършени като част от специалната работна група за възстановяването след коронавируса - The Global Mayors COVID-19 Recovery Task Force.

“Тази работна група се ангажира да помогне на градските лидери, когато работят върху икономическото възстановяване по начини, които ни водят напред в бъдещето, а не назад в миналото“, заяви Майкъл Блумбърг, председател на Управителния съвет на C40 и кмет на Ню Йорк от 2002 до 2013. 

“Начертаните от нас принципи ще ръководят усилия ни за изграждане на нов нормален - по-зелен, по-здрав и проспериращ за всички.“

Какво обещават кметовете?

COVID-19 промени света из основи и затова връщането към нормалния  начин на живот изисква радикални промени, които отчитат връзката между пандемията и промените от човешката дейност в природата и атмосферата, поясняват в общо заявление членовете на С40. Светът е на път да отбележи увеличаване на температурата с 3 или повече градуси и това трябва да бъда предотвратено. Един начините е чрез подкрепа за зелена икономика и за специалната инициатива на C40 за Нова световна зелена сделка (Global Green New Deal).

Според C40, действията за справяне с климатичните промени могат да помогнат за икономическото възстановяване след COVID-19 и да стимулират икономически растеж. За да се случи това, обаче, трябва да бъдат подкрепени политиките за въвеждане на иновации, тъй като те ще създадат нови производства и нови работни места. 

Кметовете обещават да се борят на местно и на национално ниво - както в професионално качество, така и с личния си авторитет - държавната подкрепа за градовете след коронавируса да бъде насочена за възстановяване, което води към по-зелено и по-здраво общество.

“Приветствам обединените усилия на кметовете от C40 да гарантират, че възстановяването от COVID-19 е устойчиво и се бори с климатичната криза,” заяви кметът на Лондон Садик Кан.

“Тези времена са тест за всички нас. Искам да потвърдя ангажимента на Лондон да работим с нашите приятели и партньори в чужбина, за да ограничим въздействието на тази пандемия колкото е възможно повече, но и да изградим едно по-добро бъдеще."

Връзката коронавирус и климатични промени

Борбата COVID-19 е поредният пример за негативните последици от досегашните отношения на хората с природата, се посочва в декларацията на С40.  Както предходни вируси като SARS или Ебола, и настоящата пандемия крие своите корени в грубото разрушаване на части от нашата планета. 

Настоящата криза, според кметовете, е свързана и с подкопаването на научните авторитети и на научната дейност, свързана с последиците от човешката дейност в природата. Затова те обещават да се бопят за възстановяване на доверието в науката.

“Атина вече започна своето възстановяване от пандемията със серия от зелени инициативи, които целят да си създадем предимство пред климатичната криза с уроците, научени от здравната криза, “ споделя Костас Бакояни, кмет на гръцката столица.

“Това влкючва -  без да бъда изчерпателен в изреждането - увеличаване на мрежата за рециклиране, увеличаване на градските природни площи, както и прилагането на виждането, че COVID-19 кризата е възможност. Възможност да помогнем на нашите градове и на жителите им да тръгнат по пътя на икономическия растеж и проспоритет и да станат част от една нова ера да осъзнатост за климатичните промени.”

А каква в връзката между COVID-19 и климатичните промени, разберете мнението на експертите във втората специална онлайн дискусия на MOVE.BG, посветена на света след коронавируса "THE BIG CHANGE".

Автор
още по темата

още от Градска джунгла